Догори
Дати відгук

Окупанти стирають з лиця землі Кінбурнську косу: палає навіть вода

Горіли цілі села, горіли сосни, горів пісок.

2 хв на прочитання18 Жовтня 2022, 10:07
 Pixabay Pixabay
Поділитись:

З початку весни Кінбурнська коса з райського куточка перетворилася на півострів вогню та попелу. До війни «Українські Мальдіви» на березі Чорного моря, як ще називають Кінбурн, мала популярність у туристів з усієї країни. Знаходиться ця ділянка суші площею близько 18 тисяч гектарів між Ягорлицькою затокою та Дніпробузькою лиманом, в адміністративних межах двох областей – Миколаївській та Херсонській.

На жаль, ворог не лише знищує природу Кінбурнської коси, а й використовує її як плацдарм для обстрілу Миколаївщини. З квітня практично щодня окупанти б'ють з різних видів артилерії по Очакову, вбиваючи людей і стираючи з землі інфраструктуру популярного курорту.

Зараз неможливо порахувати, скільки разів горів Кінбурн через ворожі обстріли. Те, що там ще залишилися недоторкані вогнем ділянки, — цілком заслуга мешканців місцевих сіл Геройське, Василівка, Покровка та Покровські хутори, а також волонтерів, які з усього збирали їм кошти, щоби заправити кілька стареньких одиниць техніки, які є в лісництві.

Відомо, що ліс довкола сіл уже повністю вигорів. Загинула незліченна кількість тварин та птахів, занесених до Червоної книги. Від нескінченних пожеж навіть море стало чорним від попелу. 

За інформацією миколаївських волонтерів, остання сильна пожежа на Кінбурнській косі була з 2 на 3 жовтня, коли острів жорстоко обстріляли системами залпового вогню.

«Горіли цілі села, горіли сосни, горів пісок. Безглузда війна з хатами, вічно зеленою хвоєю, рибальськими мережами, утлими човнами, жінками та дітьми... Так, ще з кефалевими озерами, примхливими мідіями та червонокнижними катранами...», — розповідають вони.

На сьогоднішній день ситуація на Кінбурській косі та у прибережних районах Миколаївської області залишається дуже напруженою. Не маючи успіхів на полі бою, окупанти продовжують використовувати тактику залякування та терору. Припинити цей жах може лише звільнення Херсонської області, над чим прямо зараз активно працюють наші Збройні Сили.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.