Олів'є, мімоза, оселедець під шубою — назви та смаки, знайомі всім… Однак часом хочеться чогось нового і смачного. «Здорові люди» пропонують здивувати родину та гостей салатом в ананасі, з хурмою та сиром, тофу та горіхами, з куркою та персиками, з кальмарами та мигдалем та іншими незвичайними салатами.
Інгредієнти:
брюссельська капуста — 500 г;
волоські горіхи — 100 г;
фініки — 6 шт.;
вершкове масло — 1 ст. ложка;
олія — 1 ст. ложка;
лимонний сік — 2 ст. ложки;
бульйон або вода — 100 мл;
сіль та перець — за смаком.
Приготування.
Видалити пожовкле чи пошкоджене зовнішнє листя з брюссельської капусти. Відрізати ніжки, головки розрізати навпіл.
Волоські горіхи обсмажити до золотистості і покришити великими шматками. З фініків видалити кісточки та нарізати плоди великими смужками.
Вершкове масло й олію розігріти у широкій сковороді. Викласти половинки брюссельської капусти та готувати на середньому вогні, доки не підрум'яняться.
Додати сіль, перець і лимонний сік, розмішати та тримати на вогні, поки рідина не випарується. Потім влити бульйон або воду, акуратно розмішати та обсмажувати. Капуста має стати м'якою, але зберегти форму.
Готову капусту викласти в миску, всипати горіхи та фініки. Перемішати, за необхідності додати сіль або перець.
Подавати салат у теплому вигляді як закуску чи гарнір.
Інгредієнти:
салатний мікс — 160 г;
сир із козячого молока — 120 г;
хурма — 1 велика;
копчена шинка — 8 скибочок;
авокадо — 1 шт.;
журавлина або брусниця — 1 ч. ложка;
рослинне масло — 3 ст. ложки;
мандарин — 1 шт.;
порошок чилі — дрібка;
гірчиця — 1 ст. ложка;
мед — 1 ст. ложка;
лайм — 2 шт.;
зелень;
сіль — за смаком.
Приготування.
Хурму й авокадо нарізати скибочками, сир — довільними шматочками.
Шматки шинки злегка обсмажити на сковороді чи духовці.
З мандарину зняти цедру та вичавити сік. Для салату знадобиться близько 1 ст. соку та 1 ч. л. цедри.
З лайма вичавити сік (потрібно 3 ст. ложки), з одного зняти цедру.
У миску вилити олію, додати сік і цедру мандарина і лайма, мед і гірчицю. Перемішати віничком до суміші емульсії.
Зелень подрібнити.
На тарілку викласти листя салату, хурму, авокадо, шинку, посипати ягодами та сиром.
Полити салат заправкою та посипати зеленню.
Інгредієнти:
маленький кабачок — 1 шт.;
довгоплідний огірок — 1 шт.;
велика морква — 1 шт.;
тофу — 200 г;
арахіс — 1 жменя;
апельсин — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
соєвий соус — 3 ст. ложки;
кунжутна олія — 3 ст. ложки;
бальзамічний оцет — 1 ст. ложка;
гострий мелений перець — дрібка;
мелений імбир — дрібка;
сіль — за смаком.
Приготування.
Тофу обсушити паперовим рушником і нарізати великими кубиками.
Часник дрібно покришити.
З апельсина вичавити сік. Вилити його в миску, додати ложку кунжутної олії, соєвий соус, оцет, часник, імбир і перець.
Розмішати і викласти в маринад, що вийшов, шматочки тофу. Залишити маринуватися приблизно на 20-30 хвилин, іноді перевертаючи шматочки.
Горіхи обсмажити на сухій сковороді чи духовці.
Моркву почистити, якщо в огірка жорстка шкірка — її зняти.
Нарізати кабачок, моркву й огірок уздовж тонкими смужками овочерізкою.
Обсмажити шматочки маринованого тофу, перевертаючи, доки вони не стануть золотистими з усіх боків.
Горіхи й овочі викласти в салатник, залити заправкою, за бажання посолити. Зверху викласти шматочки обсмаженого тофу.
Інгредієнти:
капуста броколі — 700 г;
мигдалі — 45 г;
сушена журавлина — 40 г;
дрібна червона цибуля — 1 шт.;
натуральний йогурт без добавок — 120 г;
майонез — 2 ст. ложки;
винний оцет — 2 ст. ложки;
цукор — 1 ч. ложка;
сіль — 1/2 ч. ложки;
чорний мелений перець — 2 дрібки.
Приготування.
Мигдаль обсмажити на сухій сковороді та подрібнити.
Броколі помити, обсушити та розділити на суцвіття.
У салатник вкласти броколі, мигдаль і журавлину.
Для соусу цибулю почистити та нарізати на тонкі півкільця. Викласти в миску, додати йогурт, майонез, оцет, цукор, сіль і перець. Перемішати.
Заправити йогуртним підливом салат, розмішати і подавати.
Інгредієнти:
фенхель — 2 шт.;
апельсини — 2 шт.;
кедрові горіхи — 1 ст. ложка;
м'які родзинки — 1 ст. ложка;
сіль — за смаком;
перець — за смаком;
рослинна олія — для обсмаження.
Приготування.
Горішки трохи обсмажити на сковороді. У фенхеля видалити зелену верхню частину (гілочки), нарізати уздовж тонкими скибочками.
Апельсин почистити і розділити на часточки чи нарізати невеликими шматочками.
У салатник викласти фенхель, апельсин, родзинки та горіхи. Заправити салат олією, додати сіль і перець, перемішати і подавати.
Інгредієнти:
грейпфрут — 1 шт.;
огірок — 1 шт.;
морква — 1 шт.;
гострий перець — 1 шт.;
зелена цибуля — 2-3 стеблинки;
арахіс — 2 ст. ложки;
свіжа м'ята — 2-3 листочки;
базилік — 2-3 листочки;
лайм — 1 шт.;
рибний соус — 1 ст. ложка;
вода — 1 ст. ложка;
цукор — 1 ст. ложка;
соус Шрирача (чи інший гострий соус) — 1 ст. ложка.
Приготування.
Арахіс обсмажити на сухій сковороді до золотистості і нарізати на шматочки не дуже дрібно.
Грейпфрут почистити, максимально видаливши білі плівки, які дають гіркоту.
Моркву почистити і нарізати тонкими брусочками чи натерти на тертці.
Огірок нарізати смужками. З гострого перцю видалити насіння та подрібнити його.
Зелену цибулю дрібно нарізати та злегка обсмажити.
У салатнику з'єднати моркву, огірок, грейпфрут, цибулю та горіхи. Додати базилік і м'яту, перемішати.
Для заправки із лайма вичавити сік. З'єднати його з рибним соусом, водою, цукром і гострим соусом і ретельно перемішати, щоб цукор розчинився.
Заправити салат і посипати зверху подрібненим гострим перцем.
Інгредієнти:
кальмари — 350 г;
помідорки чері — 250 г;
морква середніх розмірів — 2 шт.;
чорні солоні оливки — 80 г;
мигдальні пластівці — 30 г;
лимон — ½ шт.;
порошок чилі — дрібка;
м'ята — 4-5 листків;
рослинна олія — 2 ст. л. + 2-3 ст. л. для заправки;
лимон — ½ шт.;
м'ята — 5 листків;
петрушка — 3-4 гілочки;
сіль — за смаком.
Приготування.
У кальмарів видалити плівки і нарізати кільцями завтовшки 1-2 см.
У мисочку налити олію, додати щіпку солі, м'яту, сік половини лимона та порошок чилі. Добре перемішати. У маринад викласти кальмари, розмішати і залишити приблизно на 20 хвилин.
Саме тоді помідори розрізати на четвертинки. Моркву почистити та нарізати скибочками.
Мигдалеві пластівці злегка обсмажити на сковороді — робити це треба уважно, щоб вони не пригоріли — і прибрати остигати.
Промариновані кальмари обсмажити на сковороді (краще на сковороді гриль). Готувати кілька хвилин, перевертаючи, коли утворюється скоринка.
Потім викласти в салатник і залишити остигати.
Петрушку та листочки м'яти нарізати.
Для заливки в мисці з'єднати лимонний сік і олію (у пропорції 1:1), додати сіль, петрушку та м'яту. Розмішати, щоб заливка стала однорідною.
До кальмарів додати чері, моркву й оливки, залити заправкою та перемішати.
Посипати зверху салат мигдальними пластівцями.
Інгредієнти:
куряча грудка — 1 шт.;
консервовані персики — 2-3 шт.;
помідори — 5 шт.;
огірок — 1 шт.;
зелений салат — 1 жменя;
шпинат — 1 жменя;
олія — 3 ст. л.;
бальзамічний оцет — 1 ст. л.;
улюблені спеції — за смаком;
сіль — за смаком;
чорний мелений перець — за смаком;
сушений перець чилі — дрібка.
Приготування.
Курку змастити приправами та перцем, а потім залишити маринуватися кілька годин (краще ніч).
Для заливки персики подрібнити блендером (якщо він видасться занадто густим, можна влити трохи рідини, в якій були персики). Додати перець чилі, розмішати та перелити в каструльку. Підігріти, не доводячи до кипіння, і прибрати остигати.
Курку обсмажити без олії на сковороді гриль, поки не підрум'яниться. Потім дати охолонути і нарізати смужками.
Салат помити, обсушити та довільно нарвати. Помідори нарізати часточками.
У мисці з'єднати салат, шпинат і помідори. Приправити сіллю, перцем, бальзамічним оцтом і невеликою кількістю олії, розмішати.
Викласти салат на порційні тарілки, зверху розкласти курку та заправити персиковим соусом.
Інгредієнти:
апельсин — 1 шт.;
готова куряча грудка — 300 г;
ядра волоських горіхів — 50 г;
мариновані каперси — 2 ст. л.;
твердий сир типу пармезан — 100 г;
майонез — 4 ст. л.;
сіль, чорний перець.
Приготування.
Апельсин розрізати навпіл і видалити м'якуш, аби не пошкодити шкірку.
Добуту м'якоть нарізати на кубики. Курку нарізати соломкою. Волоські горіхи подрібнити.
У миску викласти м'якоть апельсинів, курку, горіхи, каперси, приправити перцем та сіллю за смаком. Додати майонез і перемішати.
Сир дрібно натерти.
Розкласти салат по тарілках зі шкірки, посипати сиром і подавати.
Інгредієнти:
виноград — 300 г;
салатний мікс — 250 г;
м'який ферментований сир — 250 г;
сир з блакитною пліснявою — 100 г;
волоські горіхи — 100 г;
апельсин — 1 шт.;
сухе біле вино — 2 ст.;
олія — 3 ст.;
сіль, перець.
Приготування.
Листя салату порвати шматочками. Виноград промити і кожну ягоду розрізати навпіл. Видалити кісточки.
Ферментований сир нарізати кубиками, а сир із пліснявою довільно накришити.
Викласти в миску салат, виноград і сир, перемішати.
Апельсин промити гарячою водою та витерти. Зняти цедру та вичавити сік.
Волоські горіхи подрібнити.
В окремій мисці змішати сік, вино, олію, сіль і перець. Полити салат заправкою та перемішати.
Посипати салат зверху тертою апельсиновою цедрою та волоськими горіхами й залишити на 15-20 хвилин.
Інгредієнти:
червона ікра — 1 банка;
відварені тигрові креветки — 100 г;
довгоплодовий огірок — 1 шт.;
авокадо — 1 шт.;
салатний мікс — 100 г;
невеликі помідори — 2 шт.;
майонез — 4 ст.;
лимон — 2 шт.;
кріп — 1 пучок;
сіль, перець — за смаком.
Приготування.
Авокадо почистити, видалити кісточку. Листя салату промити, обсушити та порвати.
Авокадо, помідори й огірок нарізати дрібними кубиками.
Розкласти овочі та листя салату порційно по тарілках, зверху викласти по ложці ікри та кілька креветок.
Кріп дрібно нарубати, з одного лимона видавити сік. Частину другого лимона нарізати на тонкі часточки.
У невеликій мисочці змішати майонез із лимонним соком, за необхідності додати перець і сіль. Викласти на кожну порцію салату по ложці майонезу, посипати кропом і прикрасити скибочками лимона.
Інгредієнти:
сирий восьминіг — 1 кг;
морква — 200 г;
селера — 150 г;
редиска — 150 г;
петрушка — 1 пучок;
лавровий лист — 1 шт.;
лимон — 1 шт.;
олія;
сіль, перець.
Приготування.
Восьминога відварити у воді з лавровим листом протягом 50 хвилин. Після цього вимкнути вогонь і залишити восьминога у воді на 30 хвилин. Після цього воду злити і залишити остигати.
Моркву почистити та нарізати тонкими скибочками. Селеру порізати поперек невеликими шматочками, редиску — часточками.
Охолодженого восьминога розрізати на дрібні шматочки.
З лимона вичавити сік і змішати з олією у співвідношенні 1:2. Додати перець, сіль і перемішати.
Петрушку дрібно накришити.
У салатник викласти восьминога, овочі та заправити лимонною сумішшю. Посипати петрушкою, перемішати та подавати.
Інгредієнти:
ананас — 1 шт.;
креветки — 450 г;
помідори чері — 250 г;
салатний мікс — 150 г;
гострий перець чилі — 1 шт.;
пір'я зеленої цибулі — 6-7 шт.;
листки м'яти — 5 шт.;
часник — 1 зубчик;
рослинна олія;
сіль.
Приготування.
Креветки очистити. Часник очистити та нарізати пластинками.
У сковороді розігріти трохи олії, викласти часник та креветки. Обсмажувати, перевертаючи, щоб вони зарум'янилися. Потім вимкнути вогонь і прибрати убік до остигання.
Ананас розрізати вздовж. Чистити чи видаляти зелений «хвіст» не треба.
Надрізати внутрішню м'якоть уздовж усієї серцевини в центральній частині кожної половинки й дістати її (найзручніше це робити ложкою).
«Човники», що вийшли, закрити харчовою плівкою і прибрати в холодильник.
З м'якоті ананаса видалити жорсткі частини серцевини. Нарізати м'якоть на кубики середнього розміру.
Пір'я цибулі, перець чилі та м'яту дрібно накришити. Черрі нарізати четвертинками.
Зелений салат промити й обсушити.
У мисці поєднати м'якоть ананаса, салатний мікс, чері, цибулю, чилі та м'яту, а також обсмажені креветки.
Додати до смаку сіль і трохи олії, акуратно перемішати.
Вийшов салат покласти в «човники» з половинок ананаса і подавати.
Смачного вам у святковий день!
Більше новин читайте на GreenPost.