Догори
Дати відгук

Остаточне прощання з СРСР і королева Єлизавета: хто пішов від нас у 2022 році

Можна сказати, закінчилась епоха.

5 хв на прочитання01 Січня 2023, 00:31
Поділитись:

Єдиним некрологом, якого чекає весь світ, 2022 рік нас не потішив. Тимчасом за цей рік ми втратили сотні знаменитих і талановитих людей, які змінили свої сфери діяльності, а іноді — і цілі країни. Багато хто з тих, хто пішов, були символами і прикладами наслідування для співвітчизників. У «Дзеркалі» зібрали імена найвідоміших із них.

2022 став часом остаточного прощання з Радянським Союзом. Причина не лише в російській агресії щодо України, яка остаточно зруйнувала в масовій свідомості ілюзію існування «братських народів», а й відхід одразу кількох ключових політиків, без яких розпад СРСР був би неможливим.

30 серпня на 92-му році життя помер Михайло Горбачов. Із березня 1985 року до серпня 1991 року — генеральний секретар ЦК КПРС, з 1990-го водночас перший і, як виявилося, останній президент СРСР. Горбачов склав повноваження 25 грудня 1991 року у зв'язку з підписаними Біловезькими угодами про ліквідацію СРСР і створення СНД. Один із найвідоміших політиків сучасності, лауреат Нобелівської премії миру, Горбачов став ініціатором реформ, в результаті яких на тому етапі закінчилася холодна війна, відбулося об'єднання Німеччини, вільними стали держави Східної Європи, радянські війська вивели з Афганістану, а в СРСР було ліквідовано однопартійну систему. Але головне — перебудова уможливила незалежність колишніх республік.

У ніч проти 4 травня у Мінську помер Станіслав Шушкевич — перший лідер незалежної Білорусі: у 1991—1994 роках очолював Верховну Раду Білорусі 12-го скликання. Йому було 87 років. Підписував Біловезькі угоди, що зафіксували розпад СРСР. Докладав зусиль, щоб вивести з країни ядерну зброю, активно використовував білоруську мову та всіляко підтримував національну культуру. Але при цьому йшов на компроміси з номенклатурою та не розгледів небезпеку з боку Олександра Лукашенка.

Також у травні 2022 року з різницею у кілька днів із Шушкевичем помер перший президент України Леонід Кравчук — йому було 88 років. У червні помер колишній держсекретар РРФСР Геннадій Бурбуліс — йому було 76 років. Обидва підписували Біловезькі угоди. У серпні на 85-му році життя пішов із життя останній голова КДБ СРСР Вадим Бакатін, який реформував своє відомство і не чинив опір розпаду Союзу.

Також 6 квітня у віці 75 років померла ще одна людина, чиє життя було тісно пов’язане з СРСР — російський політик-популіст Володимир Жириновський. Він шість разів балотувався на пост президента РФ, проте жодного разу не набрав більше 10 % голосів. Був депутатом усіх восьми скликань Державної думи Росії. Політик неодноразово виступав за відновлення СРСР і за те, щоби західні кордони його країни проходили там, де й кордони СРСР.

Щодо світового порядку денного, то 30 листопада у віці 96 років помер Цзян Цземінь. 1989-го він став генсеком Комуністичної партії Китаю — його попередника помістили під домашній арешт через підтримку протестувальників під час студентської демонстрації на площі Тяньаньмень. 1993-го Цзян Цземінь став головою КНР і обіймав цю посаду 10 років. У своїй політиці він продовжував реформи Ден Сяопіна та вивів економіку КНР на сьоме місце у світі. За нього в Китаї з'явилася часткова приватизація, а країна вступила до СОТ. При цьому епоха правління Цземіня також відзначилася закриттям багатьох великих держпідприємств і скасуванням принципу залізної миски рису (гарантованої роботи, зарплати та пенсії).

8 вересня на 97-му році життя померла королева Великої Британії Єлизавета ІІ. Вона зійшла на трон у лютому 1952 року після смерті батька, короля Георга VI. Коронація Єлизавети відбулася 2 червня 1953-го і вперше в історії транслювалася по телебаченню. За час її життя Велика Британія перестала бути імперією, почалася і закінчилася Друга світова війна, країна увійшла до Євросоюзу і вийшла з нього, а в самій Великій Британії змінилося майже два десятки прем'єр-міністрів. Але незважаючи на всесвітню популярність і 70 років на троні, Єлизавета залишалася живою: любила чоловіка (а іноді й злилася), розводила собак, мала свою думку та вміла жартувати.

Цього року зазнав втрат не лише світовий політикум.

13 вересня у віці 91 року помер Жан-Люк Годар. Франко-швейцарський кінорежисер, він стояв біля витоків французької нової хвилі в кінематографі. Дебютний фільм Годара «На останньому подиху» вийшов на екрани 1960 року, головні ролі у ньому виконали Жан-Поль Бельмондо та Джин Сіберг. 26-річний Жан-Поль Бельмондо, на той момент маловідомий артист, миттєво перетворився на ікону передової молоді.

Наприкінці року, 29 грудня, на 83-му році життя помер «король футболу» Пеле (справжнє ім'я — Едсон Арантіс ду Насіменту). Триразовий чемпіон світу й один із найбільших гравців в історії футболу, він виступав на професійному рівні з 1956 по 1977 роки у складі бразильського «Сантоса» й американського клубу «Нью-Йорк Космос», разом із «Сантосом» він став п'ятиразовим володарем Кубка Бразилії, по два рази виграв Кубок Лібертадорес і Міжконтинентальний кубок. У складі збірної Бразилії Пеле став єдиним триразовим чемпіоном світу як гравець (1958, 1962, 1970). Він занесений до Книги рекордів Гіннеса як автор 1279 голів за кар'єру. Пеле був неодноразово визнаний найкращим футболістом XX століття за версіями спортивних ЗМІ.

Нагадаємо також, що «російська армія перемагає НАТО»: пропагандисти отримали методичку Кремля, як правильно підбивати підсумки року.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитаннягодина тому
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання3 години тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання4 години тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання6 годин тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання7 годин тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання8 годин тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання8 годин тому