Догори
Дати відгук

Нічна робота знижує тривалість життя — застерігають лікарі

Чергування нічних змін також пов'язане з підвищенням ризику смерті.

1 хв на прочитання03 Вересня 2023, 22:39
Поділитись:

Нічні зміни та нічна робота давно стали невід'ємною частиною багатьох професій і розкладів роботи. Проте, застереження лікарів щодо впливу нічної праці на здоров'я і тривалість життя необхідно враховувати серйозно.

Лікар Адель Корягін розповідає про висновки дослідження, яке вважає дуже показовим.

Було вивчено різноманітні параметри 74 862 медсестер.

Через 22 роки дослідники виявили, що жінки, які працювали в нічні зміни понад п'ять років, на 11 % частіше вмирали раніше, ніж ті, хто ніколи не працював у ці зміни.

Фактично, у тих, хто працював понад 15 років у нічні зміни, ризик смерті від серцевих захворювань був на 38 % вищим, ніж у тих, хто працював лише вдень.

Дивно, але чергування нічних змін також було пов'язане з підвищенням ризику смерті від раку легень на 25 % та підвищенням ризику смерті від раку товстої кишки на 33 %.

Група людей, які працювали переважно в нічну зміну, мала загальні фактори ризику: вони були в середньому важчі, частіше курили і мали високий кров'яний тиск, а також мали діабет і підвищений рівень холестерину.

«Ще один доказ того, що збивати наші біоритми — погана ідея», — наголошує лікар.

Також ми розповідали, що робота вбиває: названо кількість робочих годин на тиждень, які можуть мати фатальні наслідки для здоров'я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost