П’ять продуктів для контролю цукру в крові і захисту від діабету 2 типу
Поряд з регулярними вправами велику роль у запобіганні діабету відіграє раціон харчування.
Вибір продуктів має вирішальне значення для нормалізації рівня цукру в крові, і ці п’ять продуктів, можуть допомогти запобігти або знизити ризик розвитку діабету 2 типу, поліпшивши природні механізми контролю організму над виділенням глюкози в кров.
Діабет 2 типу є найбільш поширеним типом цукрового діабету, специфічним чином впливає на здатність організму переробляти цукор. При даному захворюванні контроль вмісту глюкози в крові виходить з ладу, її показники стають занадто високими. Це збільшує індивідуальний ризик розвитку ряду проблем зі здоров’ям, включаючи хвороби серця і нирок, високий кров’яний тиск, інсульт.
У деяких випадках схильність до захворювання на діабет 2 типу збільшують певні фактори: наприклад, надмірна вага або сімейний анамнез захворювання. Людям з даними характеристиками фахівці особливо наполегливо радять використовувати заходи, що допомагають поліпшити контроль цукру в крові і захиститися від появи недуги.
“Поряд з регулярними вправами велику роль у запобіганні діабету відіграє раціон харчування. Хоча не існує чарівної їжі, здатної вилікувати діабет, існують продукти, багаті поживними речовинами, які можуть допомогти запобігти або відстрочити його виникнення, як і інших проблем зі здоров’ям”, – розповіли експерти.
Вони рекомендують звернути увагу на наступні п’ять продуктів.
Яблука (несолодкі). Багаті кверцетином, рослинним пігментом, що допомагає організму більш ефективно виробляти інсулін, а також антиоксидантами і клітковиною, які сприяють нормалізації цукру в крові.
Ягоди. Полуниця, малина, ожина, чорниця містять мало калорій, вуглеводів і мають низький глікемічний індекс, до того ж їх клітковина уповільнює всмоктування глюкози – все це забезпечує стабільний рівень цукру в крові.
Бобові. Дослідження, опубліковане журналом Archives of Internal Medicine, показало, що споживання чашки квасолі в день ефективно знижує рівень цукру в крові. Бобові відрізняються високим вмістом білка, клітковини, фолієвої кислоти, калію, заліза, магнію і мають низький глікемічний індекс, що робить їх відмінним природним засобом захисту від розвитку гіперглікемії і діабету.
Шпинат та інші зелені листові овочі. У них дуже мало калорій, але багато клітковини, кальцію, вітаміну А і різних антиоксидантів, які можуть допомогти схуднути, що важливо для запобігання діабету.
Бурий рис. Його поєднання високого вмісту клітковини і низького глікемічного індексу ідеально для захисту від діабету. Згідно з даними, його регулярне споживання знижує ризик розвитку діабету 2 типу на 26 відсотків. Крім клітковини, коричневий рис також містить значну кількість інших корисних сполук, що сприяють здоров’ю серця.