Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Оптимізм, релігійність і почуття гумору не такі важливі: науковці визначили, яка риса найбільше сприяє довгому життю

Оптимізм, релігійність і почуття гумору не такі важливі: науковці визначили, яка риса найбільше сприяє довгому життю

Підвищує когнітивні здібності, зміцнює здоров'я, збільшує фізичну активність, покращує стосунки, рухає кар'єру.

4 хв на прочитання20 Листопада 2023, 23:04
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У недавньому дослідженні столітніх довгожителів науковці з'ясували, що саме допитливість — найпоширеніша риса їхньої особистості. Також сприяють довголіттю чесність, вдячність, задоволення від спілкування, вміння долати негаразди, а от оптимізм, релігійність і почуття гумору виявилися не такими вже й важливими. Допитливість — це унікальна риса особистості: вона підвищує когнітивні здібності, зміцнює здоров'я на 30 %, збільшує фізичну активність на 20 %, покращує стосунки, рухає кар'єру. Коли ви допитливі, то набагато краще запам'ятовуєте та вигадуєте інновації. Допитливі люди не тільки живуть довше, а й набагато щасливіші, успішніші, емпатичніші. Про це розповів кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Допитливість — це бажання знати. У нього є різні форми, і не всі хороші: є перцептивна допитливість, коли нам просто цікава нова (неофілія), і ми віддаємо перевагу йому перед старим навіть без підстав, а є епістемічна допитливість — коли ми намагаємося зрозуміти ідеї і заповнити знання, яких бракує.

«У першому випадку ви просто скачете з дієти на нову дієту, а в другому — нарешті розбираєтеся в базі харчування», — пояснює науковець.

Залежно від мотивації виділяють також І-цікавість (приємний потяг до знань) і Д-цікавість — бажання зняти дискомфорт, аби позбутися невизначеності або порожнечі (породжує конспірологію).

«Втрата допитливості — це майже смерть: усе зрозуміло, нічого не цікаво, ніхто не цікавий, ніякого розвитку, ніяких змін. Не пригнічуйте допитливість у дітей, а вирощуйте її. На жаль, пострадянська школа та культура побудована на придушенні та підпорядкуванні: допитливість карається, вибір тем забороняється, ініціатива карається, стадний підхід. Важливо заохочувати допитливість, забезпечувати оптимальний потік інформації, що стимулює цікавість (не складно і не просто), давати можливість вибору вивчення улюблених тем, нагороджувати ініціативу», — наголошує Андрій Біловешкін.

Він розповідає, що в дослідженнях, коли дітям дають можливість розібратися самим із невідомим пристроєм, вони виявляють більше допитливості, наполегливості. А якщо їм одразу показати функцію — вони втрачають цікавість.

«Поспішні пояснення не стимулюють, а пригнічують допитливість. Пояснюючи дуже рано, ми вбиваємо навичку ставити запитання, ми вбиваємо бажання знайти відповідь і найголовніше — вбиваємо захоплення новизною та допитливість. Занадто рання розповідь про ДНК, коли діти не готові її прийняти і зрозуміти, вбиває цікавість і бажання до цієї теми, “ми зіпсували чудову історію, розповівши її зарано”», — підкреслює експерт.

Він ділиться кількома ідеями з цього приводу.

1) Будьте завжди відкриті новому, адже ви — дитина на березі нескінченного океану істини. Ходіть у книгарні погортати різні книги, навчайтеся нового, опановуйте нові хобі. Цікавтеся людьми довкола вас.

2) Без допитливості немає й усвідомленості, бажання зрозуміти себе. Чому я так почуваюся? У відповідь на що ця емоція виникла? Допитливість — це інструмент отримання дофаміну з усього навколишнього, це цікавість, яка породжує енергію, бажання і сили розуміти і розбиратися в світі навколо вас.

3) Ставте запитання. Іноді за 10 хвилин дитина ставить більше запитань, ніж доросла за 10 днів. З віком ми костеніємо. Підгодовуйте допитливість запитаннями, які будять уяву та викликають бажання дізнатися ще більше. Ставте дивергентні питання «Чому? А що якщо? Я здивований, що» замість «ось, коли і т.п.».

4) Рухайтеся. Фізична активність як така підвищує рівень допитливості. А коли ви допитливі, ви рухаєтеся набагато більше.

5) Допитливість можна розвинути в будь-якої людини будь-якого віку, як свідчить мета-аналіз досліджень з розвитку допитливості. Допитливість — це похідна внутрішньої мотивації, не можна змусити себе чи інших бути допитливими зусиллям (як зі сном, сміхом та ерекцією). Ви допитливіші, якщо самі вибрали тему чи заняття, якщо вона особисто для вас має значення, а також якщо у вас є можливість розібратися і знайти відповідь (автономія).

6) Допитливість заразна. Допитливі люди навколо вас стимулюють вас бути допитливішими й уважнішими.

7) Заохочуйте та культивуйте свою допитливість і благоговіння перед життям. Як казав Ейнштейн: «Допитливість має свої причини існування. Не можна не відчувати благоговійного трепету споглядати таємниці вічності, життя, містичної структури реальності. Якщо щодня намагатися осягнути ці таємниці хоча б трішки, цього вже достатньо. Ніколи не втрачайте священної допитливості».

Також ми розповідали секрет довгого і щасливого життя від 105-річного японського лікаря.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.