Догори
Дати відгук

NY Times: чорнобильські пожежі поширюються, радіація зростає

2 хв на прочитання12 Квітня 2020, 17:27
Скріншот відео ВВС. Автор відео: Вадим Поленчук Скріншот відео ВВС. Автор відео: Вадим Поленчук
Поділитись:

Американське видання New York Times 11 квітня повідомило, що пожежі у лісах Зони відчуження протягом останнього тижня лише розрослися, а радіаційний фон там підвищився.

«Пожежники намагаються контролювати пожежі, що горять у радіоактивному лісі на занедбаній території навколо Чорнобильської атомної станції, де рівень радіації значно нижчий, ніж був одразу після аварії 1986 року, але все ще становить небезпеку», - пише видання.

Також ЗМІ повідомляє, що рівень радіації у цих пожежах, все ж, є підвищеним.

Фото ДСНС

«Радіаційні покази навколо цих пожеж, де кружляє дим, були підвищеними, а минулого тижня вітер віяв переважно у напрямку сільських районів Росії та Білорусі. У п’ятницю вітер почав дути у напрямку Києва, але українська влада стверджує, що рівень радіації все ще нормальний у місті, населення якого становить близько трьох мільйонів осіб», - йдеться у повідомленні.

«Водночас сильний суботній вітер може поширити пожежі на залишки атомної станції та обладнання, яке було використано для подолання катастрофи», - сказала в телефонному інтерв'ю виконуюча обов'язків керівника Державного агентства України з управління зоною відчуження Катерина Павлова.

«Наразі ми не можемо сказати, що вогонь стримується», - сказала Павлова.

Фото ДСНС

Як ми повідомляли, пожежі у Зоні відчуження тривають уже більше тижня. Перша звістка про те, що горить ліс у Чорнобильській зоні, з'явилася 4 квітня. Ці пожежі викликали побоювання, що через вітер підвищений радіаційний фон досягне Києва. Однак у Міністерстві енергетики та захисту довкілля повідомили, що радіаційний фон на Київщині та у столиці знаходиться в межах норми.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.