Догори
Дати відгук

Педіатр пояснює, які вітаміни слід давати дітям

Особливо тим, які часто хворіють.

2 хв на прочитання13 Травня 2021, 12:34
Дитина Дитина
Поділитись:

Лікар-педіатр Дар’я Шиманець у своєму коментарю GreenPost пояснила, що, вдаючись до введення вітамінів дитині, яка часто хворіє, людина свідомо шукає легке вирішення проблеми, «чарівну пігулку», після якої все точно буде добре. «Вітаміни — це вічна тема, кожен хоче замовити їх на найкрутішому сайті і щоб подорожче!!! І давати їх, давати, давати... Це все нам навіяли рекламою та фармбізнесом», — вважає Дар’я.

Педіатр наголошує: крім профілактичної дози вітаміну D, більше ніяких вітамінів дитина не потребує. Далі все на розсуд лікаря — адже отримати гіповітаміноз в наш час дуже важко, навіть якщо дитина дуже мало їсть. Якщо дитина їсть усього потрошку, гіповітамінозу не буде точно — навіть найшкідливіша їжа збагачена вітамінами. Якщо ж дитина погано їсть, зокрема м'ясо, потрібно виключити в неї залізодефіцит і за потреби дати препарати заліза, а не давати мультивітамінний комплекс.

«Що стосується вітамінів для тих, хто часто хворіє, потрібно спочатку розібратися, а чи справді це часто, і, може, варто змінити мікроклімат у сім’ї, режим харчування, а не пхати в дитину броколі, які більше в родині ніхто не їсть, а дитина, бачте, мусить, бо це корисно. Починайте із себе — ви для дитини приклад», — говорить Дар’я Шиманець.

Також лікар радить частіше провітрювати дитячі заклади, а не закривати вікна, щоб не було протягів — діти часто хворіють тому, що сидять у задусі та пилюці, а не тому, що вітамінів бракує.

Лікар розповідає, що з її практики «частохворіючих» можна зробити висновок, що жоден мультивітамінний препарат, навіть найкрутіший і найдорожчий, питання ніколи не вирішить.

«Я вважаю, що витрачені на круті вітаміни гроші можна було витратити на купівлю якісних продуктів, із яких дитина отримає вітаміни максимально (оскільки з таблетки вони засвоюються набагато гірше), або на купівлю зволожувача повітря чи у крайньому разі велосипеда або собаки, щоб дитина на вулиці гуляла більше, а не вдома сиділа», — говорить Дар’я Шиманець.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про спосіб приготування їжі, який зберігає найбільше вітамінів і є найкориснішим для здоров'я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання15 хвилин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання57 хвилин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора