П'ять найкорисніших продуктів для здоров'я кишечника

3 хв на прочитання27 Червня 2023, 06:50

Першим пунктом серед продуктів, корисних кишечнику, йде зелень.

Здоровий кишечник - це запорука сильного імунітету, гарного настрою, високої продуктивності та здорового кольору обличчя. Запалення, порушення перистальтики, поліпози, гельмінтози та інші порушення шлунково-кишкового тракту заважають адекватній роботі цього органу.

За наявності будь-яких проблем у стані кишечника також порушується засвоюваність багатьох поживних речовин, що призводить до дефіцитів вітамінів та мінералів. Крім того, мікробіом кишечника відповідає за синтез деяких вітамінів — наприклад, групи В, а також за виробництво серотоніну — гормону радості.

Зберігати кишечник і зберігати його у здоровому стані можна за допомогою правильних продуктів.

Зелень

Першим пунктом серед продуктів, корисних кишечнику, йде зелень. Причому підійдуть всі види капусти, включаючи китайську, шпинат, селера, руколу, подорожник, листя та корінь кульбаби, мангольд; всі вони є чудовим пребіотиком.

Пребіотик

Це "їжа" для дружньої мікробіоти кишечника. Саме завдяки їй ми й отримуємо імунітет, гарне самопочуття та енергію. Крім того, зелень містить велику кількість вітаміну С та хлорофіл – потужні антиоксиданти, а також інші цінні поживні речовини.

Груба клітковина сприяє активній роботі перистальтики кишечника, захищаючи від запорів, очищуючи кишечник та позбавляючи організм від надлишків холестерину.

Бобові та зернові

Бурий, дикий і червоний рис, гречка, кіноа, перловка та пшоно, а також сочевиця, квасоля, нут, насіння льону, чиа та кунжуту наповнять організм мінералами, амінокислотами та вітамінами. Чим більше в раціоні продуктів, що містять розчинну і нерозчинну (грубу клітковину), тим краще почуватиметься кишечник.

Вода

Рідина є вкрай важливою для нормальної роботи кишечника, проте важливо контролювати її кількість при вживанні чималої кількості жирів та клітковини. Необхідно, щоб грубі волокна нерозчинної клітковини вбрали воду в себе. Набухши, вони зможуть легко ковзати по стінках кишечника, очищаючи його від залишків продуктів метаболізму.

Ще одна важлива властивість води полягає в її властивості надавати тканинам еластичність. Не секрет, що людський організм на 80 відсотків складається з води, тож без води тканини тіла висихають і стають жорсткими. Достатній рівень зволоженості дозволяє стінкам кишечника легко розтягуватися та стискатися, захищаючи його від ушкоджень.

Однак важливо розуміти, що чай, кава, соки та газовані напої не тільки не забезпечують нас водою, але, навпаки, провокують ще більше зневоднення. Корисні властивості має тільки чиста питна вода, максимум — з додаванням листя м'яти, свіжих ягід або скибочки лимона.

Ферментовані продукти

Необхідно наповнювати своє меню і продуктами, багатими на пробіотики — мікроорганізми, що підтримують здоровий баланс мікробіоти в кишечнику. До таких продуктів відносяться всі кисломолочні, а також ферментовані продукти: квашена капуста, яблучний оцет, суп місо, темп, бочкові огірки, чайний гриб та інші.

Ферментовані продукти збільшують баланс дружніх бактерій мікробіотів, які допомагають придушити зростання патогенних мікроорганізмів.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: