Новорічний стіл-2021: як поєднати традиційні салати і торти з правильним харчуванням

8 хв на прочитання26 Грудня 2020, 20:11

Складаючи святкове меню потрібно враховувати смакові переваги гостей.

У рік Бика слід насолоджуватися радощами життя, шукати спосіб виразити себе по-новому. Починати робити це можна, зустрічаючи Новий рік. Смачно і корисно  водночас може бути, як і подбати  про здоров'я і фігуру.   Як  поєднати   традиційні салати і торти з правильним харчуванням йдеться у матеріалі ТСН.ua.  

Раціон

Новорічне меню 2021 може бути складено в різних стилях і включати страви декількох країн. Обов’язково на на столі повинна бути основна страва, яка буде родзинкою новорічної трапези. Зазвичай йдеться про якесь особливо приготовлене м’ясо, хоча це може бути й, наприклад, риба. Важливе місце на святковому столі також займають закуски та десерт.

Складаючи святкове меню потрібно враховувати смакові переваги гостей. Потрібно підібрати страви так, щоб максимум заготовок можна було підготувати заздалегідь. 

Салати: пам'ятаємо про різноманітність

Порада №1. Картоплю, буряки та моркву можна зварити заздалегідь, а ще смачніше буде, якщо запекти овочі з олією і спеціями. Наріжте їх великими шматочками для запікання, а потім подайте готові овочі так, як ви любите.

Порада №2. Ковбасу і червоне м'ясо можна замінити більш легкими індичкою або куркою (які також смачніше запекти), а для вегетаріанського варіанту підійде біла і червона квасоля - злийте рідину з банки і злегка обсмажте квасолю з олією і посіченим часником, остудіть і додайте в салат.

Порада №3. Замість майонезу приготуйте смачний домашній соус: змішайте сметану або йогурт з гірчицею і улюбленою олією. Чудово підійде оливкова, гірчична, конопляна і кунжутна. Додайте трохи соку лимона і ретельно перемішайте, спробуйте і додайте той чи той інгредієнт для балансу. Ще смачно додати дрібно нарізану зелень - петрушку, орегано, базилік або м'яту. Тут також варто орієнтуватися на ваш смак. 

Порада №4. Додайте в ваш варіант олів'є щось свіже. Наприклад, огірки, салатні листя будь-якого сорту або китайську капусту. Свіжість і приємний хрускіт зроблять салат смачнішим.

Які корисні салати варто приготувати 

Існує багато ідей корисних та смачних салатів, які точно будуть "зірками" на новорічному столі. 

Гарніри: що можна приготувати, окрім картоплі 

Робимо смачний мікс. Підійде буряк, гарбуз, батат, кабачки, солодкий перець - використовуйте 2-3 види овочів. І ще неодмінно додайте кисло-солодке яблуко або жменю брусниці - все повинно пектися разом. Просто наріжте овочі великими шматочками, додайте сіль, олію і спеції - підійде мелений коріандр, карі, мелений перець, звичайно, копчена паприка, сушений часник, сушені томати і будь-який мікс спецій. Чудово підійде і свіжий чебрець + розмарин. Запікайте овочі хвилин 20 за високої температури - близько 220С° - і одразу подавайте.

Другий варіант: овочі запекти просто з сіллю, олією і перцем, а під час подавання додати соус - томатний, кисло-солодкий, цезар, сирний, або можна зробити соус з гірчиці, меду, олії і соку лимона. Можна подати до овочів кілька соусів в піалочках - щоб кожен зміг спробувати те, що йому подобається. Не забудьте додати під час подавання до овочів свіжу зелень - базилік, м'яту або петрушку.

Закуски: смачні, корисні та швидкі варіанти

Існує велика кількість закусок, які прикрасять новорічний стіл: від пікантних до легких. Пропонуємо найсмачніші корисні варіанти, які точно не залишать без уваги: 

Кростіні з томатами та моцарелою

Викладіть багет на деко, застелений пергаментом. Змастіть багет олією і запікайте в розігрітій до 220C° духовці 4-5 хвилин, поки вони не підрум'яняться. Тим часом змішайте томати, нарізану кубиками моцарелу, рубані листя базиліка, сіль і перець. Розріжте зубчики часнику навпіл і натріть ними підсмажені і злегка остиглі скибочки багета. Потім викладіть сирну суміш на хліб.

Чипси з цукіні

Наріжте цукіні кружальцями завтовшки приблизно 0,5 см. Змастіть їх оливковою олією з усіх боків. Змішайте пармезан, панірувальні сухарі, рубані листя базиліка, подрібнений часник, сіль і перець. Обваляйте цукіні в сирній суміші і викладіть на застелене пергаментом деко в один шар. Випікайте чипси в розігрітій до 220C° духовці 25-30 хвилин до утворення хрусткої скоринки.

 Курячі канапе в гострому соусі

Наріжте курку кубиками шириною приблизно 2,5 см. Змішайте 2 столові ложки оливкової олії, 2 столові ложки меду, 1 столову ложку апельсинової цедри, 1 чайну ложку соусу чилі, сіль та перець. Викладіть в соус курку і перемішайте. Залиште маринуватися на 10 хвилин. Викладіть шматочки м'яса на деко, застелене фольгою або пергаментом, і запікайте курку в розігрітій до 180C° духовці 15-20 хвилин. Перед подаванням проткніть кожен шматочок курки шпажкою.

 Фаршировані яйця з беконом

Відваріть яйця. Поки вони охолоджуються, обсмажте бекон на середньому вогні протягом 4-5 хвилин: він повинен стати хрустким. Потім наріжте його дрібними шматочками. Розріжте яйця уздовж навпіл. Видаліть жовтки і покладіть їх в окрему миску. Змішайте жовтки, бекон, сметану, гірчицю і спеції до однорідної консистенції. Наповніть цією сумішшю білки. Перед подаванням посипте яйця паприкою або перцем і прикрасьте рубаною петрушкою.

Десерти до новорічного столу

Щоб після свят не доводилося одразу ж бігти в спортзал, варто підійти до солодкого розумно. 

Панакота і желе

Корисно і просто - холодні десерти без випічки. В основі - агар агар або желатин + рідина. Наприклад, щоб приготувати кокосову панакоту на 2 порції, вам знадобиться: кокосове молоко або вершки (300 мл), вода (150 мл), агар агар (2 чайні ложки), мед або сироп (1 столова ложка). Для подавання: джем, фрукти або ягоди, шоколадний соус (те, що ви любите).

Все просто: налийте молоко і воду в каструльку, додайте спеції і агар агар, нагрівайте на середньому вогні майже до кипіння, помішуючи. Перелийте в невеликі прозорі склянки або піалочки, приберіть в холодильник приблизно на 2 години, можна на ніч, якщо вам так зручніше. При подачі додайте джем або фрукти, горіхи, шоколад - все, що ви любите.

Медова випічка

Є прості поради. Замість цукру використовуйте темний мед або ж сироп (фініковий, топінамбура, темний сироп агави). Випічка буде більш ароматною особливо з темним медом. Печиво, кекси, пряники, мафіни - вибирайте, що ви приготуєте на свято. І не забувайте про спеції!

Будь-яку випічку добре доповнить кориця, імбир, кардамон, гвоздика, мускатний горіх і навіть мелений чилі. А щоб випічка була в десять разів ароматнішою, крім меду та спецій додайте цедру апельсина. За основу можна взяти улюблений рецепт кексу або бісквіта, а для начинки підійдуть ягоди (свіжа або заморожена журавлина, брусниця, смородина, вишня, малина), або дрібно нарізаний апельсин.  

Як сервірувати святковий новорічний стіл 2021

Відомо, мандарини - символ новорічних свят і зимових холодів. Варто знати яку користь організму приносять мандарини.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: