За рік продукти на новорічний стіл в Україні подорожчали на 14 %. У середньому його вартість для невеликої родини становитиме 1160 грн. За підрахунками асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», лідером за темпами зростання ціни став салат «Оселедець під шубою». Про це пише Agroportal.
У розрахунках до уваги бралися традиційні страви для зустрічі Нового року:
«Хоча темпи зростання витрат на закупівлю продуктів для приготування цього салату відчутні — 39 %, у сукупності вони становлять лише +47 грн для 1 кг. Таке значне зростання було зумовлено подорожчанням практично всіх компонентів — насамперед овочів (буряк, морква та цибуля), а також майонезу. Зокрема, основою виробництва майонезу є соняшникова олія та яйця, а саме ці продукти — одні з цінових рекордсменів року», — зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Експерт додає, що також відчутно зросла в ціні у порівнянні з минулим роком курятина — на 27 %. Тому запекти курячу тушку вагою 1,5 кг цьогоріч українцям буде коштувати приблизно 107 грн.
«Зростання ціни зумовлено збільшенням вартості зернових (основи комбікормів) як на світовому, так і українському ринках», — пояснює Світлана Литвин.
Закривають трійку лідерів зі зростання ціни на твердий сир та сирокопчену ковбасу. Обидві ці позиції за рік додали в ціні по 18 %, і причина зростання лежить у площині здорожчання вартості сировини для їх виробництва: молока та м’яса. 300-грамові шматочки сиру та сирокопченої ковбаси для приготування нарізки коштуватимуть у середньому 98 грн та 151 грн відповідно.
Ми писали раніше, як вибирати червону ікру.