Догори
Дати відгук

Дослідники виявили вид метеликів, який вважався зниклим протягом десятиліть

Гірську морозницю востаннє бачили в Чорногорії 40 років тому. В експертів гарні новини зі Східної Європи.

1 хв на прочитання10 Листопада 2023, 08:22
Боснія і Герцеговина. Самець гірської морозниці — виду, який вважався вимерлим. Фото: Природничий музей Карлсруе/dpa Боснія і Герцеговина. Самець гірської морозниці — виду, який вважався вимерлим. Фото: Природничий музей Карлсруе/dpa
Поділитись:

Протягом десятиліть гірська морозниця (Lignyoptera thaumastaria) вважалася втраченою. Зараз цей вид метеликів знову виявлено на Балканах. У Державному музеї природної історії Карлсруе заявили, що ця комаха відома лише на кількох горах у Чорногорії й Боснії та Герцеговині. Він живе над межею дерев. Про це розповідає Die Zeit.

Зазначений вид раніше помічали на території сучасної Боснії та Герцеговини тричі в першій половині ХХ століття, востаннє в 1937 році. Її було виявлено один раз у Чорногорії приблизно 40 років тому. Дослідники стурбовані тим, що вид може вимерти.

Наприкінці жовтня група експертів, включаючи експерта з метеликів Роберта Труша з Природничого музею Карлсруе, вирушила на пошуки метелика в Боснії та Герцеговині. За словами представників музею, вони знайшли там і самиць, і самців виду метеликів ще в першу ніч.

Самиці гірської морозниці не літають. На думку науковців, це може бути причиною того, що вони переживають сильні осінні шторми в гірських височинах Чорногорії та Боснії і Герцеговини.

«Це означає, що особини, важливі для розмноження, не вилітають зі свого середовища існування», — сказав Труш.

На відміну від більшості інших видів метеликів, гірську морозницю також майже не приваблює штучне освітлення.

Також ми писали, що азійські шершні захоплюють Європу та вбивають медоносних бджіл — але знайшлася комаха, здатна їм протистояти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.