Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Новий скандинавський тренд — «передсмертне прибирання»: що це таке і чим відрізняється від звичайного

Новий скандинавський тренд — «передсмертне прибирання»: що це таке і чим відрізняється від звичайного

Воно може зайняти місяці і роки.

3 хв на прочитання23 Грудня 2023, 12:42
Зображення ілюстративне. Фото: Rawpixel Зображення ілюстративне. Фото: Rawpixel
Поділитись:

Передсмертне прибирання — це дуже важливий аспект, про який часто не говорять, але він може бути важливим для багатьох людей і їх близьких. Ось що про це розповіла Маргарета Магнусон у своїй книзі «Шведське прибирання. Новий скандинавський тренд Döstädning — передсмертне прибирання».

✔ За довгі роки у мене накопичилося безліч різних речей, і тим більше задоволення я отримую від того, що можу все це викинути. Розбираючись із кожним предметом по черзі, я іноді сумую, але навіть це не змусить мене перекласти необхідність длубатись у моєму мотлоху на улюблених дітей і близьких після мого відходу.

✔ Є люди, які вважають за краще не думати про смерть. І такі люди залишають після себе справжній смітник. Невже вони всерйоз вважають себе безсмертними?

✔ Близька людина хоче успадкувати від вас добре. Але не все ж підряд!

✔ Головна різниця між передсмертним прибиранням і просто генеральним прибиранням полягає в тому часі, який ми їм відводимо. Передсмертне прибирання вимагає не просто пройтися з ганчіркою по запилюжених кутках: тут ідеться про постійний процес організації свого часу, через що і звичайне життя починає йти рівніше.

✔ Під час проведення передсмертного прибирання розмір дуже важливий. Почніть із чогось більшого, а закінчіть найдрібнішими речами.

✔ Я не відразу усвідомила, що не обов'язково мати речі, щоб отримувати від них радість. Хоча іноді це здається неможливим, спроби привчити себе радіти не тому, що ти купуєш, а тому, що ти бачиш ці речі — прекрасна і корисна практика. Все одно з собою ви їх не заберете — то який сенс усіма ними володіти?

✔ Я часто запитую себе: чи стане хтось щасливішим, якщо я залишу в домі цю річ? Коли відповідь звучить як «ні», я її позбавляюся.

✔ Якщо ви зберігаєте речі-секрети, які можуть поранити почуття близьких, викиньте їх негайно — ви відпустите минуле, а вашим рідним ваша таємниця не зіпсує їхнє майбутнє.

✔ Позбавляйтеся речей «на майбутнє». Якщо ви бережно зберігали в коморі лижі на виріст, знайте, що діти не зобов'язані розділяти вашу думку та бажання — можливо, їм більше до вподоби бокс чи футбол. А от дитина по сусідству із задоволенням могла б ганяти на них уже зараз.

✔ Головне правило — не поспішати та не намагатися впоратися за дві години. Тим самим передсмертне прибирання відрізняється від звичайного — воно може зайняти місяці і роки. Просто не зупиняйтесь.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.