Догори
Дати відгук

Новий спосіб профілактики сифілісу, гонореї та хламідіозу

У світі щодня відбувається понад 1 мільйон випадків зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом.

2 хв на прочитання28 Жовтня 2022, 00:26
Поділитись:

Американські науковці прийшли до висновку, що прийом антибіотика доксицикліну після сексуального контакту знижує ймовірність зараження сифілісом, а також гонореєю та хламідіозом. Проведене влітку США дослідження показало, що одна доза цього препарату, прийнята протягом 72 годин після незахищеного контакту, більш як на 60 % знижує ризик розвитку цих захворювань серед пацієнтів із групи ризику. Згідно з ВООЗ, такими є працівники секс-індустрії, чоловіки, які практикують гомосексуальні статеві контакти, а також деякі категорії підлітків і вагітних.

Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Окрім того, говорить лікар, нещодавно результати схожого дослідження опублікувала й група науковців, профінансована Французькою агенцією з досліджень у галузі ВІЛ/СНІДу та вірусними гепатитами. Вона дійшла висновку, що доксициклін і вакцини проти серотипу B менінгококової інфекції однаково ефективні при запобіганні бактеріальним інфекціям, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) як разом, так і при роздільному прийомі. Науковці вважають, що це відкриття має призвести до коригування рекомендацій щодо профілактики сифілісу, гонореї та хламідіозу по всьому світу.

Олександра Литкіна також нагадує, що у світі щодня відбувається понад 1 мільйон випадків зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, більшість із яких мають безсимптомний перебіг. Згідно з оцінками, щороку відбувається 374 мільйони нових випадків зараження однієї з чотирьох виліковних ІПСШ — хламідіозом, гонореєю, сифілісом або трихомоніазом.

«У будь-якому разі хочеться порадити всім приділяти достатню увагу своєму здоров'ю та мати уявлення про захворювання, які має статевий партнер, аби не було потреби у подібних нових методах екстреної допомоги», — говорить лікар.

Також ми розповідали про 7 неочевидних ознак раку яєчників, на які зазвичай не звертають уваги.

Окрім того, ми писали про три прості помилки, які руйнують жіноче здоров'я: їх припускаються майже всі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost