Людям з дефіцитом кобаламіну, або B12, важко запам'ятовувати слова, а також вирішувати головоломки
Американські вчені провели дослідження за участю 1459 респондентів похилого віку. Вони виміряли у них рівень фолієвої кислоти, або вітаміну B9, та вітаміну B12, після чого зробили когнітивні тести.
Як показали результати, в учасників у віці 60 років відзначалися хороші когнітивні здібності, якщо вони мали достатній рівень фолієвої кислоти та вітаміну B12. Ще кращою пам'яттю відрізнялися ті, хто має вітамін В12 був у нормі, а рівень B9 — високим. А ось у тих, кого при високому вмісті фолієвої кислоти відзначався низький рівень вітаміну B12, показали найгірші результати.
— Для людей похилого віку найгіршим поєднанням був низький вміст вітаміну B12 і високий вміст фолієвої кислоти в сироватці крові. Так, у них у комбінації з анемією когнітивні порушення спостерігалися майже вп'ятеро частіше, ніж у людей із нормальним рівнем вітамінів B12 та B9, — зазначила провідний автор дослідження, доктор Марта Саварія Морріс, пише PsyBlog.
Вона нагадала, що труднощі з отриманням достатньої кількості вітаміну B12 можуть відчувати ті, хто дотримується вегетаріанської дієти, або люди, які страждають на деякі розлади травлення, такі як хвороба Крона. Адже цей вітамін відбивається не тільки на властивостях пам'яті та когнітивних функціях. Його нестачу лікарі також пов'язують зі зменшенням розмірів мозку.
Фахівці підкреслюють: на вітамін В12 багаті такі продукти, як риба, птах, яйця та знежирене молоко. А джерелами B9 є: фрукти, овочі, нут, сочевиця, печінка та цілозернові. Збалансоване харчування дозволить отримати організму всі необхідні елементи і якнайдовше зберегти розумову діяльність.