Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Російська армія перемагає НАТО»: пропагандисти отримали методичку Кремля, як правильно підбивати підсумки року

«Російська армія перемагає НАТО»: пропагандисти отримали методичку Кремля, як правильно підбивати підсумки року

Автори не пояснюють, як бути з тим, що деякі тези суперечать іншим.

4 хв на прочитання31 Грудня 2022, 09:58
Поділитись:

Кремль розіслав російським ЗМІ методичку про те, як саме слід підбивати підсумки року, що можна писати і на чому акцентувати увагу. Про це повідомляє «Медуза», у розпорядженні якої опинилася методика. За даними видання, документ розділений на чотири тематики: «Головне», «Посилення Росії», «СВО» та «Новий світопорядок».

У розділі «Головне» автори «рекомендують» укотре наголосити, що Володимир Путін, відправивши війська в Україну, «ухвалив єдино вірне рішення, запобігши нападу України і НАТО, що готується, на територію Росії». У методичці йдеться про те, що західні країни готувалися до атаки на Росію з 2014 року і збиралися «розділити і підкорити російський народ».

«Спецоперацію» автори тексту називають «успішною», а як підтвердження цього міркують про «захист Росією мільйонів російських людей, повернення російських земель та зміцнення національної безпеки».

«У Росії тепер 89 регіонів, а площа збільшилася на понад 80 тис. км2. Ця територія втричі більша за Крим і вдвічі більша за Словаччину чи Хорватію, Данію чи Швейцарію. Розширення кордонів Росії за рахунок возз'єднання із Запорізькою та Херсонською областями дозволило Криму перестати бути «островом», відокремленим від материкової частини Росії», — ідеться в методичці.

При цьому автори не згадують, що Москва не контролює повністю жоден із чотирьох анексованих регіонів, а також втратила Херсон, єдиний український регіональний центр, захоплений російською армією після 24 лютого.

Укладачі методички зазначають, що російська армія «успішно досягає мети СВО щодо демілітаризації та денацифікації України». Підтверджувати цю думку вони радять за допомогою офіційних даних, що їх регулярно публікує Міноборони РФ (з реальністю вони мають мало спільного).

Втім, тут же пропагандистам «рекомендують» обмовитися, що Росія воює не з Україною, а з НАТО — «найпотужнішою військовою машиною в історії людства», яка «не зламала російську армію».

«НАТО — це ворог зовсім іншого масштабу та рівня, ніж київський режим. Якби не Захід, Україна давно була б демілітаризована та прийняла умови Росії. Швидких перемог ніхто не чекає — час працює на Росію. У СВО ситуація перебуває під контролем: затишшя на фронті пов'язане з перегрупуванням сил і необхідністю навчити мобілізованих», — ідеться в тексті.

Водночас автори пропонують пропагандистам іншу тезу: «Захід надає все менше техніки та засобів Україні» — але не пояснюють, як бути з тим, що вона суперечить решті.

Нарешті, у блоці «Посилення Росії» укладачі тексту «рекомендують» наголошувати на «згуртуванні суспільства». Наприклад, високий офіційний рейтинг Путіна (за оцінкою ВЦВГД йому довіряють 78,5 % респондентів) вони безпосередньо пов'язують із «безумовною підтримкою росіянами спецоперації». При цьому навіть закриті опитування Кремля підтверджують: росіяни втомилися від війни і хочуть мирних переговорів з Україною.

Додатково у своїх підсумкових відео та текстах пропагандисти розкажуть росіянам про те, що економіка країни має «величезний запас міцності та потенціал для розвитку», а «ситуація в ній і надалі покращуватиметься» (насправді це, звісно, не так).

У розділі «Новий світоустрій» Росію називають «лідером країн», які «не визнають винятковість Заходу» та «лідером справедливого, демократичного та багатополярного світу». У кремлівській методичці сказано: Путін дає «Європі шанс отямитися та повернути собі суб'єктність та майбутнє». Нині ж європейські країни є «васалами» та «периферією» США, і майбутнє у них є лише «в тісній співпраці з Росією».

Нагадаємо також, що сили Путіна закінчуються — Начальник штабу оборони Великої Британії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023