Догори
Дати відгук

П’ять продуктів для контролю цукру в крові і захисту від діабету 2 типу

Поряд з регулярними вправами велику роль у запобіганні діабету відіграє раціон харчування.

2 хв на прочитання08 Липня 2023, 23:50
Поділитись:

Вибір продуктів має вирішальне значення для нормалізації рівня цукру в крові, і ці п’ять продуктів, можуть допомогти запобігти або знизити ризик розвитку діабету 2 типу, поліпшивши природні механізми контролю організму над виділенням глюкози в кров.

Діабет 2 типу є найбільш поширеним типом цукрового діабету, специфічним чином впливає на здатність організму переробляти цукор. При даному захворюванні контроль вмісту глюкози в крові виходить з ладу, її показники стають занадто високими. Це збільшує індивідуальний ризик розвитку ряду проблем зі здоров’ям, включаючи хвороби серця і нирок, високий кров’яний тиск, інсульт.

У деяких випадках схильність до захворювання на діабет 2 типу збільшують певні фактори: наприклад, надмірна вага або сімейний анамнез захворювання. Людям з даними характеристиками фахівці особливо наполегливо радять використовувати заходи, що допомагають поліпшити контроль цукру в крові і захиститися від появи недуги.

“Поряд з регулярними вправами велику роль у запобіганні діабету відіграє раціон харчування. Хоча не існує чарівної їжі, здатної вилікувати діабет, існують продукти, багаті поживними речовинами, які можуть допомогти запобігти або відстрочити його виникнення, як і інших проблем зі здоров’ям”, – розповіли експерти.

Вони рекомендують звернути увагу на наступні п’ять продуктів.

Яблука (несолодкі). Багаті кверцетином, рослинним пігментом, що допомагає організму більш ефективно виробляти інсулін, а також антиоксидантами і клітковиною, які сприяють нормалізації цукру в крові.

Ягоди. Полуниця, малина, ожина, чорниця містять мало калорій, вуглеводів і мають низький глікемічний індекс, до того ж їх клітковина уповільнює всмоктування глюкози – все це забезпечує стабільний рівень цукру в крові.

Бобові. Дослідження, опубліковане журналом Archives of Internal Medicine, показало, що споживання чашки квасолі в день ефективно знижує рівень цукру в крові. Бобові відрізняються високим вмістом білка, клітковини, фолієвої кислоти, калію, заліза, магнію і мають низький глікемічний індекс, що робить їх відмінним природним засобом захисту від розвитку гіперглікемії і діабету.

Шпинат та інші зелені листові овочі. У них дуже мало калорій, але багато клітковини, кальцію, вітаміну А і різних антиоксидантів, які можуть допомогти схуднути, що важливо для запобігання діабету.

Бурий рис. Його поєднання високого вмісту клітковини і низького глікемічного індексу ідеально для захисту від діабету. Згідно з даними, його регулярне споживання знижує ризик розвитку діабету 2 типу на 26 відсотків. Крім клітковини, коричневий рис також містить значну кількість інших корисних сполук, що сприяють здоров’ю серця.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитання27 хвилин тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитаннягодина тому
Гріндавік. Зображення згенеровано ШІ
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання2 години тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання8 годин тому
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитанняВчора