Догори
Дати відгук

Перевірений роками сімейний рецепт кетчупа з помідорів від відомого шеф-кухаря

Справжній та краще за магазинний.

4 хв на прочитання26 Липня 2023, 23:50
Поділитись:

Більшість з вас звикли купувати кетчуп з помідорів в магазині, а я пропоную скористатися сезоном налитих сонцем овочів та фруктів. Євген Клопотенко пропонує приготувати  домашній соус за перевіреним рецептом моєї мами. Повірте, робити смачний кетчуп на зиму.

– не важко, а смак вийде більш насичений, справжній та краще за магазинний.

ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ ДОМАШНЬОГО КЕТЧУПУ

Дотримуйтеся цих порад, щоб ваша консервація вийшла смачною та довго зберігалася:

Вибір овочів та фруктів. Використовуйте м’ясисті та червоні сорти помідорів з мінімальною кількістю насіння всередині. Ідеально підійде сорт сливка або волове серце. Для насиченого бордового кольору, оберіть солодкий червоний перець та вінегретний буряк. Яблука потрібні кислих сортів, як-то Симиренка, а сливи – темні з яких добре вимайється кісточка.

Каструля для варіння. Для такої кількості сирих овочів вам знадобиться каструля мінімум на 7 літрів та з товстим дном. В ній буде зручно перемішувати компоненти та вони не пригоратимуть. Якщо маєте казанок, в якому зазвичай готують страви на багатті, використайте його.

Вибір банок та кришок. Зазвичай, ми додаємо трохи кетчупу до готових страв. Саме тому зручно його закривати у півлітрові банки. Кришки оберіть twist-off або звичайні металеві.

Стерилізація банок та кришок. Щоб консервація довго зберігалася, важливо знати, як стерилізувати банки в домашніх умовах та вибрати для себе зручний спосіб. Якщо плануєте багато консервації, «запікайте» банки в духовці, бо в неї одночасно вміщується 5-7 півлітрових ємностей. Якщо у вас кілька банок, оберіть стерилізацію на парі чи в мікрохвильовці. Кришки також треба обробити паром чи перекласти в невелику каструлю, залити окропом та варити хвилину після закипання. Потім відставте каструлю з вогню, а кришки діставайте лише тоді, коли будете закривати ними щільно банки.

ЯК ПРИГОТУВАТИ КЕТЧУП З ПОМІДОРІВ

ІНГРЕДІЄНТИ

На 7 півлітрових банок:

3 кг помідорів

500 г ріпчастої цибулі

1 середній буряк

500 г солодкого перцю

500 г кислих яблук

250 г слив

10 горошин чорного перцю

5 горошин духмяного перцю

2 бутони гвоздики

1 ст. л. червоного перцю

½ ч. л. кориці

100 г цукру

1,5 ст. л. солі

50 мл столового оцту 9%

 

КЕТЧУП З ПОМІДОРІВ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1

Помийте всі овочі та фрукти. Розріжте навпіл 3 кг томатів та виріжте плодоніжку, очистьте 500 г ріпчастої цибулі та 1 середній буряк. З 500 г солодкого перцю виріжте плодоніжку, а 500 г кислих яблук розріжте навпіл та виріжте насіння. Дістаньте кісточку з 250 г слив. Всі овочі та фрукти наріжте середніми довільними шматками та перекладіть в каструлю.

 КРОК 2

Додайте 10 горошин чорного перцю, 5 горошин духмяного перцю, 2 бутони гвоздики, 1 ст. л. червоного перцю та ½ ч. л. кориці.

 КРОК 3

Варіть на середньому вогні 1,5 години, періодично помішуйте, щоб компоненти не пригоріли. Кришкою не накривайте.

 КРОК 4

Після перебийте овочі та фрукти разом зі спеціями занурювальним блендером до однорідності та перетріть через сито, щоб була ніжна структура.

 КРОК 5

Отримане пюре перелийте в каструлю, додайте 100 г цукру, 1,5 ст. л. солі, перемішайте, ставте на маленький вогонь та уварюйте годину, не накриваючи кришкою. Періодично помішуйте.

 КРОК 6

Стерилізуйте банки та кришки. Важливо, щоб пройшло мінімум часу від стерилізації та закладанням в них кетчупу.

 КРОК 7

За 5 хвилин до закінчення приготування, в овочево-фруктову суміш влийте 50 мл столового оцту 9% та перемішайте.

 КРОК 8

Каструлю з готовим кетчупом знімайте з вогню, розливайте по банках та щільно закривайте кришками. Залиште остигати за кімнатної температури, а потім зберігайте в прохолодному місці до року.

Готувати – це просто!

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.