За даними дослідження STEPS, в Україні 34,8% населення має підвищений артеріальний тиск. Ймовірність отримати діагноз гіпертонії зростає з віком. Високий тиск часто призводить до серцево-судинних захворювань, які є основною причиною смертності як в Україні, так і в усьому світі.
Як ідеться у дописі "Здорове харчування для дітей", один із головних, якщо не найголовніший, чинник зростання артеріального тиску - надмірне споживання солі.
За словами експертів, 70% солі українці вживають у складі технологічно оброблених продуктів, тобто тих, що купили в супермаркеті. І лідером серед головних постачальників солі до організму є не оселедець, консервовані огірки чи ковбаса, а хліб.
Фахівці стверджують, що хліб зовсім не солоний на смак, і у його складі може бути не так вже й багато солі. Та проблема в тому, що українці їдять хліба забагато - в середньому, 250-300 грамів на день.
Якщо порахувати:
А оскільки частіше за все українці їдять хліб із твердим сиром чи ковбасою, можна додавати ще 3 г солі. Так і виходить, що кілька звичайних бутербродів - і денна норма солі перевищена.
Нагадаємо, ВООЗ рекомендує вживати не більше 5 г солі на день.
У яких ще продуктах забагато солі (більше 1,5 г на 100 г продукту)?
Більшість із цих продуктів можна мінімізувати у своєму раціоні, або й взагалі виключити.
Нагадаємо, що нестача сну пов’язана з появою зайвої ваги.