Догори
Дати відгук

Першими xуднуть не груди — фітнес-тренер

Чому погано, коли кров солодка

3 хв на прочитання21 Грудня 2021, 07:45
Поділитись:

Фітнес-тренер Віктор Мандзяк розповідає, що на запитання: «Що худне першим?» 98,3 % жінок «напишуть, опускаючи очі додолу: «Гpуди». Але за науковими даними спочатку «худне» інсулінорезистентність.

«Наша кров трохи солодка. Колоти собі пальці, аби це перевірити не треба, просто повірте. Солодка кров за рахунок глюкози. Це та сама глюкоза, яка входить до складу бульби, молока, цукру і ще купи продуктів. Глюкоза не така солодка, як цукор, і вже точно не така, як мед, але все ж таки кров нам солодить. Як гадаєте, чи смакуватиме вам чай, в який покладуть три столові ложки цукру? Знаю, ні. Організму теж не подобається, коли кров стає надто солодкою. Це шкідливо, тому в нього є механізми, за рахунок яких він забирає зайву глюкозу з крові», — розповідає Віктор Мандзяк.

Він нагадує, що інсулін — саме той білок, який відповідає за те, аби кров не стала занадто солодкою. Коли після їди кров солодшає, виділяється інсулін і забирає зайву глюкозу з крові. Він «діває» її в різні тканини, зокрема в печінку. За допомогою інсуліну печінка знижує рівень глюкози, запасаючи її в собі (глікогенез), а коли інсулін її «не бачить», то, навпаки, «відпускає» в кров глюкозу (глікогеноліз), а також утворює її з різних речовин (глюконеогенез) і теж відправляє в кров. Віктор Мандзяк пояснює, що, коли інсулін «не бачить» печінку, вона підвищує рівень глюкози в крові, і це погано.

«Знаєте, як маленькі дітки, ховаючись за шторою, гадають, що їх не видно, хоч штори закінчуються за сантиметрів 10 від підлоги? Діти мислять так: якщо я не бачу маму, то мама не бачить мене. Печінка, в якій надто багато жиpу, як дитя, вона не бачить інсулін, навіть коли він всюди. Це інсулінорезистентність. Тобто в жиpну печінку інсулін не може запхати глюкозу і не може зупинити продукцію глюкози в печінці. Кров стає надто солодкою», — говорить фітнес-тренер.

Він пояснює, що в людей з ожиpінням у печінці забагато жиру, але гарна новина в тому, що в перші два тижні сxуднення активно худнe саме печінка (аж ніяк не груди).

«В результаті Печінка починає розуміти, що за шторою ховатись тупо, і каже: «Інсуліномамо, досить гратись у хованки, йдемо краще малювати». Печінка налагоджує контакт з інсуліном і рівень глюкози знижується», — говорить Віктор Мандзяк.

Він наголошує, що при інсулінорезистентності треба не виключати солодке з раціону, а сxуднути.

Також фітнес-тренер розповідає, як худнути, дозволяючи собі їсти й пити без обмежень.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання3 хвилини тому
Фото ілюстративне
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання6 годин тому
Підвищують тиск Шкідливі напої Артеріальний тиск
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання7 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні знову запустили серце пацієнту
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитанняВчора
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитанняВчора
Нутриціолог перерахувала продукти, які прискорюють старіння
1 хв на прочитанняВчора