Догори
Дати відгук

Низький гемоглобін: як підвищити в домашніх умовах?

Головні болі та хронічна втома – перші ознаки нестачі гемоглобіну.

4 хв на прочитання17 Липня 2022, 06:50
Поділитись:

Млявість, блідість, задишка і ламкі нігті можуть бути ознаками анемії. Як розпізнати дефіцит гемоглобіну та чим підняти його рівень у домашніх умовах?

Гемоглобін - це найважливіший елемент у складі крові, без якого навіть дихання було б марним. Функція цього складного білка полягає в перенесенні молекул кисню від легень до всіх внутрішніх органів, тканин і клітин. Назад до легких гемоглобін несе вуглекислий газ. Так що саме завдяки гемоглобіну ми отримуємо всю користь від вдиху та видиху.

Нестача гемоглобіну в крові призводить до кисневого голодування. Ось не завжди цей стан можна розпізнати на ранніх етапах. Найчастіше дефіцит гемоглобіну ми пояснюємо хронічною втомою та весняним авітамінозом.

Ознаки нестачі гемоглобіну в крові

Насправді, загальна слабкість, хронічна млявість та постійне бажання спати – це і є перші ознаки нестачі гемоглобіну. Коли цього білка в крові дуже мало, всі внутрішні органи тією чи іншою мірою недоотримують кисень. В результаті мозок працює гірше, і ми постійно відчуваємо відчуття легкої загальмованості. Навіть найменші фізичні навантаження викликають серцебиття, і ми в буквальному значенні цього слова валимося з ніг. Крім загальної втоми організму, ознаками нестачі гемоглобіну можуть бути:

Постійне бажання спати. Вам критично не вистачає тих годин сну, які раніше приводили вас у стан бадьорості. Вранці немає сили піднятися з ліжка, а протягом дня переслідує бажання трохи подрімати.

Запаморочення і мігрень. У вас з'явився головний біль, який складно зняти знеболюючими препаратами, а протягом дня часто бувають легкі запаморочення.
Знижений артеріальний тиск. Якщо ви стежите за своїм тиском, то звернули увагу, що він у вас постійно знижений. При цьому лайф-хаки типу чашки кави не допомагають повернути її до вашої робочої норми.

Блідість шкірних покривів. Вам часто кажуть, що ви виглядаєте блідішим, ніж зазвичай.

Сухість шкіри та розшарування нігтів. Крім блідості, ваша шкіра сигналізує про нестачу гемоглобіну зневодненням. Вам постійно хочеться зволожити обличчя та руки кремом. Нігті без видимої причини починають розшаровуватися і ламатися.
Задишка та прискорене серцебиття. На тлі нестачі гемоглобіну задишка виникає від найбанальніших речей (швидка ходьба, підйом сходами). Наздогнавши маршрутку, що відходить від зупинки, ви почуваєтеся, ніби щойно здали забіг на довгу дистанцію.

Причини дефіциту гемоглобіну в організмі

Кожна з ознак нестачі гемоглобіну сама по собі не очевидна, і може говорити зовсім про інше. Наприклад, причина хронічної втоми криється в дійсно збільшеному останнім часом рівні завантаження на роботі. Бажання спати – у регулярному недосипанні (менше 8 годин на день). А ламкі нігті та волосся – у нестачі вітамінів групи В. Проте сукупність усіх цих сигналів має стати дзвіночком про те, що треба сходити до лікаря. На тлі вашої бездіяльності рівень гемоглобіну в крові знижуватиметься і надалі. А це загрожує таким станом, як залізодефіцитна анемія.

Лікар призначить вам розгорнутий аналіз крові. Якщо підтвердить нестачу гемоглобіну, для правильного лікування потрібно буде знайти причину цього стану. Причина цілком може бути очевидною. Наприклад, ви сидите на дієті та обмежуєте себе у багатьох продуктах харчування. Також низький рівень гемоглобіну характерний при вагітності, після великої крововтрати (через травму або, наприклад, тривалих і рясних місячних), після перенесених застудних захворювань або внаслідок того, що ви суворо дотримуєтеся Великого посту і повністю відмовилися від м'яса.

Однак іноді дефіцит цього білка в крові може стати маркером значно серйозніших захворювань організму.

Як підвищити гемоглобін у домашніх умовах

Якщо лікар не виявив у вас жодних серйозних проблем, ви можете скоригувати рівень гемоглобіну в крові самостійно. Найкраще це робити за допомогою харчування. Правильно підібраний раціон дозволить повернути кількість цього білка в норму за місяць, і точно не нашкодить, як це можуть зробити деякі вітаміни і БАДи.

Продукти, багаті на залізо

Гемоглобін – це складний білок, що складається безпосередньо з білкового комплексу (глобіна) та компонентів заліза (гема). Тому нестача заліза у харчуванні часто уповільнює синтез гемоглобіну організмом. Щоб відрегулювати цей процес, їжте залізовмісні продукти:

червоне м'ясо,
печінка та субпродукти,
бобові (квасоля, сочевиця),
насіння, горіхи, сухофрукти.

До слова, лікарі назвали «смачний» спосіб зміцнити здоров’я серця, мозку та попередити старіння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання7 хвилин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання44 хвилини тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитаннягодина тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання2 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання2 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання2 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання4 години тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому