Нобелівська премія 2024 року з медицини: за що її отримали американські дослідники Віктор Амброс і Гарі Рувкун

3 хв на прочитання5 годин тому
Американські дослідники Віктор Амброс і Гарі Рувкун. Зображення: Ніклас Ельмехед; Нобелівська премія

Еквівалент близько 970 000 євро.

Лауреатами Нобелівської премії з медицини цього року стали американські дослідники Віктор Амброс і Гері Рувкун. Про це оголосив Каролінський інститут у Стокгольмі. Нобелівський комітет відзначив двох дослідників за відкриття мікроРНК, яка відіграє важливу роль у регуляції генів, розповідає Die Zeit.

У повідомленні йдеться, що обидва дослідники відкрили фундаментальний принцип контролю активності генів.

«Їхнє революційне відкриття відкрило абсолютно новий принцип регуляції генів, який виявився надзвичайно важливим для багатоклітинних організмів, включаючи людину», — йдеться у повідомленні Нобелівського комітету. МікроРНК виявилася фундаментально важливою для розвитку і функціонування організмів.

Інструкції для клітин

Інформацію, що зберігається в хромосомах, можна порівняти з інструкцією для всіх клітин організму. Кожна клітина містить однакові хромосоми та відповідно однаковий набір генів. Проте різні типи клітин, такі як м'язові та нервові клітини, мають дуже різні характеристики. У цьому відіграють роль механізми генної регуляції. Одна з форм генної регуляції полягає в тому, що зчитуються лише певні гени. Це відбувається, серед іншого, через так звані епігенетичні зміни в самій ДНК, які були відомі вже давно. Форма генної регуляції, відкрита Амбросом і Рувкуном, працює інакше. Вона починається пізніше та діє не на рівні ДНК в ядрі клітини, а безпосередньо на виробництво білка.

Амброс працює в Медичній школі Массачусетського університету, Рувкун — у Гарвардській медичній школі та Массачусетській лікарні.

Один із двох цьогорічних лауреатів Нобелівської премії ще не встав із ліжка, коли дізнався про свою нагороду.

«Мені вдалося розбудити Гарі Рувкуна», — сказав секретар Нобелівської асамблеї Каролінського інституту Томас Перлманн під час оголошення премії в Стокгольмі.

Зробити це з Амбросом йому вдалося не відразу.

«Я залишив повідомлення на його мобільному телефоні, сподіваючись, що він незабаром мені передзвонить», — згадує Перлманн.

Починається тиждень Нобелівської премії

За наукове досягнення, відзначене в категорії «Фізіологія і медицина», лауреат отримує премію в розмірі 11 млн шведських крон (еквівалент близько 970 000 євро).

Торік цю премію отримали біохімік Каталін Каріко й американський імунолог Дрю Вайсман за фундаментальну роботу з технології мРНК, яка зробила можливою розробку вакцин проти коронавірусу. На думку Нобелівського комітету з медицини, робота Каріко та Вайсмана допомогла розробити вакцини безпрецедентними темпами, стримати руйнівну пандемію та врятувати мільйони життів.

Лауреати Нобелівської премії з медицини традиційно оголошуються першими в тиждень оголошення Нобелівської премії. Згідно із заповітом Альфреда Нобеля, Нобелівські премії призначені для вшанування тих, хто зробив найбільший внесок у розвиток людства в кожній категорії за попередній рік. Вони можуть бути присуджені одному лауреату чи трьом одночасно. Зокрема, в наукових категоріях часто буває так, що кілька лауреатів нагороджуються разом — наприклад, ті, хто проводив дослідження в одній предметній області.

З моменту вручення першої премії в 1901 році Нобелівської премії з медицини було відзначено 227 осіб.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: