Панфорте — це традиційний італійський пиріг із мигдалем, горіхами, сухофруктами та ягодами, який зазвичай готують на Різдво. Назва цих ласощів походить від італійських слів «pane» — «хліб» і «forte» — «сильний». Панфорте можна готувати заздалегідь і зберігати (попередньо загорнувши його в пергамент) в холодильнику до півроку.
Інгредієнти:
фундук — 50 г;
горіхи волоські (або мигдаль) — 50 г;
інжир — 100 г;
курага — 100 г;
борошно — 100 г;
какао-порошок — 2 ч. л.;
кориця — 1 ч. л.;
мускатний горіх — 1 ч. л.;
коріандр — 0,5 ч. л.;
імбир мелений — 0,5 ч. л.;
перець білий мелений — 1 дрібка;
цукрова пудра (для подачі) — 20 г;
мед — 100 мл;
цукор — 80 г;
вода — 1 ст. л.
Приготування.
Приготувати сироп — змішати в каструлі мед, цукор і воду. Нагріти на невеликому вогні та прокип'ятити 2-3 хвилини.
Обережно — суміш буде сильно пінитися, тому потрібно постійно помішувати. Зняти з вогню й остудити до кімнатної температури.
Поки сироп остигає, покласти у глибоку миску горіхи. Додати до них спеції — мускатний горіх, імбир, корицю, коріандр і білий перець.
Сухофрукти нарізати і додати в миску до горіхів.
Туди ж додати борошно та какао. Перемішати все ретельно.
Залити вміст миски сиропом, він має повністю змочити всі сухі інгредієнти. Для цього перемішати все ложкою або, якщо зовсім густа маса — рукою.
Форму для випічки вистелити пергаментом, змастити вершковим маслом і покласти масу з миски. Утрамбувати та розрівняти пиріг мокрими руками.
Випікати в духовці, розігрітій до 150 °С, 30 хвилин. Потім дістати із форми разом із пергаментом, остудити.
Посипати панфорте цукровою пудрою, нарізати на шматочки і подавати.
Також ми розповідали про новорічну закуску «Ялинкові кульки»: просто й оригінально.