Пасинкування є обов'язковою процедурою для більшості сортів помідорів. Видалення пасинків дозволяє перенаправити поживні речовини із зайвої вегетації на плодоношення. Так плоди виростають більшими й смачними. Про те, як, коли й навіщо це робити, розповідає Телеграм-канал «Садівник».
Пагони необхідно прибирати тоді, коли вони сягнули у довжину 5-7 см. Не потрібно чекати, коли вони виростуть більшими. Пасинкування проводять тільки в суху, сонячну погоду. Так рана, що утворилася на місці зрізу, швидше затягнеться і не стане джерелом зараження всієї рослини.
Пасинки можна виламувати вручну або зрізати садовим інструментом. Якщо бічний пагін видалити не повністю, а залишити після нього пеньок заввишки 2-3 см, поява нового пасинка відбудеться пізніше.
Пасинкувати помідори у відкритому ґрунті необхідно раз на 10 днів залежності від погодних умов і швидкості росту кущів. Рослини формують в 1-3 стовбури, залишаючи крім головного пагону максимум 2 пасинки. Всі інші пагони регулярно видаляють.
Не жалійте пасинкувати рослину: зайва жалість городників до пасинків призводить до загущення кущів, частих грибкових захворювань. На кущі формується безліч плодів, які можуть стигнути дуже повільно.
Також ми розповідали, чому тріскаються помідори.