Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Хвороби
  • Ознака артеріальної гіпертензії чи «прикмета» перехідного віку: лікар розповідає, що робити, якщо у підлітка високий тиск

Ознака артеріальної гіпертензії чи «прикмета» перехідного віку: лікар розповідає, що робити, якщо у підлітка високий тиск

Гормональні зміни найчастіше спричиняють підвищення тиску у хлопчиків, ніж у дівчаток.

6 хв на прочитання13 Серпня 2023, 11:03
Поділитись:

Чому у дітей уже у 13-14 років «скаче» тиск? Підвищений артеріальний тиск — проблема не лише літніх людей. За словами фахівців, перші «стрибки» цифр на тонометрі у дітей можуть відзначатися вже у пубертатному періоді під час статевого дозрівання. Проте не завжди високий тиск у підлітків — перша ознака артеріальної гіпертензії, що насувається.

Небезпека підвищеного артеріального тиску полягає в тому, що його людина може не відчувати. Самопочуття — як і раніше, а цифри на тонометрі зашкалюють. Якщо говорити про дорослих, то високий тиск провокують і шкідливі звички, і вже «зароблені» хронічні захворювання, безвідповідальне ставлення до свого здоров'я (мине саме), постійний недосип і стрес.

«Здорові люди» спробували розібратись у тому, які симптоми підвищеного тиску у дітей не можна залишати поза увагою, у чому причина високих цифр на тонометрі у школярів і чи можна цього уникнути. На ці запитання відповіла лікар-педіатр вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук, доцент Ірина Чижевська.

Причини підвищеного тиску у підлітків

Підвищення артеріального тиску у підлітків пов'язане з процесами їх зростання та розвитку. І насамперед із гормональними змінами, які відбуваються в організмі. До речі, гормональні зміни найчастіше спричиняють підвищення тиску у хлопчиків, ніж у дівчаток. І винуватець цього — гормон тестостерон. Під час статевого дозрівання в дітей віком відбувається великий «викид» гормонів. На них реагують стінки судин, які звужуються. Як результат — можливе підвищення тиску.

Перевтома. Ритм життя практично кожного школяра досить насичений. Секції, гуртки, додаткові заняття, уроки та репетитори — все треба встигнути. Часу на повноцінний відпочинок не залишається.

Зайва вага. Причиною високих цифр артеріального тиску може бути надмірна вага й ожиріння.

Надлишок солодощів, газованих напоїв, продуктів швидкого харчування в раціоні — все це разом із малорухливим способом життя провокує зайву вагу й ожиріння у дітей і підлітків. Надмірна маса тіла призводить до того, що в організмі порушуються метаболічні процеси, розвивається інсулінорезистентність (порушена біологічна відповідь тканин організму на дію інсуліну). Високий рівень інсуліну — високий тиск.

Діти можуть переживати будь-яку стресову ситуацію. Підлітковий період — це ще час пошуку свого «я», сумнівів, як складеться життя, вибір майбутньої професії. Багато хто відчуває сильну психоемоційну перенапругу, яка також провокує підвищення артеріального тиску.

У дитини, можливо, є захворювання, які спричиняють артеріальну гіпертензію: ендокринні порушення, вади розвитку серцево-судинної та центральної нервової систем, стеноз (звуження) ниркових артерій.

Спадковий фактор. Якщо батьки страждають на артеріальну гіпертензію, то дитина також буде схильною до розвитку цього захворювання.

Найчастіше артеріальна гіпертензія успадковується по материнській лінії.

Іноді у дітей на візиті у лікаря тонометр показує високий тиск. Удома — все гаразд. У цьому випадку причиною зростання тиску може бути звичайний страх перед лікарем або, як його ще називають, гіпертензія білого халата.

Норма артеріального тиску у дітей і підлітків

Для кожного віку з урахуванням різних факторів артеріальний тиск може бути різним. Однак різниця між показаннями тонометра на двох руках не повинна перевищувати 5-10 мм ртутного стовпа.

Артеріальний тиск — варіабельна величина. Вранці, одразу після сну, він може бути одним, а після фізичного навантаження тонометр покаже зовсім інші цифри.

ВікАртеріальний тиск
СистолічнийДіастолічний
minmaxminmax
До 2 тижнів60964050
2-4 тижні801124074
2-12 місяців901125074
2-3 роки1001126074
3-5 років1001166076
6-9 років1001226078
10-12 років1101267082
13-15 років1101367086

Для того, щоби приблизно розрахувати, який тиск має бути в нормі у дитини в тому чи іншому віці, можна використовувати такі формули:

Верхній (систолічний) артеріальний тиск — 1,7 х на вік + 83

Наприклад: дитині 10 років. Значить 1,7 х 10 + 83 = 100

Нижній (діастолічний) тиск — 1,6 х вік + 42

Наприклад: та сама 10-річна дитина. Значить 1,6 х 10 + 42 = 58

Або: верхній: 90+(n) і нижній: 60+(n). Де (n) — це кількість років.

Що робити, якщо у дитини високий тиск

Вимірювати артеріальний тиск необхідно у таких випадках:

  • Дитина часто скаржиться на сильний біль голови. Він може концентруватися в області потилиці.
  • Підліток став надмірно дратівливим і погано спить.
  • У дитини темніє в очах.

Якщо цифри артеріального тиску вийшли далеко за межі норми, то ваші дії:

  • дитину треба укласти і заспокоїти, відчинити кватирку, щоб був приплив свіжого повітря. Не зайвим буде дати і заспокійливі з засоби, наприклад, валеріанку або гліцин;
  • якщо ви виміряли тиск і він високий, можна використовувати препарати, які його зменшать. Їх кладуть під язик і розсмоктують. Однак не зволікайте з візитом до лікаря чи викликайте швидку медичну допомогу;
  • якщо таких препаратів удома немає, а дитині погано, – дзвоніть 103.
  • не обійдеться без допомоги бригади швидкої медичної допомоги, якщо, крім високого тиску, у підлітка з'явилися нудота та блювання, він відчуває слабкість і запаморочення.

Профілактика артеріальної гіпертензії у дітей

Режим дня. Правильно організуємо та дотримуємося розпорядку дня дитини. Обов'язково потрібний повноцінний сон не менше 8-9 годин на добу. Недосип — не найкращий «супутник».

Прогулянки на свіжому повітрі. Щодня гуляємо на свіжому повітрі щонайменше 2 години. Більшість діти проводять у приміщеннях. Звідси і «хронічне» кисневе голодування, яке не найкраще позначається на самопочутті.

Збалансоване харчування. Раціон дня має бути спланований так, аби дитина отримувала достатню кількість вітамінів та мікроелементів.

Із раціону підлітка максимально треба усунути все, що містить приховані жири і вуглеводи, що легко засвоюються. Це газовані напої, їжа швидкого приготування (фаст-фуди), кетчупи, соуси. Альтернативу повинні скласти овочі та фрукти. Причому перших у меню має бути більше, ніж других.

Не зайвим буде скоротити споживання кухонної солі, а також продуктів, в яких вона міститься у великих кількостях: маринади, копченості та соління.

Рухова активність. Малорухливий спосіб життя — категоричне «ні». Достатня рухова активність допомагає тримати в тонусі як тіло, так і судини.

Найчастіше підвищений артеріальний тиск у підлітків — тимчасове явище. Пубертатний період закінчується, організм адаптується і тиск, як правило, приходить у норму.

Також ми розповідали, як визначати тиск без тонометра.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.