Сергій Коваленко2 хв на прочитання02 Вересня 2023, 07:32
Цукор у крові — це джерело енергії для наших клітин, і їжа забезпечує нас ним. Надмірне збільшення вмісту глюкози в крові називається гіперглікемією. Лікар-онколог, професор Рамін Іманов розповідає про основні фактори, які викликають цей стан.
Основні причини сплеску цукру у людей, які страждають на цукровий діабет:
- стероїдні ліки;
- нестача руху;
- відсутність чи неправильна доза ліків;
- переїдання;
- стрес;
- зневоднення.
Те, що рівень цукру в крові підвищений, можна за наступними ознаками:
- проблеми зі шлунком;
- безсилля;
- підвищена спрага;
- нервові проблеми;
- голод;
- хронічна інфекція;
- нечіткий зір;
- відсутність фокусу;
- порізи, рани та синці гояться повільно;
- втома;
- сечовипускання протягом ночі;
- збільшення ваги;
- суха шкіра.
Зменшити рівень цукру у крові можна за рахунок вживання глікемічної їжі, говорить професор.
Продукти з низьким ГІ:
- яйце — 0;
- цибуля ріпчаста — 10;
- черешня — 22;
- хумус — 6;
- броколі — 10;
- горіхи — 15;
- йогурт — 28;
- квасоля — 31;
- кеш'ю — 22;
- олія бобів — 34;
- томатний сік — 30 (0,25 л);
- ананасовий сік — 46 (0,25 л)
- зелений виноград — 26;
- спагетті — 42;
- горох — 54;
- апельсин — 48;
- морква — 47;
- банан — 52.
Продукти з помірним ГІ:
- макарони з сиром — 64;
- коричневий рис — 55;
- білий рис — 64;
- мед — 55;
- вівсянка — 58.
Продукти з високим ГІ:
- глюкоза — 100 (50 г);
- білий хліб — 70 (одна скибочка);
- пончик — 76;
- попкорн — 72;
- кукурудзяні пластівці — 92;
- рисовий пиріг — 78;
- печена картопля — 85.
«Використовуйте цей список, аби змінити свій раціон і жити здоровіше, тому що цукор у крові може справді завдати шкоди всьому організму», — говорить Рамін Іманов.
Також ми розповідали про «прихований» цукор: як виявити та знешкодити.