Догори
Дати відгук

Педіатр назвала 11 фактів про щеплення від кору: чого ви могли не знати

Кір – одна з найбільш заразних інфекцій на планеті.

3 хв на прочитання16 Грудня 2020, 10:32
Поділитись:

Захворюваність на кір зростає у всьому світі – кожні 4–6 років. Про 11 фактів щодо кору   говорить педіатр та дитячий інфекціоніст Олена Луцька.  У Фейсбуці лікарка  зазначила, що  кір – одна з найбільш заразних інфекцій на планеті і  летальність від неї у розвинених країнах сягає 0,2–1,9%.

"Найсумніше і найбільш абсурдне у цьому те, що від кору існує  щеплення. ВООЗ підрахувала: вакцинація дала змогу з 2000 по 2014 рік зберегти життя 17 мільйонів людей. Тому щеплення від кору обов’язково варто зробити", — наголошує педіатр.

На переконання Олени Луцької є 11 фактів, які  треба знати про кір.

1. Вакцина від кору жива ослаблена, тобто містить живий вірус. Тому її не можна вводити вагітним жінкам та людям з імунодефіцитом.

В Україні використовується комбінована вакцина КПК – від кору, краснухи і паротиту. Можна щепитися «Пріориксом» чи «ММР».

Рекомендовано завершити вакцинацію за чотири тижні до настання вагітності. Але жінки, які не знали, що вагітні, та щепилися, не мали жодних проблем з боку плоду.

2. Мамам, що годують грудьми, вакцинуватися можна. Щеплена людина не виділяє вірус у кількості, що може інфікувати, тобто вона безпечна.

3. Людям, що приймають імуносупресивну терапію стероїдами у дозі понад 2 мг/кг чи понад 20 мг на добу за преднізолоном протягом 14 днів і довше, можна вакцинуватися КПК через місяць після закінчення терапії.

4. Топічні стероїди (місцеві та аерозольні) не є протипоказанням для вакцинації КПК.

5. Люди, що перебувають у ремісії після лейкозу протягом трьох місяців, можуть бути щеплені від кору.

6. ВІЛ-інфіковані люди мають оцінити рівень імуносупресії. Якщо вона незначна (це визначає лікар), їм також можна щепитися від кору.

7. Вакцина КПК може впливати на результати проби Манту: пригнічувати реакцію. Тому можливі псевдонегативні результати, якщо пробу зробити після щеплення КПК. Варто зробити пробу або до, або після. В останньому випадку доведеться зачекати щонайменше чотири тижні.

8. Вакцинація від кору в Україні проводиться двічі – у 12 місяців та 6 років. Але якщо малюк мав контакт з хворим на кір, екстрену профілактику протягом трьох діб від контакту можна проводити з 6 місяців. Ця доза рахується як нульова. Тоді у 12 місяців треба ввести першу, а в 6 років – другу. Після першої дози захист виробляють майже 95% щеплених, після другої – 99%.

Якщо малюк щеплений однією дозою та проконтактував, екстрене щеплення буде зараховане як друга доза.

9. Найчастіша несприятлива реакція на вакцинацію КПК – температура до 39, що виникає на 7–12-й день після щеплення (5–15%). Можливий також висип (5%) на 7–10-й день.

10. Якщо ви не знаєте, чи щеплені від кору, зробіть дві дози. Якщо помилково зробите більше чи хворіли – це не зашкодить, тільки підвищить рівень антитіл. Якщо хворіли на кір, але на краснуху і паротит ні – КПК теж робити можна і треба.

11. Є теорія, що люди, щеплені вакциною «ММР», легше долали COVID. Вибірка пацієнтів украй мала, щоб робити гучні висновки. Але якщо захист від кору має такий бонус, чому б ні.

До слова, лікар дав 15 рекомендацій COVIDним пацієнтам, якщо їм більше 35 років або вони є в зоні ризику.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.