Оприлюднили ТОП-5 екологічних лих року в Україні

2 хв на прочитання28 Грудня 2020, 14:23
Фото: ДСНС України

До переліку екологічних катастроф, які сколихнули Україну, увійшли пожежі, паводок, смог і забруднення Чорного моря.

Смог у Києві, пожежі в Чорнобилі та паводок на Закарпатті увійшли до списку наймасштабніших екологічних катастроф в Україні за 2020 рік. Повний список опублікував на своїй сторінці у Facebook ексголова постійної комісії з питань екологічної політики Київської міської ради Костянтин Яловий.

«Важливо відзначати не лише найкраще минулого року, але й найгірше. Особливо, коли це важливо і стосується кожного з нас», — написав Яловий. 

У рейтингу, який опублікував політик, перше місце посів густий смог. Через це в жовтні Київ потрапив до першої п’ятірки мегаполісів із найбруднішим повітрям. Ядучий туман не давав нормально дихати мешканцям столиці та паралізував рух наземного транспорту. 

Друге місце віддали пожежам у Чорнобилі на початку квітня. Вогонь охопив понад 67 тисяч гектарів. Постраждало приблизно 5 % території Чорнобильського заповідника. Побороти активну фазу пожежі змогли лише за 10 діб, а щоб повністю загасити вогонь знадобився майже місяць. 

До трійки лідерів також потрапив паводок на Закарпатті, коли через сильні затяжні дощі карпатські річки вийшли з берегів. У полоні стихії опинилися одразу п’ять областей у західному регіоні країни. Повінь визнали наймасштабнішою за останні 60 років. В Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській і Тернопільській областях за три дні підтопило 285 населених пунктів та майже 15 тисяч будинків. Стихія зруйнувала понад 150 кілометрів автодоріг і 90 мостів. 

Четверте місце віддали пожежам на Луганщині. 30 вересня та 1 жовтня у різних точках Луганської області спалахнули пожежі. Вогонь охопив 20 тисяч гектарів. До зони ураження потрапили 32 населених пункти. Наслідки катастрофи були жахливими: у вогні загинуло 11 людей, 18 — потрапили до лікарні. Вогонь знищив приблизно 600 житлових будинків.

Список наймасштабніших екологічних лих року, що минає, закриває танкер «Delfi» на пляжі Дельфін в Одесі. Щоправда, танкер потрапив у катастрофу ще восени минулого року. Але встиг нашкодити довкіллю й цьогоріч. Під час його підйому в Чорне море знову вилилися нафтопродукти. 

Як ми писали раніше, на Кримському півострові, який окупувала Росія, за шість років сталося декілька масштабних екологічних катастроф, які зашкодили довкіллю та людям. 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: