Обійтися без ліків: які продукти розріджують кров

3 хв на прочитання16 Лютого 2022, 06:50
Фото: pravda.if.ua

Їжте морську капусту.

Лікарі рекомендують людям після 45-50 років вживати заходів проти згущення крові. Це пов’язано з підвищенням ризику серцево-судинних захворювань, а також із віковими змінами характеристик крові. Нинішньої пори це особливо актуальне, бо згущення крові й тромбоз є одними з чинників летальності при COVID-19. Придивіться до свого меню – серед продуктів чимало таких, що допоможуть розв’язати проблему розрідження крові.

Продукт номер один

Оскільки наша кров на 90% складається з води, то насамперед на її стан впливає кількість рідини, яку людина випиває. Для поповнювання фізіологічних витрат організму й забезпечення повноцінних обмінних процесів щодня слід випивати не менш, як два літри води хорошої якості. Це перший і найголовніший природний засіб для розрідження крові.

А ще для цього рекомендовано вживати м’ятний або зелений чай і соки з фруктів та овочів: винограду, томатів, апельсина, журавлини чи інших кислих ягід.

Від алкоголю та пива варто відмовитися, оскільки вони мають сечогінні властивості, що спричинюють зневоднення організму. А ось червоне сухе вино розріджує кров і знижує ризик виникнення інфарктів та інсультів. Для цього достатньо вживати келих вина на день разом з їжею.

Риб’ячий жир, часник та імбир

Розріджують кров продукти з високим вмістом незамінних жирних кислот (омега-3). Переважно це риба (особливо риб’ячий жир) та овочі. Зокрема, риб’ячий жир сприяє не тільки розріджуванню крові, а й розсмоктуванню вже наявних тромбів та склеротичних бляшок. Саме тому лікарі радять їсти рибу не рідше, як 3-4 рази на тиждень. Перевагу слід віддавати жирним сортам.

Їжте морську капусту і морепродукти, оскільки вони містять йод, що допомагає підвищити тонус судин і зменшити в’язкість крові. Суху морську капусту можна подрібнити на кавомолці та вживати з їжею раз на день по 1 ч. ложці замість солі.

Серед овочів перешкоджають утворенню тромбів буряк, помідори, капуста (особливо квашена), червоний болгарський перець. Включіть також до раціону лимон, грейпфрут, яблука, гранат, адже лимонна й аскорбінова кислоти та мікроелементи, що містяться в цих фруктах, стримують здатність крові згущуватися.

Добре розріджують кров черешня, вишня, інжир, гранат, виноград (зокрема й родзинки), журавлина, чорниця, абрикоси, слива.

Таку властивість мають також вівсянка і спеції: яблучний оцет, імбир, паприка, кориця, куркума, орегано (материнка) та м’ята. Сприяють розрідженню крові часник, насіння соняшника, гіркий шоколад, кава, какао, пророщена пшениця, мед (в обмеженій кількості, краще в комбінації з лимоном), олія холодного віджиму, особливо лляна.

Від чого відмовляємось

До продуктів, що згущують кров, належать цукор, гречка, банани, картопля, будь-яка солодка їжа, білий хліб, жирна білкова їжа, копченості, соління, газовані напої, чорноплідна горобина, волоські горіхи.

Нагадаємо також про інші «безневинні» симптоми, які можуть свідчити про рак: розповідають лікарі.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: