Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Підійдіть якнайближче: найкращі знімки з конкурсу фотографій, зроблених великим планом

Підійдіть якнайближче: найкращі знімки з конкурсу фотографій, зроблених великим планом

Журі розглянуло близько 12 тисяч заявок від авторів із 70 країн та обрало найкращі фотографії в 11 категоріях.

11 хв на прочитання21 Січня 2024, 17:57
Фото: Liang Fu (Китай)/coupty.com Фото: Liang Fu (Китай)/coupty.com
Поділитись:

Відомий військовий фотограф Роберт Капа сказав: «Якщо ваші фото недостатньо хороші, ви були недостатньо близько». Конкурс фотографій Close-Up Photographer of the Year присвячений знімкам, зробленим великим планом. Минулого тижня на його сайті було опубліковано результати 2023 року. Журі розглянуло близько 12 тисяч заявок від авторів із 70 країн та обрало найкращі фотографії в 11 категоріях, а також головного переможця. Ним став угорський фотограф Чаба Дароці. Його вражаюча чорно-біла фотографія євразійського поповзня, що летить, була зроблена камерою, захованою в дуплі дерева. Дароці не тільки став абсолютним переможцем, а й виграв ще у трьох категоріях: «Метелики та бабки», «Тварини» й «Сокровенні пейзажі». «Дзеркало» показує світлини переможців фотоконкурсу Close-Up Photographer of the Year 2023.

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Csaba Daroczi (Угорщина)/coupty.com

«Лісовий птах». Євразійський поповз летить серед дерев, Кішкерош, Угорщина. Перше місце у категорії «Тварини» та володар Гран-прі конкурсу. Автор знімку розповідає: «Взимку 2023 року я зробив багато фотографій у лісі неподалік свого будинку в Угорщині. Майже щотижня я знаходив щось нове для зйомки і проводив кілька днів, вивчаючи ідеї та вдосконалюючи техніку. Цікавість і неупередженість привели мене до цього видовбаного пня, діаметр якого складав близько півметра. Я акуратно встановив свою камеру GoPro 11 усередині ствола і зробив кілька знімків. Результати мене вразили. Однак через кілька днів я вирішив, що композицію можна покращити, якщо включити в кадр якусь тварину. Тому я повернувся на місце і поклав поряд з отвором соняшник, який невдовзі знайшли миші та птахи».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: William Steel (ПАР) / Coupty.com

«Збирання квітів». Африканський слон збирає квіти водяної лілії, щоб поїсти, Чобе Національний парк, Ботсвана. Фіналіст у категорії «Тварини». Автор знімку розповідає: «Слон насолоджується поживною їжею із квітів водяної лілії, пробираючись через річку Чобе, Ботсвана. Коли паводок розливається по річці Чобе (на всьому шляху від витоку в Анголі), водні шляхи перетворюються, покриваючись хвилями квітів. У 2023 році це було одним із найнеймовірніших видовищ, які я коли-небудь бачив. Я можу лише припустити, що поєднання раннього, поетапного затоплення та великої кількості води призвело до того, що перед нами постало справжнє видовище білих та фіолетових кольорів. Слони та буйволи час від часу пробиралися крізь квіти, і я зрозумів, що це просто питання завзятості. Якось вдень поєднання ідеального освітлення, густих заростей квітів і слона стало ідеальною комбінацією. Знімаючи з човна і нахилившись над краєм, щоб об'єктив майже торкався річки, я зміг отримати низьку перспективу. Момент, який буває раз у житті!»

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Csaba Daroczi (Угорщина)/coupty.com

«Весільний гість». Японська дубова павиноочка сидить на вікні, поки всередині проходить весільна вечірка, Ужа, Угорщина. Перше місце у категорії «Метелики та бабки». Автор світлини розповідає: «Я фотографував весілля на лісовій галявині у мальовничих околицях міста Ужа, Угорщина. Світло в залі приваблювало безліч комах, які сідали на вікна. Якоїсь миті я побачив, як кілька гостей фотографують щось на свої телефони поряд з одним із червоних ліхтарів. Підійшовши ближче, я помітив, що на вікно сіла японська дубова павиноочка. Я почекав, доки всі закінчать фотографувати, і тоді настала моя черга».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Paula de Vreeze (Нідерланди) / Coupty.com

«Зимова казка». Гриб блищить інеєм у теплому зимовому світлі, Веєрт, Нідерланди. Фіналіст у категорії «Гриби».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Rene Krekels (Нідерланди) / Coupty.com

«Деревні мурахи, що стріляють кислотою». Лісові мурахи захищають свою спільноту, розпорошуючи кислоту, Нідерланди. Перше місце у категорії «Комахи». Автор світлини розповідає: «Я вивчав спосіб життя деревних мурах у Нідерландах для роботи, коли помітив, що мурахи-захисники з дуже великого мурашника, схоже, хотіли мене налякати, розпорошивши в мій бік кислоту. На щастя, вона виявилася не такою вже і небезпечною, і в мене з'явилася чудова можливість сфотографувати тих, хто захищає мурашник».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Barry Webb (Велика Британія) / coupty.com

«Пліт для комариних яєць». Пліт із комариних яєць пливе по воді, Бакінгемшир, Велика Британія. Друге місце у категорії «Комахи». Автор світлини розповідає: «Я помітив десятки цих крихітних плотів із комариних яєць на поверхні води, коли працював садівником. Плоти не могли залишатися нерухомими досить довго, щоб я міг їх сфотографувати. Тому я обережно виловив один із них чайною ложкою і помістив його в перевернуту пляшку, наповнену водою. У центр пляшки було покладено камінчик, і пліт був обережно перенесений на камінчик, щоб він залишався нерухомим. Після зйомки пліт із яєць я повернув на місце».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Bence Mate (Угорщина)/coupty.com

«Червона мураха несе квітку в мурашник, тоді як мурашка менше захищає носія і вантаж», Бока Тапада, Коста-Ріка. Фіналіст у категорії «Комахи». Автор світлини розповідає: «Можна легко захопитися унікальним світом макрозйомки, особливо макроекшн-фотографією. Коли я вперше ліг у листі тропічного лісу, мені й на думку не спадало, що я проведу там стільки годин. Мурахи невпинно збирали різні частини рослин, і за допомогою спалаху мені вдалося підсвітити все різноманіття форм і кольорів. Я почав знімати о п'ятій вечора, тому що вдень мурашки не були активними, і закінчив о першій ночі, коли (після 2000 знімків) я вже не міг складати композиції. Я зібрав своє обладнання і подався на нічліг, коли приблизно через 20 метрів натрапив на смертельно небезпечну коралову змію. У цей момент мене осяяло, що знімати мурах може бути небезпечніше, ніж акул».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Piet Haaksma (Нідерланди)/coupty.com

«Крижана фосилія» (від лат. fossilis — «похований, викопний» — викопні рештки органічного походження, самі залишки організмів або їхні відбитки, сліди, продукти життєдіяльності, а також біогеохімічні утворення, що виникли за їхньої участі — ред.). Маленька паличка застрягла всередині уламку льоду, Нідерланди. Друге місце у категорії «Сокровенний пейзаж». Автор світлини розповідає: «Взимку багатьма затопленими болотами в Нідерландах можна кататися на ковзанах. Лід часто ушкоджується, від нього відколюються шматки. Одного разу я виявив невеликий шматок льоду з замерзлою гілочкою всередині, що навело мене на думку про археологічну знахідку».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Gerhard Vlcek (Австрія)/coupty.com

«Пісколюб піщаний». Макрознімок зрізу пісколюба піщаного, Австрія. Перше місце у категорії «Мікро». Автор світлини розповідає: «На цьому знімку зображено зріз трави під назвою пісколюб піщаний, пофарбованої барвниками та підсвіченої флуоресцентним синім кольором. Трава була взята з саду мого друга у Відні. Для отримання найкращих результатів мені довелося нарізати зразок якомога тонше. Спочатку я помістив кілька стебел у теплий рідкий поліетиленгліколь. Коли він охолонув, то став твердим, після чого я нарізав стебла гострим лезом. Забарвлення та підготовка зразка були дуже складними. Мені довелося використовувати найменший пензлик, аби маніпулювати предметами розміром менше 1 мм у різних фарбувальних і хімічних розчинах, перш ніж помістити стебла на предметне скло. Після цього зробити фотографію було простіше простого!»

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Hakan Kvarnström (Швеція) / Coupty.com

«Амеба». Плавуча амеба вид Арцелла, Швеція. Друге місце у категорії «Мікро». Автор світлини розповідає: «Цю крихітну амебу Arcella було виявлено у зразку води, взятому зі ставків замку Дротнінгхольм у Стокгольмі. Амеба була сфотографована на момент її переміщення, коли внутрішні органели перебували у постійному русі. У серії зі 120 зображень відображені різні особливості, що нас цікавлять, такі як ядра, вакуолі, їжа, несправжньоніжки, мембрана і так далі. Під час створення фінальної фотографії я намагався відтворити відчуття ілюстрації амеби у шкільному підручнику».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Marek Mis (Польща)/coupty.com

«Підводний мікросвіт». Мікроорганізми у зразку води, отриманого з озера Вігри, Польща. Фіналіст у категорії «Мікро».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Ria Bloemendaal (Нідерланди)/coupty.com

«Рефлексія». Дерево магнолії, що віддзеркалюється у воді, Тромпенбурзький ботанічний сад, Роттердам, Нідерланди. Перше місце у категорії «Рослини». Автор світлини розповідає: «У ботанічному саду Тромпенбург у Роттердамі я побачила це гарне відображення у воді, і воно відразу надихнуло мене на створення "імпресіоністської картини"».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Wim Vooijs (Нідерланди)/coupty.com

«Сльози в моїх очах». М’ясоїдна рослина росичка перетворюється на пару принадних вій, якщо її сфотографувати за допомогою вінтажного об'єктиву, Кампіна, Нідерланди. Друге місце у категорії «Рослини». Автор світлини розповідає: «Я виявив поле, заросле росянкою, невеликою м'ясоїдною рослиною. Навколо літало безліч сріблясто-блакитних метеликів, і час від часу один із них потрапляв у пастку. Замість того, щоб сфотографувати одну з цих нещасних жертв, я вибрав інший підхід. Я хотів відобразити безневинну красу рослини, якою її бачить метелик у свої останні миті. Для цього я використовував вінтажний об'єктив Pentacon, аби сфотографувати волоски рослини як вії на спокусливих очах — красу останнього погляду».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Simon Theuma (Австралія)/coupty.com

«Час снів». Креветка плаває над морською зіркою, заповідник Басс-Пойнт, Австралія. Перше місце у категорії «Під водою». Автор світлини розповідає: «Подібно до хитромудрого гобелена морської екосистеми, це зображення відобразило взаємини між креветкою-комменсалом (тварина, яка існує у симбіозі з іншою — прим. ред.) і морською зіркою. Воно нагадує нам про тендітну рівновагу, що існує в грандіозному гобелені нашого природного світу — ця давня мудрість є важливим нагадуванням про необхідність берегти те, що ми маємо. Щоби зробити цей знімок, мені довелося використати стробоскоп, який був встановлений під гострим кутом об'єкта зйомки. Така установка підкреслила глибину та красиву текстуру цих двох організмів».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Liang Fu (Китай)/coupty.com

«Серце моря». Під час нічного занурення на глибині 28 м мурена згортається у формі серця, Філіппіни. Друге місце у категорії «Під водою». Автор світлини розповідає: «Ця фотографія була зроблена під час занурення у темну воду на Філіппінах. Темноводне занурення — це вид підводного плавання, яке проводиться вночі у відкритому океані, коли під човном перебувають тисячі метрів води. Дайвери спускаються мотузкою з підводними ліхтарями, які є їх єдиним джерелом світла. Коли настає приплив і фаза місяця, мешканці глибин мігрують на мілководді. Ця вертикальна міграція — одне з найдивовижніших природних явищ. Під час занурення я побачив, як на глибині 28 метрів щось блиснуло під моїм прожектором. Підпливши ближче, я виявив мурену, що згорнулася у формі серця. Мені дуже пощастило, що я зняв цей момент на свою камеру».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Henley Spiers (Велика Британія) / coupty.com

«Притулок рибки». Молода риба ховається у відкритому океані під синім ґудзиковим порпітом, східна частина Тихого океану. Фіналіст у категорії «Під водою».

Фотоконкурс 2023 Close-Up Photographer of the Year
Фото: Sandra Stalker (Велика Британія) / coupty.com

«У місячному світлі». Щупальце медузи чіпляється за водорості у неспокійних водах, затока Кіммерідж, Дорсет, Велика Британія. Фіналіст у категорії «Під водою».

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.