Догори
Дати відгук

Невакциновані перестають бути громадянами — Макрон

Французького президента звинувачують у невмінні припинати язика.

3 хв на прочитання05 Січня 2022, 10:07
Поділитись:

Президент Франції Еммануель Макрон опинився в епіцентрі скандалу, коли у вівторок попередив французів, які ще не вакцинувалися проти COVID-19, що він буде дратувати їх, обмежуючи доступ до ключових аспектів життя в країні. Про це розповідає французьке англомовне видання The Local.

«Що стосується нещеплених, я дуже хочу розлютити їх (emmerder). І ми будемо продовжувати це робити, до кінця. Ось така стратегія», — сказав він в інтерв'ю газеті Le Parisien.

Він додав, що це означатиме «максимальнке обмеження їхнього доступу до діяльності в громадському житті».

Заява Макрона пролунала на тлі намагань уряду проштовхнути в парламент закон, який із 15 січня зробить вакцинацію обов’язковою умовою відвідування культурних заходів та закладів громадського харчування, а також проїзду міжміським поїздом. Але в понеділок опозиція об’єднала зусилля, щоб затримати проходження закону через парламент.

Минулого літа уряд Макрона запровадив систему медичних перепусток, яка дозволяла відвідувати бари, ресторани та інші заклади лише тим, хто був вакцинований, одужав або отримав негативний результат тесту на коронавірус. Цей крок допоміг підвищити рівень вакцинації проти COVID-19 у Франції до одного з найвищих у Європі, вважають у The Local.

 «Я не збираюся саджати їх (нещеплених) у в’язницю, я не збираюся їх примусово вакцинувати. І тому ми повинні їм сказати: з 15 січня ви більше не зможете ходити в ресторан. Ви більше не зможете піти на каву, ви більше не зможете піти в театр. Ви більше не зможете ходити в кіно. Коли моя свобода загрожує свободі інших, я стаю безвідповідальним. Безвідповідальна людина — це вже не громадянин», — сказав Макрон.

Саме використання Макроном французького дієслова emmerder викликало гнів у французьких опозиційних політиків і певне здивування серед політичних коментаторів у Франції. Дієслово можна перекласти як «дратувати», але буквально французькою воно означає «вкривати лайном» (merde) і вважається вульгарним.

Опоненти Макрона звинуватили президента, який на початковому етапі свого перебування на посаді заробив репутацію часом нетактовними коментарями, у тому, що він зайшов занадто далеко у висловах.

Бруно Рітайло, глава правих республіканців у верхній палаті Сенату, заявив, що жодна надзвичайна ситуація в галузі охорони здоров’я не виправдовує таких слів.

«Ми можемо заохочувати вакцинацію, нікого не ображаючи і не підштовхуючи до радикалізації», — сказав він.

Ультраправа кандидатка в президенти Марін Ле Пен заявила у Twitter, що Макрон «не гідний» бути президентом через свою риторику, яку вона пізніше назвала в інтерв’ю «вульгарною і скандальною».

«Президент ніколи не повинен цього говорити», — сказала Ле Пен, звинувачуючи Макрона в тому, що він ставиться до невакцинованих Франції як до «громадян другого сорту».

Джерела, близькі до кандидата від правого крила від республіканців Валері Пекресс, заявили, що слова Макрона «розколюють країну, коли Франція ніколи не була така розділена».

Також ми писали, що банки не можуть перестати обслуговувати невакцинованих — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання55 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора