Незвичайні салати на святковий стіл: покрокові рецепти

13 хв на прочитання15 Грудня 2023, 21:47
Незвичайні салати на святковий стіл

Часом хочеться чогось нового і смачного.

Олів'є, мімоза, оселедець під шубою — назви та смаки, знайомі всім… Однак часом хочеться чогось нового і смачного. «Здорові люди» пропонують здивувати родину та гостей салатом в ананасі, з хурмою та сиром, тофу та горіхами, з куркою та персиками, з кальмарами та мигдалем та іншими незвичайними салатами.

Теплий салат із брюссельської капусти

Теплий салат із брюссельської капусти

Інгредієнти:

брюссельська капуста — 500 г;

волоські горіхи — 100 г;

фініки — 6 шт.;

вершкове масло — 1 ст. ложка;

олія — 1 ст. ложка;

лимонний сік — 2 ст. ложки;

бульйон або вода — 100 мл;

сіль та перець — за смаком.

Приготування.

Видалити пожовкле чи пошкоджене зовнішнє листя з брюссельської капусти. Відрізати ніжки, головки розрізати навпіл.

Волоські горіхи обсмажити до золотистості і покришити великими шматками. З фініків видалити кісточки та нарізати плоди великими смужками.

Вершкове масло й олію розігріти у широкій сковороді. Викласти половинки брюссельської капусти та готувати на середньому вогні, доки не підрум'яняться.

Додати сіль, перець і лимонний сік, розмішати та тримати на вогні, поки рідина не випарується. Потім влити бульйон або воду, акуратно розмішати та обсмажувати. Капуста має стати м'якою, але зберегти форму.

Готову капусту викласти в миску, всипати горіхи та фініки. Перемішати, за необхідності додати сіль або перець.

Подавати салат у теплому вигляді як закуску чи гарнір.

Салат із хурмою, шинкою та козячим сиром

Салат із хурмою, шинкою та козячим сиром

Інгредієнти:

салатний мікс — 160 г;

сир із козячого молока — 120 г;

хурма — 1 велика;

копчена шинка — 8 скибочок;

авокадо — 1 шт.;

журавлина або брусниця — 1 ч. ложка;

рослинне масло — 3 ст. ложки;

мандарин — 1 шт.;

порошок чилі — дрібка;

гірчиця — 1 ст. ложка;

мед — 1 ст. ложка;

лайм — 2 шт.;

зелень;

сіль — за смаком.

Приготування.

Хурму й авокадо нарізати скибочками, сир — довільними шматочками.

Шматки шинки злегка обсмажити на сковороді чи духовці.

З мандарину зняти цедру та вичавити сік. Для салату знадобиться близько 1 ст. соку та 1 ч. л. цедри.

З лайма вичавити сік (потрібно 3 ст. ложки), з одного зняти цедру.

У миску вилити олію, додати сік і цедру мандарина і лайма, мед і гірчицю. Перемішати віничком до суміші емульсії.

Зелень подрібнити.

На тарілку викласти листя салату, хурму, авокадо, шинку, посипати ягодами та сиром.

Полити салат заправкою та посипати зеленню.

Пікантний овочевий салат із тофу та горіхами

Пікантний овочевий салат із тофу та горіхами

Інгредієнти:

маленький кабачок — 1 шт.;

довгоплідний огірок — 1 шт.;

велика морква — 1 шт.;

тофу — 200 г;

арахіс — 1 жменя;

апельсин — 1 шт.;

часник — 2 зубчики;

соєвий соус — 3 ст. ложки;

кунжутна олія — 3 ст. ложки;

бальзамічний оцет — 1 ст. ложка;

гострий мелений перець — дрібка;

мелений імбир — дрібка;

сіль — за смаком.

Приготування.

Тофу обсушити паперовим рушником і нарізати великими кубиками.

Часник дрібно покришити.

З апельсина вичавити сік. Вилити його в миску, додати ложку кунжутної олії, соєвий соус, оцет, часник, імбир і перець.

Розмішати і викласти в маринад, що вийшов, шматочки тофу. Залишити маринуватися приблизно на 20-30 хвилин, іноді перевертаючи шматочки.

Горіхи обсмажити на сухій сковороді чи духовці.

Моркву почистити, якщо в огірка жорстка шкірка — її зняти.

Нарізати кабачок, моркву й огірок уздовж тонкими смужками овочерізкою.

Обсмажити шматочки маринованого тофу, перевертаючи, доки вони не стануть золотистими з усіх боків.

Горіхи й овочі викласти в салатник, залити заправкою, за бажання посолити. Зверху викласти шматочки обсмаженого тофу.

Салат із броколі з мигдалем

Салат із броколі з мигдалем

Інгредієнти:

капуста броколі — 700 г;

мигдалі — 45 г;

сушена журавлина — 40 г;

дрібна червона цибуля — 1 шт.;

натуральний йогурт без добавок — 120 г;

майонез — 2 ст. ложки;

винний оцет — 2 ст. ложки;

цукор — 1 ч. ложка;

сіль — 1/2 ч. ложки;

чорний мелений перець — 2 дрібки.

Приготування.

Мигдаль обсмажити на сухій сковороді та подрібнити.

Броколі помити, обсушити та розділити на суцвіття.

У салатник вкласти броколі, мигдаль і журавлину.

Для соусу цибулю почистити та нарізати на тонкі півкільця. Викласти в миску, додати йогурт, майонез, оцет, цукор, сіль і перець. Перемішати.

Заправити йогуртним підливом салат, розмішати і подавати.

Салат із фенхеля й апельсина

Салат із фенхелю й апельсину

Інгредієнти:

фенхель — 2 шт.;

апельсини — 2 шт.;

кедрові горіхи — 1 ст. ложка;

м'які родзинки — 1 ст. ложка;

сіль — за смаком;

перець — за смаком;

рослинна олія — для обсмаження.

Приготування.

Горішки трохи обсмажити на сковороді. У фенхеля видалити зелену верхню частину (гілочки), нарізати уздовж тонкими скибочками.

Апельсин почистити і розділити на часточки чи нарізати невеликими шматочками.

У салатник викласти фенхель, апельсин, родзинки та горіхи. Заправити салат олією, додати сіль і перець, перемішати і подавати.

Гострий овочевий салат із грейпфрутом

Гострий овочевий салат із грейпфрутом

Інгредієнти:

грейпфрут — 1 шт.;

огірок — 1 шт.;

морква — 1 шт.;

гострий перець — 1 шт.;

зелена цибуля — 2-3 стеблинки;

арахіс — 2 ст. ложки;

свіжа м'ята — 2-3 листочки;

базилік — 2-3 листочки;

лайм — 1 шт.;

рибний соус — 1 ст. ложка;

вода — 1 ст. ложка;

цукор — 1 ст. ложка;

соус Шрирача (чи інший гострий соус) — 1 ст. ложка.

Приготування.

Арахіс обсмажити на сухій сковороді до золотистості і нарізати на шматочки не дуже дрібно.

Грейпфрут почистити, максимально видаливши білі плівки, які дають гіркоту.

Моркву почистити і нарізати тонкими брусочками чи натерти на тертці.

Огірок нарізати смужками. З гострого перцю видалити насіння та подрібнити його.

Зелену цибулю дрібно нарізати та злегка обсмажити.

У салатнику з'єднати моркву, огірок, грейпфрут, цибулю та горіхи. Додати базилік і м'яту, перемішати.

Для заправки із лайма вичавити сік. З'єднати його з рибним соусом, водою, цукром і гострим соусом і ретельно перемішати, щоб цукор розчинився.

Заправити салат і посипати зверху подрібненим гострим перцем.

Салат із кальмарів і мигдалю

Салат із кальмарів і мигдалю

Інгредієнти:

кальмари — 350 г;

помідорки чері — 250 г;

морква середніх розмірів — 2 шт.;

чорні солоні оливки — 80 г;

мигдальні пластівці — 30 г;

лимон — ½ шт.;

порошок чилі — дрібка;

м'ята — 4-5 листків;

рослинна олія — 2 ст. л. + 2-3 ст. л. для заправки;

лимон — ½ шт.;

м'ята — 5 листків;

петрушка — 3-4 гілочки;

сіль — за смаком.

Приготування.

У кальмарів видалити плівки і нарізати кільцями завтовшки 1-2 см.

У мисочку налити олію, додати щіпку солі, м'яту, сік половини лимона та порошок чилі. Добре перемішати. У маринад викласти кальмари, розмішати і залишити приблизно на 20 хвилин.

Саме тоді помідори розрізати на четвертинки. Моркву почистити та нарізати скибочками.

Мигдалеві пластівці злегка обсмажити на сковороді — робити це треба уважно, щоб вони не пригоріли — і прибрати остигати.

Промариновані кальмари обсмажити на сковороді (краще на сковороді гриль). Готувати кілька хвилин, перевертаючи, коли утворюється скоринка.

Потім викласти в салатник і залишити остигати.

Петрушку та листочки м'яти нарізати.

Для заливки в мисці з'єднати лимонний сік і олію (у пропорції 1:1), додати сіль, петрушку та м'яту. Розмішати, щоб заливка стала однорідною.

До кальмарів додати чері, моркву й оливки, залити заправкою та перемішати.

Посипати зверху салат мигдальними пластівцями.

Салат із куркою та гострим персиковим соусом

Салат із куркою та гострим персиковим соусом

Інгредієнти:

куряча грудка — 1 шт.;

консервовані персики — 2-3 шт.;

помідори — 5 шт.;

огірок — 1 шт.;

зелений салат — 1 жменя;

шпинат — 1 жменя;

олія — 3 ст. л.;

бальзамічний оцет — 1 ст. л.;

улюблені спеції — за смаком;

сіль — за смаком;

чорний мелений перець — за смаком;

сушений перець чилі — дрібка.

Приготування.

Курку змастити приправами та перцем, а потім залишити маринуватися кілька годин (краще ніч).

Для заливки персики подрібнити блендером (якщо він видасться занадто густим, можна влити трохи рідини, в якій були персики). Додати перець чилі, розмішати та перелити в каструльку. Підігріти, не доводячи до кипіння, і прибрати остигати.

Курку обсмажити без олії на сковороді гриль, поки не підрум'яниться. Потім дати охолонути і нарізати смужками.

Салат помити, обсушити та довільно нарвати. Помідори нарізати часточками.

У мисці з'єднати салат, шпинат і помідори. Приправити сіллю, перцем, бальзамічним оцтом і невеликою кількістю олії, розмішати.

Викласти салат на порційні тарілки, зверху розкласти курку та заправити персиковим соусом.

Чепурний салат із куркою в апельсині

Чепурний салат із куркою в апельсині

Інгредієнти:

апельсин — 1 шт.;

готова куряча грудка — 300 г;

ядра волоських горіхів — 50 г;

мариновані каперси — 2 ст. л.;

твердий сир типу пармезан — 100 г;

майонез — 4 ст. л.;

сіль, чорний перець.

Приготування.

Апельсин розрізати навпіл і видалити м'якуш, аби не пошкодити шкірку.

Добуту м'якоть нарізати на кубики. Курку нарізати соломкою. Волоські горіхи подрібнити.

У миску викласти м'якоть апельсинів, курку, горіхи, каперси, приправити перцем та сіллю за смаком. Додати майонез і перемішати.

Сир дрібно натерти.

Розкласти салат по тарілках зі шкірки, посипати сиром і подавати.

Пікантний салат із виноградом

Пікантний салат із виноградом

Інгредієнти:

виноград — 300 г;

салатний мікс — 250 г;

м'який ферментований сир — 250 г;

сир з блакитною пліснявою — 100 г;

волоські горіхи — 100 г;

апельсин — 1 шт.;

сухе біле вино — 2 ст.;

олія — 3 ст.;

сіль, перець.

Приготування.

Листя салату порвати шматочками. Виноград промити і кожну ягоду розрізати навпіл. Видалити кісточки.

Ферментований сир нарізати кубиками, а сир із пліснявою довільно накришити.

Викласти в миску салат, виноград і сир, перемішати.

Апельсин промити гарячою водою та витерти. Зняти цедру та вичавити сік.

Волоські горіхи подрібнити.

В окремій мисці змішати сік, вино, олію, сіль і перець. Полити салат заправкою та перемішати.

Посипати салат зверху тертою апельсиновою цедрою та волоськими горіхами й залишити на 15-20 хвилин.

Овочевий салат з ікрою

Овочевий салат з ікрою

Інгредієнти:

червона ікра — 1 банка;

відварені тигрові креветки — 100 г;

довгоплодовий огірок — 1 шт.;

авокадо — 1 шт.;

салатний мікс — 100 г;

невеликі помідори — 2 шт.;

майонез — 4 ст.;

лимон — 2 шт.;

кріп — 1 пучок;

сіль, перець — за смаком.

Приготування.

Авокадо почистити, видалити кісточку. Листя салату промити, обсушити та порвати.

Авокадо, помідори й огірок нарізати дрібними кубиками.

Розкласти овочі та листя салату порційно по тарілках, зверху викласти по ложці ікри та кілька креветок.

Кріп дрібно нарубати, з одного лимона видавити сік. Частину другого лимона нарізати на тонкі часточки.

У невеликій мисочці змішати майонез із лимонним соком, за необхідності додати перець і сіль. Викласти на кожну порцію салату по ложці майонезу, посипати кропом і прикрасити скибочками лимона.

Салат із восьминогом

Салат із восьминогом

Інгредієнти:

сирий восьминіг — 1 кг;

морква — 200 г;

селера — 150 г;

редиска — 150 г;

петрушка — 1 пучок;

лавровий лист — 1 шт.;

лимон — 1 шт.;

олія;

сіль, перець.

Приготування.

Восьминога відварити у воді з лавровим листом протягом 50 хвилин. Після цього вимкнути вогонь і залишити восьминога у воді на 30 хвилин. Після цього воду злити і залишити остигати.

Моркву почистити та нарізати тонкими скибочками. Селеру порізати поперек невеликими шматочками, редиску — часточками.

Охолодженого восьминога розрізати на дрібні шматочки.

З лимона вичавити сік і змішати з олією у співвідношенні 1:2. Додати перець, сіль і перемішати.

Петрушку дрібно накришити.

У салатник викласти восьминога, овочі та заправити лимонною сумішшю. Посипати петрушкою, перемішати та подавати.

Салат із креветками в ананасі

Салат із креветками в ананасі

Інгредієнти:

ананас — 1 шт.;

креветки — 450 г;

помідори чері — 250 г;

салатний мікс — 150 г;

гострий перець чилі — 1 шт.;

пір'я зеленої цибулі — 6-7 шт.;

листки м'яти — 5 шт.;

часник — 1 зубчик;

рослинна олія;

сіль.

Приготування.

Креветки очистити. Часник очистити та нарізати пластинками.

У сковороді розігріти трохи олії, викласти часник та креветки. Обсмажувати, перевертаючи, щоб вони зарум'янилися. Потім вимкнути вогонь і прибрати убік до остигання.

Ананас розрізати вздовж. Чистити чи видаляти зелений «хвіст» не треба.

Надрізати внутрішню м'якоть уздовж усієї серцевини в центральній частині кожної половинки й дістати її (найзручніше це робити ложкою).

«Човники», що вийшли, закрити харчовою плівкою і прибрати в холодильник.

З м'якоті ананаса видалити жорсткі частини серцевини. Нарізати м'якоть на кубики середнього розміру.

Пір'я цибулі, перець чилі та м'яту дрібно накришити. Черрі нарізати четвертинками.

Зелений салат промити й обсушити.

У мисці поєднати м'якоть ананаса, салатний мікс, чері, цибулю, чилі та м'яту, а також обсмажені креветки.

Додати до смаку сіль і трохи олії, акуратно перемішати.

Вийшов салат покласти в «човники» з половинок ананаса і подавати.

Смачного вам у святковий день!

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: