Догори
Дати відгук

Омолоджувальне обрізування старих плодових дерев творить дива, якщо правильно його здійснити

Але важливо переконатися, що дерева, які ви збираєтеся омолодити, життєздатні.

2 хв на прочитання04 Березня 2023, 14:17
Поділитись:

Старий занедбаний фруктовий сад ще можна оживити, якщо провести омолоджувальне обрізування. Його роблять тільки тоді, коли дерево дає нові щорічні пагони менше 15 см, і у нього різко знижується чи зовсім припиняється плодоношення. Телеграм-канал «Садівник» розповідає, що треба робити.

Щоб навести лад у саду, починати треба з мінімальної санітарної обробки.

Для цього необхідно:

- видалити кореневу парость;

- прополоти, розпушити і замульчувати пристовбурні кола дерева;

- очистити стовбури і гілки від моху та лишайників;

- провести сезонне підживлення;

- обробити дерева від шкідників і хвороб.

Після цього можна приступати до більш радикальних методів.

Важливо переконатися, що дерева, які ви збираєтеся омолодити, життєздатні. Якщо коренева система та стовбур цілі й сильні, можна братися до обрізування. Виконувати роботи можна, коли рух соку сповільнений або зупинений — наприкінці зими, напровесні чи пізно восени.

Найраціональніший і безпечніший для дерев спосіб — поступовий обріз. Він розтягується на 3 роки:

1-й рік — видаляємо сухі, хворі й уражені лишайником гілки та вовчки, а також розкриваємо крону, видаляючи верхню частину центрального провідника;

2-й рік — вирізаємо кілька скелетних неплодоносних гілок і всі загущення;

3-й рік — скелетні гілки, що залишилися, вкорочуємо на третину, стимулюючи таким чином цвітіння.

Якщо ви обмежені за часом, можна спробувати половинний обріз. Його можна провести за 2 сезони:

1-й рік — укорочуємо південну частину крони до 3 м заввишки і 2 м завширшки;

2-й рік — повторюємо це з північною частиною.

При цьому залишаємо у кроні найсильніші вовчки, розташовані в 70 см один від одного.

Останній метод — кардинальний обріз.

Це ризиковано, оскільки є ймовірність того, що дерево може загинути.

Слідуючи такому методу, потрібно:

  • обрізати верхівку на висоті 3-4 м;
  • укоротити всі гілки так, щоб крона поступово розширювалася донизу;
  • видалити з крони всі хворі, сухі гілки і ті, що ростуть углиб або труться об інші.

Нагадаємо, не підвищує, а навіть трохи знижує валовий урожай: як правильно здійснити зимово-весняний обріз плодових дерев.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.