Догори
Дати відгук

Першими xуднуть не груди — фітнес-тренер

Чому погано, коли кров солодка

3 хв на прочитання21 Грудня 2021, 07:45
Поділитись:

Фітнес-тренер Віктор Мандзяк розповідає, що на запитання: «Що худне першим?» 98,3 % жінок «напишуть, опускаючи очі додолу: «Гpуди». Але за науковими даними спочатку «худне» інсулінорезистентність.

«Наша кров трохи солодка. Колоти собі пальці, аби це перевірити не треба, просто повірте. Солодка кров за рахунок глюкози. Це та сама глюкоза, яка входить до складу бульби, молока, цукру і ще купи продуктів. Глюкоза не така солодка, як цукор, і вже точно не така, як мед, але все ж таки кров нам солодить. Як гадаєте, чи смакуватиме вам чай, в який покладуть три столові ложки цукру? Знаю, ні. Організму теж не подобається, коли кров стає надто солодкою. Це шкідливо, тому в нього є механізми, за рахунок яких він забирає зайву глюкозу з крові», — розповідає Віктор Мандзяк.

Він нагадує, що інсулін — саме той білок, який відповідає за те, аби кров не стала занадто солодкою. Коли після їди кров солодшає, виділяється інсулін і забирає зайву глюкозу з крові. Він «діває» її в різні тканини, зокрема в печінку. За допомогою інсуліну печінка знижує рівень глюкози, запасаючи її в собі (глікогенез), а коли інсулін її «не бачить», то, навпаки, «відпускає» в кров глюкозу (глікогеноліз), а також утворює її з різних речовин (глюконеогенез) і теж відправляє в кров. Віктор Мандзяк пояснює, що, коли інсулін «не бачить» печінку, вона підвищує рівень глюкози в крові, і це погано.

«Знаєте, як маленькі дітки, ховаючись за шторою, гадають, що їх не видно, хоч штори закінчуються за сантиметрів 10 від підлоги? Діти мислять так: якщо я не бачу маму, то мама не бачить мене. Печінка, в якій надто багато жиpу, як дитя, вона не бачить інсулін, навіть коли він всюди. Це інсулінорезистентність. Тобто в жиpну печінку інсулін не може запхати глюкозу і не може зупинити продукцію глюкози в печінці. Кров стає надто солодкою», — говорить фітнес-тренер.

Він пояснює, що в людей з ожиpінням у печінці забагато жиру, але гарна новина в тому, що в перші два тижні сxуднення активно худнe саме печінка (аж ніяк не груди).

«В результаті Печінка починає розуміти, що за шторою ховатись тупо, і каже: «Інсуліномамо, досить гратись у хованки, йдемо краще малювати». Печінка налагоджує контакт з інсуліном і рівень глюкози знижується», — говорить Віктор Мандзяк.

Він наголошує, що при інсулінорезистентності треба не виключати солодке з раціону, а сxуднути.

Також фітнес-тренер розповідає, як худнути, дозволяючи собі їсти й пити без обмежень.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Фото: «Ландшафтний дизайн. Товари для дому»
Сад оживає вночі: чарівні лійки зі світлом створять казкову атмосферу на вашому подвір'ї (ФОТО)
2 хв на прочитання11 Липня 2025
Секрети ідеальної курки: як правильно маринувати та готувати соковите м'ясо
Секрет соковитої та ніжної курки - все про маринування та правильне приготування
2 хв на прочитання2 години тому
Розкрадання 8,4 млн грн на ремонті дороги: на Закарпатті викрили підрядника
На Закарпатті підрядника викрили на розкраданні 8,4 млн грн під час ремонту дороги державного значення
1 хв на прочитання3 години тому
Причина блекауту в Чехії: ČEPS назвав офіційну версію масового відключення
Названо офіційну причину блекауту, що знеструмив шосту частину Чехії
2 хв на прочитання5 годин тому
БЕБ завершило розслідування щодо екс-посадовців «Київпастрансу»
1 хв на прочитання5 годин тому
Осетрові на межі зникнення, їх виявляють лише за слідами ДНК у воді Дунаю
2 хв на прочитання5 годин тому
Родина екзотичних патагонських мар вперше дала потомство (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Наслідки негоди: на Волині пошкоджено міст через річку, рух транспорту повністю перекрито
1 хв на прочитання7 годин тому