Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Оцифрований» Залужний, який «не зможе виконувати роботу»: як пропаганда РФ «поховала» головнокомандувача ЗСУ

«Оцифрований» Залужний, який «не зможе виконувати роботу»: як пропаганда РФ «поховала» головнокомандувача ЗСУ

І як потім виправдовувалася.

10 хв на прочитання27 Травня 2023, 23:06
Валерій Залужний. Фото: Reuters Валерій Залужний. Фото: Reuters
Поділитись:

У травні 2022 року протягом більш ніж двох тижнів із перервами російська пропаганда повідомляла то про смерть, то про поранення, то зовсім про арешт головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного (часом наводячи вельми химерні докази). «Дзеркало» зібрало хронологію цих «вкидів» і їхнє розвінчання, а також реакцію на них.

Зважаючи на все, перші чутки про те, що головнокомандувач української армії постраждав, з'явилися 10 травня — цього дня Валерій Залужний відмовився від участі у засіданні Військового комітету НАТО на рівні начальників генштабів навіть у форматі відеоконференції через напружену ситуацію в країні. Практично відразу Telegram-канал «Іній» (який вважається українським, проте його підозрюють у проросійській позиції) без посилань на джерела написав, що українського генерала вбили «пригожинці» (тобто ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина).

Інформація на той момент широко не розійшлася — наприклад, відомий проросійський канал «Рибар» висловив недовіру, що головком ЗСУ постраждав (а більшість провоєнних ресурсів взагалі проігнорували повідомлення). Але деякі проросійські ЗМІ та ресурси почали гадати, де саме Залужного могло бути вбито: чи то на Донбасі, чи то в Дніпропетровській області. Крім головнокомандувача, згадалося, знову ж таки без доказів, про смерть голови тероборони Ігоря Танцюри та командувача Сухопутних військ Олександра Сирського.

Олександр Сирський на фронті. Фото: t.me/osirskiy

Українська сторона відреагувала оперативно: про те, що із Залужним все нормально, того ж дня (10 травня) написав представник прес-служби Міноборони України полковник Анатолій Штефан із позивним Штірліц (саме він пізніше опублікує відео з генералом) і заступниця7 міністра оборони України Ганна Маляр.

12 травня свою версію того, що відбувається, опублікувала «Російська газета» (офіційний друкований орган уряду РФ) — за її статтею, Залужного та Сирського заарештували за наказом президента України Володимира Зеленського. Схоже, ця версія не отримала продовження і залишилася в єдиному екземплярі.

Після цього з української сторони було кілька помітних новин про Залужного — з'явилися фото генерала на весіллі військовослужбовця ЗСУ Максима Алексєєва (зроблене, втім, до 10 травня), ведучий популярного каналу «Світ навиворіт» Дмитро Комаров виклав велике інтерв'ю з головнокомандувачем української армії (також взято раніше), а Володимир Зеленський розповів, що заслухав доповіді Валерія Залужного й Олександра Сирського.

Декілька наступних днів російські пропагандисти обговорювали інтерв'ю Комарова (у ньому головнокомандувач ЗСУ також позитивно відгукнувся про полководчий талант російського генерала Валерія Герасимова) і не цікавилися станом самого Залужного.

Пізніше від імені головнокомандувача українцям повідомили про відбиття чергового ракетного удару Росії, але без фото чи відео. Натомість 17 травня про онлайн-зустріч із головнокомандувачем ЗСУ повідомила «Всеукраїнська аграрна рада», запостивши, крім іншого, скріншоти конференції із Залужним — пораненим чи хворим на них він не виглядав. Наскільки можна судити, появи генерала на зустрічі російська пропаганда не помітила і з наступного дня, 18 травня, почала робити нові припущення, де перебуває головнокомандувач ЗСУ.

До загального хору голосів російської сторони 19 травня підключився власник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин — він заявив, що 10-12 «вагнерівців» вели вогонь з артилерії по району, де перебував Валерій Залужний (щоправда, зізнався, що про результати йому невідомо). Проросійські блогери натякали, що до «смерті» генерала причетний Зеленський (який, нагадаємо, раніше вже «заарештував» головнокомандувача, на думку російських ЗМІ).

Українські ресурси 19 травня розповіли, що Залужний провів чергову телефонну розмову із представниками НАТО. Цього ж дня було опубліковано нове відео з генералом — він з'явився на конференції, присвяченій Дню науки в Одеській юридичній академії (знову в онлайн-форматі).

Той факт, що Залужний з'явився на заході, зробив версію про загибель воєначальника неспроможною. І з 20 травня перші проросійські пропагандистські канали почали поширювати інформацію, що Залужного нібито поранено на Дніпропетровщині і «перебуває у критичному стані». Той факт, що на відео генерал ніяк не виглядав як тяжко поранена людина, змусив пропагандистів висунути версію, що американські фахівці з віртуальної реальності «оцифрували» головнокомандувача ЗСУ, створивши його точну копію.

Того ж дня з повторним спростуванням чуток про те, що із Залужним (а також з Ігорем Танцюрою й Олександром Сирським) щось не в порядку, виступила Ганна Маляр.

«З одного боку, це можна сприймати як фейк, тому що немає жодної проблеми зателефонувати та переконатися, що все нормально і людина жива. Це не просто фейк. Дуже часто це фальстарт — коли вони вже щось задумали, вони вже мають певні цілі, і вони просто заздалегідь повідомляють результати, можливо, щоб звітувати „нагору“ або щоб деморалізувати нас», — сказала Маляр.

В останні дні російські та білоруські пропагандистські канали почали говорити про смерть або поранення Залужного як про факт, що відбувся. А зухвалий рейд добровольчих формувань РДК та «Свобода Росії» до Білгородської області проросійські ресурси назвали спробою відвернути увагу від Бахмута та Залужного.

Спроба номер два

24 травня одне з найбільших офіційних інформагентств Росії РІА «Новости» опублікувало новину з посиланням на власні джерела в силових структурах — згідно з цією інформацією, Валерій Залужний нібито отримав травму голови й осколкові поранення внаслідок російського ракетного удару на початку травня. Якщо раніше пропагандисти розповідали, що удару було завдано чи на Донбасі, чи в Дніпропетровській області, то зараз йшлося вже про командний пункт під Херсоном (таким чином, Залужного «поранили» вже на третій ділянці фронту).

Незабаром РІА «Новости» уточнило (знову з посиланням на власні джерела), що внаслідок поранення український генерал переніс трепанацію черепа і нібито «житиме», але не зможе виконувати свою роботу. Підрозділ інформагентства, який веде мовлення в анексованому Криму, навіть написав, що це і є той самий удар по «центру прийняття рішень», які російське керівництво вже неодноразово обіцяло завдавати. Удар нібито був підготовлений за допомогою «подвійних агентів», писали проросійські канали. А керівник Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін сказав, що інформацію про те, що сталося з українським генералом у Росії, отримують, «але немає гарантій, що вона стовідсотково достовірна».

Відомий український канал «Диванно-штурмова бригада» звернув увагу на масовість поширення вкиду про поранення Залужного, вказавши, що у російських пропагандистів постійно множаться нові версії про те, де і за яких обставин потерпів генерал. Мотивацією канал назвав спробу деморалізувати солдатів ЗСУ. Інші канали поставилися до новини з гумором, розповідаючи то про те, що головнокомандувачеві було зроблено «трепанацію черепа в Telegram», то про те, що «замість Залужного обов'язки головнокомандувача виконує [президент США Джо] Байден».

Тим часом секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данилов у своєму Twitter розповів, що 24 травня Зеленський заслухав доповідь Валерія Залужного.

Радник Командування Сухопутних військ ЗСУ Олена Шевцова 24 травня опублікувала свіже, як вона стверджувала, фото із Залужним. Пропагандистів Росії знімок не переконав — його визнали старим і назвали ще одним непрямим доказом поранення.

25 травня в українському сегменті Telegram з'явилися відомості, що незабаром з'явиться відео із Залужним. Майже водночас народний депутат від партії «Слуга народу» Ганна Пуртова виклала фото з головнокомандувачем, підписавши «незабаром усе дізнаєтесь».

Скріншот сторінки Анни Пуртової у соцмережах. Фото: t.me/dmytrogordon_official

Проросійські пропагандисти негайно припустили, що це фото також старе. Однак за деякий час згаданий вище Анатолій Штефан «Штірліц» справді виклав відео, на якому з'явився живий і зовні цілком здоровий Валерій Залужний — він подякував усім українцям і висловив упевненість у майбутній перемозі. На кадрах відеоролика озвучено дату зйомки — 25 травня, а також контекст (відповідь на чутки про зникнення), тому сумнівів у справжності вже не було.

Втім, пропагандистів у Росії відео також переконало не відразу — негайно з'явилася версія, що генерал, мабуть, просто тяжко поранений у ноги і може лише сидіти в кріслі (також пропагандисти заявили, що відео «викликає ще більше запитань, ніж раніше», бо Залужний говорив лише кілька секунд і не виступив на тлі «прапора, військової техніки чи штабу»). Інші проросійські ресурси намагалися розповсюджувати версію, що головнокомандувач ЗСУ вбитий, видаючи за нього тіло зовні схожого загиблого росіянина, і шукали ознаки фейку у відео.

Український художник навіть зробив арт на тему «трепанації черепа Залужного», зобразивши генерала в образі Арнольда Шварценеггера з фільму «Термінатор-2».

Арт із Валерієм Залужним, автор Богдан Процишин. Зображення: t.me/ProtsyshynOfficial

26 травня з'явилися нові кадри з живим і здоровим Валерієм Залужним — цього разу воєначальник відвідав церемонію прийняття до складу Військово-морських сил України малого броньованого артилерійського катера «Буча».

Валерій Залужний з офіцерами ЗСУ на церемонії прийняття до ВМСУ катери «Буча». Фото: t.me/armyofukraine/9580

Потім з'явилося ще одне відео із генералом. Проросійські пропагандисти цього разу не знайшли що відповісти і поступово перестали обговорювати тему.

За два тижні травня, таким чином, російська пропаганда встигла «вбити» і «поранити» в голову чи в ноги головнокомандувача ЗСУ (причому це сталося в кількох місцях, віддалених одне від одного на сотні кілометрів), а також «арештувати» (причому разом із командувачем Сухопутних військ Олександром Сирським). Поки достеменно невідомо, чи це була інформаційно-психологічна операція, чи пропагандисти діяли стихійно, реагуючи на те, що Залужний справді рідше з'являвся на публіці. Коли ж численні вкидання офіційних ЗМІ та Telegram-каналів не підтвердилися, ресурси, лояльні до РФ, воліли тихо перестати обговорювати теми.

Тимчасом росіян почали готувати до перенесення столиці до Сибіру.

Окрім того, російська пропаганда не може придумати, як виправдати співвідношення втрат 10:1 на користь українців — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання21 хвилину тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання28 хвилин тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитаннягодина тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитання2 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання3 години тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання4 години тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання5 годин тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання6 годин тому