Ольга Шевченко5 хв на прочитання03 Листопада 2023, 06:50
Нам дуже пощастило, що безцінні своїми цілющими властивостями ягоди ростуть в Україні просто під ногами, прикрашають двори та парки, продаються бабусями на ринках за смішні гроші. Потрібно тільки знати, від чого вони і навіщо , щоб користуватися цими щедрими дарами природи.
Чорниця
Цариця карпатських лісів, де її називають яфіною, і один із найпотужніших натуральних антиоксидантів. Найбільш відома в лікуванні хвороб зору, оскільки каротиноїди, що містяться в ній, покращують кровопостачання зорових шляхів і зорову функцію, відновлюють клітини сітківки, загострюють нічний зір. Пік збирання цієї ягоди припадає на середину літа, але збирають її до кінця вересня.
Чим корисна:
- виводить радіонукліди, шлаки, солі металів;
- зміцнює стінки кровоносних судин, нормалізує роботу серця;
- має протизапальні, бактерицидні, болезаспокійливі, сечогінні та жовчогінні властивості;
- уповільнює старіння нервових клітин;
- нормалізує процеси обміну речовин та травлення, рівень цукру в крові;
- позитивно впливає на розумову діяльність, покращує пам'ять та настрій;
- містить вітаміни А, В1, В6, РР, З, вуглеводи, клітковину, білок, калій, селен, залізо, органічні кислоти.
Застосовується в лікуванні:
- подагри та ревматизму;
- запалення слизових оболонок носоглотки;
- ангіни, фарингіту, запальних процесів ротової порожнини;
- хвороб нирок та сечового міхура;
- печії та гастритів зі зниженою кислотністю;
- серцево-судинних хвороб, у тому числі інфаркту міокарда та тромбозів.
Крім того, чорниця – відмінна профілактика онкології, простудних захворювань, хвороб Паркінсона та Альцгеймера і просто старіння організму.
Обліпиха
Незаслужено обійдена увагою ягода, що є справжнім еліксиром краси та молодості і чемпіоном із вмісту каротину. А сфера застосування обліпихи простягається від догляду за шкірою та волоссям до відновлення тканин органів дихання. До речі, у розпал пандемії коронавірусу лікарі рекомендували своїм пацієнтам чай із заморожених ягід: дві чайні ложки на склянку окропу з додаванням меду. Курцям для відновлення після перенесеної пневмонії або бронхіту обліпиха – засіб №1.
Чим корисна:
- позитивно впливає на еластичність судин та роботу серця;
- підтримує пружність шкіри, бореться зі зморшками, стимулюючи вироблення колагену та еластану, знімає шкірні запалення;
- має гепатопротекторні властивості, захищаючи печінку та стимулюючи оновлення її клітин;
- нормалізує рівень цукру в крові та роботу ендокринної системи;
- зміцнює імунітет;
- покращує мозковий кровообіг, активізує пам'ять;
- містить серотонін, що покращує настрій;
- має антиоксидантну дію, попереджаючи старіння тканин та ураження їх вільними радикалами;
- заліковує рани та знімає запалення тканин;
- активізує репродуктивну систему, збільшує потенцію.
Застосовується в лікуванні:
- гінекологічних хвороб;
- опіків, обмороження, пошкодження шкіри;
- запалень шлунка та кишечника;
- застуди, пневмонії та грипу;
- анемії та виснаження організму;
- захворювань крові та серцево-судинних патологій;
- гастритів, виразковій хворобі шлунка.
У якості профілактики обліпиха застосовується для нормалізації роботи нервової системи, сну та поведінки, зменшення ризиків виникнення пухлин, зміцнення імунітету.
Брусниця
У цій ягоді корисні не тільки плоди, а й листя, вона довго зберігається у свіжому вигляді і «працює» як заспокійливий засіб, знижує тиск.
Чим корисна:
- має дезінфікуючі, протимікробні, сечогінні, в'яжучі, антиоксидантні властивості;
- покращує зір;
- зміцнює стінки судин;
- виводить токсини;
- має проносну, жовчогінну та глистогінну дію;
- знижує рівень цукру в крові при діабеті;
- покращує метаболізм;
- захищає від інфекцій сечовивідних шляхів;
- знімає біль та запалення;
- виявляє інгібуючу активність проти лейкемії, раку товстої кишки та шийки матки.
Застосовується в лікуванні:
- цукрового діабету;
- сечокам'яної хвороби;
- ішемічної хвороби серця;
- порушень роботи ШКТ;
- артриту та остеохондрозу;
- гіпертонічної хвороби;
- високої температури та лихоманки;
- авітамінозу та анемії;
- набряків;
- похмілля.
Горобина
В Україні цю цілющу рослину можна зустріти всюди, але зривати ягоди чомусь мало кому спадає на думку. А дарма: у горобині безліч корисностей, особливо для жителів великих міст, оскільки вона захищає від радіоактивного випромінювання, містить калій, залізо, магній, фосфор та йод.
Чим корисна:
- підвищує гостроту зору;
- допомагає впоратися з депресіями;
- є полівітамінним засобом;
- знижує кількість жиру в печінці та холестерину в крові;
- має жарознижувальну, протизапальну, антибактеріальну, сечогінну властивість;
- нормалізує тиск та зміцнює стінки судин;
- підвищує імунітет;
- сприяє регуляції травлення та підвищує апетит.
Застосовується в лікуванні:
- вітамінної недостатності;
- зниженої кислотності;
- запорів;
- захворювань щитовидки;
- гіпертонії та гіпотонії;
- проблем із ШКТ;
- атеросклерозу;
- порушень менструального циклу та проявів клімаксу.
Калина
Терпка та гіркувата на смак калина – скарбниця вітамінів та мікроелементів, використовується в кулінарії, косметології, медицині, дієтології.
Чим корисна:
- зміцнює імунітет та очищає кров;
- має заспокійливий ефект та допомагає при безсонні;
- покращує колір обличчя, підвищує пружність шкіри, бореться зі шкірними запаленнями та висипанням;
- зміцнює стінки судин та підтримує роботу серця;
- заспокоює тривожність, знімає нервову напругу;
- підвищує рівень червоних кров'яних тілець;
- загоює рани;
- знижує тиск.
Застосовується в лікуванні:
- серцево-судинних хвороб;
- патологій ШКТ;
- нервової, дихальної та репродуктивної систем;
- гінекологічних проблем;
- хвороб печінки;
- набряків;
- депресії;
- ниркової недостатності та сечовивідних шляхів;
- геморою та гострих захворювань кишечника;
- зниженого гемоглобіну;
- аритмії;
- бронхітів та бронхіальної астми.