Перші 700 доз зарезервовано для медичних працівників: Руанда випробовує щеплення проти вірусу Марбург

3 хв на прочитання5 годин тому
Медичні працівники також можуть отримати щеплення в столиці Руанди Кігалі. Фото: Jean Bizimana/Reuters

Наразі не існує схваленої вакцини чи лікування марбурзької лихоманки.

У Руанді почалися пробні щеплення від вірусу Марбург. Перші 700 доз будуть зарезервовані для медичних працівників, заявив міністр охорони здоров'я східноафриканської країни Сабін Нсанзімана. Про це розповідає Die Zeit.

Вважається, що вірус Марбург походить від летючих лисиць. Він передається від людини до людини через контакт із рідинами організму інфікованих людей. Симптоми включають лихоманку, біль у м'язах, діарею, блювоту та, в деяких випадках, сильну крововтрату. Наразі не існує схваленої вакцини чи лікування проти вірусу.

Поки що здається, що немає проблем з безпекою вакцини

Однак американський Інститут вакцин Сабіна розробив речовину, яка зараз проходить випробування у фазі 2 у Руанді. Зараз він також проходить випробування в Уганді та Кенії, де, за словами виробника, наразі не повідомлялося про жодні проблеми з безпекою. 

Вакцини зазвичай тестують у три етапи, часто протягом багатьох років. На другому етапі зазвичай беруть участь кілька сотень тестувальників-добровольців. Імунна відповідь і захисний ефект досліджуються, а доза оптимізується після того, як на першому етапі виключено можливість серйозних небажаних побічних ефектів. На третьому етапі з кількома тисячами досліджуваних суб’єктів необхідно довести значну ефективність речовини — і буде перевірено, чи відрізняється ефективність у різних вікових групах і між чоловіками та жінками. Лише після завершення цього етапу вакцина може бути офіційно затверджена.

За даними спеціалізованого журналу NATURE, поточні випробування в Руанді частково є так званими кільцевими щепленнями, під час яких люди, які захворіли чи мали контакт з інфікованими людьми, спеціально імунізуються. Таким чином можна було б зібрати знання про те, наскільки добре діють вакцини, коли вони стикаються зі справжнім вірусом, і про те, чи нарешті людство має ефективний засіб проти цієї загрози.

Що таке вірус Марбург?

Вірус Марбург є філовірусом, вірусом ниткоподібної РНК. Основним його резервуаром є єгипетська летюча лисиця. Однак вірус неодноразово переходить до людей — зазвичай через проміжних господарів, таких як мавпи. З 2007 року було зареєстровано вісім спалахів у Гані, Гвінеї, Уганді та Анголі.

Після того, як він поширився на людей, він передається через тісний фізичний контакт із хворими людьми — наприклад, коли доглядають за інфікованими чи миють мертвих. Вірус накопичується в різних виділеннях організму, особливо у серйозно хворих. Типовими симптомами є діарея, біль у м’язах, головний біль, лихоманка, сильне відчуття хвороби та висип. Через кілька днів у сильно уражених пацієнтів починається нестримна кровотеча, блювання кров’ю чи кров у калі. Дехто також має кровотечу з ясен або носа.

27 вересня Руанда оголосила про спалах марбурзької лихоманки. За офіційною інформацією, наразі інфіковано 46 осіб, 12 із яких померли. Збудник названий на честь німецького міста Марбург, оскільки в 1967 році працівники лабораторії заразили дослідних мавп невідомим раніше вірусом. Тоді загалом інфікувалися 29 осіб, семеро з яких померли. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: