Хрусткі мариновані огірочки – це така річ, яку майже неможливо не любити. Якщо дістати взимку баночку, відкрити й поставити на стіл, ніхто не зможе пройти повз – обов’язково дістане огірок та із задоволенням захрускотить.
Якщо сезон ще у розпалі, а чекати не дуже хочеться, то можна зробити малосольні огірки, це теж дуже смачно. Та все ж мариновані огірки на зиму не замінити. Саме таким простим рецептом ми й хочемо поділитися сьогодні.
Хрусткість – це одна з причин, чому всі люблять консервовані огірки. Але як же її домогтися? Тут варто дотримуватися кількох простих правил. Самі огірочки краще брати невеликі та за можливості – просто з грядки. Якщо ж ви купуєте овочі на базарі, краще не нехтувати замочуванням у холодній воді. Доведеться трохи зачекати, але той самий хрускіт збережеться. Якщо погода доволі спекотна й у приміщенні жарко, воду краще заміняти, вона має завжди бути холодною і не нагріватися. Також її краще взяти очищену, не набирати з крана. Додавання зерен гірчиці, як у нашому рецепті, також сприяє збереженню хрусткості огірків. Тож, дотримуйтеся цих рекомендацій, і ваші овочі будуть хрусткими та смачними.
5 кг невеликих огірків
10 зерен гірчиці (у кожну банку)
1-2 лаврових листи (у кожну банку)
3 горошини чорного перцю (у кожну банку)
3 горошини духмяного перцю (у кожну банку)
2 зубчики часнику (у кожну банку)
2 бутони гвоздики (у кожну банку)
3,5 л холодної води
500 мл оцту 9%
400 г цукру
150 г солі
КРОК 1
Ретельно помийте 5 кг невеликих огірків. Кількість залежить від розміру, радимо обирати невеличкі, довжиною приблизно 6-8 см. Викладіть огірки у каструлю чи миску з холодною водою на 1 годину.
КРОК 2
Зваріть маринад. Влийте у каструлю 3,5 л води. Всипте 400 г цукру та 150 г солі. Доведіть до кипіння на середньому вогні, розмішайте, сіль та цукор мають розчинитися. Зніміть каструлю з вогню та влийте 500 мл оцту 9%. Ще раз перемішайте.
КРОК 3
Стерилізуйте банки будь-яким зручним способом. На дно кожної банки викладіть спеції: по 10 зерен гірчиці, 1-2 лаврових листи, 3 горошини чорного перцю, 3 горошини духмяного перцю, 2 зубчики часнику і 2 бутони гвоздики. Листя смородини та парасольки кропу кладіть за бажанням.
КРОК 4
Розкладіть зверху огірки. Намагайтеся викладати їх так, щоб вони щільніше прилягали один до одного. Залийте огірки у банках гарячим маринадом.
КРОК 5
Широку ємність чи велику каструлю застеліть рушником та поставте зверху банки, не закручуючи кришками. Налийте води, щоб вона досягала приблизно ¼ висоти банок. Доведіть до кипіння та стерилізуйте банки з огірками та маринадом 10-15 хвилин. Якщо у вас немає великої ємності, щоб робити це одночасно, стерилізуйте банки по черзі чи партіями.
КРОК 6
Далі закатайте банки кришками чи використовуйте кришки, що закручуються. Переверніть банки кришками донизу, накрийте рушником та залиште на ніч. Після цього перенесіть для зберігання у прохолодне місце.