Догори
Дати відгук

Ніякими офіційними документами міжнародних організацій не замінено масковий режим на режим «тотальної вакцинації» — експерт

А якщо тестувати, то всіх, у першу чергу — вакцинованих.

3 хв на прочитання22 Листопада 2021, 12:25
Маска Маска
Поділитись:

Очільниця Експертної Ради суспільних досліджень і проектів у сфері національного здоров’я та соціального захисту Інна Березюк нагадує, що є достатньо досліджень, які достовірно підтвердили значущість маскового режиму у громадських місцях щодо нерозповсюдження ковідної інфекції.

Зокрема, британські вчені довели, що маски достовірно знижують потенційну кількість захворювань на 53 %.

«Вдягніть маски на свої «святі обличчя» у громадських місцях — і ви будете захищені. А якщо кожен зробить це стосовно один до одного, то й поготів. Прості речі рятують життя набагато більше, аніж те, що ми намагаємось вигадати натомість», — говорить Інна Березюк.

Вона розповідає, що найбільшими порушниками маскового режиму в Україні в громадських місцях є можновладці та медики, які саме й мають закликати людей до дотримання санепідрежиму.

Інна Березюк наголошує, що поки що законодавство в межах відповідальності громадянина стосується винятково маскового режиму, «бо жодним медичним консенсусом світу або офіційними документами міжнародних організацій не спростовано значення маскового режиму й не замінено його натомість на режим «тотальної вакцинації» в цьому конкретному питанні». Лікар підкреслює, що у всіх державах ці заходи є взаємодоповнюючими та абсолютно окремими.

А тому за виконання маскового режиму у період епідспалаху рівною мірою відповідальні всі дієздатні громадяни, говорить експерт. Зокрема йдеться про роботодавців, які організовують безпеку на робочому місці.

«Саме вони мають подбати про тестування, масковий режим, і тільки в останню чергуза вакцинацію, якщо доведуть, що ваша відмова від неї згідно із законодавством України, завдає збитків їм і державі. Саме в межах винятково цього постулату вони мають право вимагати від вас вакцинуватись, якщо у вас є покази, немає медвідводу, а ви цьому пручатиметесь. Та й то, якщо вони не можуть перевести вас на більш безпечне робоче місце. Це мають знати ваші професійні спілки та правники», — звертається до українців Інна Березюк.

Вона переконує, що саме масковий режим — це загальний санепідрежим, що забезпечує всім рівну безпеку у період епідемії повітряно-крапельної інфекції, зокрема на робочому місці, без жодного винятку для будь-кого.

«Ба більше, роботодавець має нести відповідальність за зараження вас на робочому місці з боку будь-якого іншого співробітника, який не дотримується такого режиму та працює інфікованим», — говорить Інна Березюк.

Вона наголошує, що тестування — це відповідальність роботодавця, яка не може покладатися на кишеню робітника. Інна Березюк переконана, що в такому разі тестувати потрібно всіх, зокрема вакцинованих («навіть у першу чергу»).

Нагадаємо, говорити про пандемію нещеплених неправильно і небезпечно — Lancet.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора