Пасинкування помідорів: коли, як і навіщо

1 хв на прочитання11 Липня 2022, 01:23
Фото з відкритих джерел

Не жалійте пасинкувати рослину: зайва жалість городників призводить до загущення кущів, частих грибкових захворювань.

Пасинкування є обов'язковою процедурою для більшості сортів помідорів. Видалення пасинків дозволяє перенаправити поживні речовини із зайвої вегетації на плодоношення. Так плоди виростають більшими й смачними. Про те, як, коли й навіщо це робити, розповідає Телеграм-канал «Садівник».

Пагони необхідно прибирати тоді, коли вони сягнули у довжину 5-7 см. Не потрібно чекати, коли вони виростуть більшими. Пасинкування проводять тільки в суху, сонячну погоду. Так рана, що утворилася на місці зрізу, швидше затягнеться і не стане джерелом зараження всієї рослини.

Пасинки можна виламувати вручну або зрізати садовим інструментом. Якщо бічний пагін видалити не повністю, а залишити після нього пеньок заввишки 2-3 см, поява нового пасинка відбудеться пізніше.

Пасинкувати помідори у відкритому ґрунті необхідно раз на 10 днів залежності від погодних умов і швидкості росту кущів. Рослини формують в 1-3 стовбури, залишаючи крім головного пагону максимум 2 пасинки. Всі інші пагони регулярно видаляють.

Не жалійте пасинкувати рослину: зайва жалість городників до пасинків призводить до загущення кущів, частих грибкових захворювань. На кущі формується безліч плодів, які можуть стигнути дуже повільно.

Також ми розповідали, чому тріскаються помідори.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: