Догори
Дати відгук

Нервове виснаження не варто плутати зі звичайною втомою: консультує лікар

Більш схильні до нервового виснаження керівники та працівники з ненормованим чи змінним графіком.

2 хв на прочитання08 Вересня 2023, 20:12
Поділитись:

Нервове виснаження — інша назва неврастенія. Це розлад, при якому спостерігається підвищена стомлюваність, проблеми з настроєм і порушення сну. У світі нервове виснаження рідко діагностують як самостійне захворювання. Частіше воно супроводжує депресію, тривожність або соматоформні розлади, при яких людина відчуває симптоми фізичних хвороб без реальних проблем зі здоров'ям. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Варто пам'ятати, що безпричинна втома може виникати як наслідок подій, що травмують, або перенесених захворювань.

Головним симптомом нервового виснаження є втома. Вона може бути як після фізичних, і після розумових навантажень. У першому випадку людина швидко втрачає сили навіть від незначної активності, відчуває слабкість і біль у м'язах, не може розслабитися. У другому — важко концентрується, страждає від проблем з пам'яттю. В обох випадках людина переживає, що не може впоратися з робочими обов'язками, у неї може виникнути ангедонія — нездатність радіти, отримувати задоволення від того, що зазвичай піднімало настрій.

Виділяють два основні типи нервового виснаження:

1) Гіперстенічний. При такому варіанті неврастенії людина постійно напружена, легко збуджується і виходить із себе, дратується через дрібниці та важко може контролювати свою поведінку.

2) Гіпостенічний. При цьому типі розладу людині не вистачає сил навіть на прості завдання, вона млява, мало і неохоче рухається, часто відчуває сонливість.

Нерідко у хворих спостерігається чергування цих типів протягом дня — напруга та дратівливість змінюються втомою та байдужістю. Щоб не сплутати нервове виснаження зі звичайною втомою, варто задуматися про звернення до лікаря, якщо розумова та фізична втома триває більше трьох місяців і не минає навіть після повноцінного відпочинку.

Деякі люди більш схильні до нервового виснаження. Наприклад, керівники, працівники з ненормованим чи змінним графіком і ті, кому властиві різкі перепади настрою. Також певну роль може зіграти наявність у минулому черепно-мозкових травм і вроджених порушень нервової системи, психічні захворювання.

Принагідно нагадаємо, що нервові клітини можна відновити — науковці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.