Догори
Дати відгук

Нервові клітини можна відновити — науковці

Заведено говорити, що нервові клітини не відновлюються, але це не зовсім так.

4 хв на прочитання16 Червня 2023, 07:38
Поділитись:

У нервової клітини (нейрону) існує кілька розгалужених відростків, за рахунок яких здійснюється контакт з іншими нейронами або, наприклад, м'язовими волокнами. Втрата таких контактів лежить в основі цілої низки захворювань нервової системи. Щоб зайняти своє місце в нервовій системі, клітині потрібно пройти складний шлях, знайти вірних «партнерів» для контакту, утворити безліч зв'язків. Відомо, що нервові клітини не діляться. Штучні спроби змусити їх ділитися призводили до того, що нейрони вмирали. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Науковці припускають, що сам собою процес поділу є для нервових клітин забороненим, оскільки в іншому випадку нейрон не зможе виконувати свої функції, адже йому потрібно буде спочатку втратити всі контакти, а потім відновити їх. Тому заведено говорити, що нервові клітини не відновлюються.

А проте в нашому мозку існує процес утворення нових нервових клітин із клітин-попередниць — так званий нейрогенез.

У 2020 році науковці з Медичної школи Університету Колорадо знайшли механізм, завдяки якому клітини центральної нервової системи відновлюються після пошкоджень. Під час експерименту над мишами із розсіяним склерозом особливу увагу приділяли вивченню зрілих олігодендроцитів, які відповідають за здорові неврологічні функції. Саме ці клітини відновлюють нашу нервову тканину у вигляді створення нових мієлінових оболонок. Своєю чергою останні оперізують нервові волокна і прискорюють передачу нервових імпульсів між мозком та іншими органами. Наприкінці експерименту вчені дійшли висновку, що рухові тренування допомагають відновити нервову систему гризунів.

Декілька тижнів тому нейрофізіологи зі США та Великої Британії знайшли нову молекулярну сполуку, яка вступає в реакцію з ферментами сигнального шляху PI3K. Ця молекулярна сполука вибірково впливає на результат реакції, чим збільшує регенеруючі властивості клітин серцевого м'яза та нейронів. Відкриття допоможе у майбутньому створити лікарські засоби для відновлення після травм спинного мозку, лікування нейродегенеративних захворювань, зокрема хвороби Альцгеймера, а також допоможе у реабілітації пацієнтів, які перенесли інсульт.

Пошкоджені волокна периферичної нервової системи (все, що поза мозком) відновлюють зазвичай двома способами. Перший і поки популярніший — аутотрансплантація, тобто «пересадка нервів». Відбувається так: пошкоджену ділянку замінюють волокнами з іншого місця, наприклад, литки, де чутливість не така важлива, як на пошкодженому органі. У цьому випадку немає стовідсоткової гарантії, що операція та відновлення пройдуть успішно. Другий варіант — синтетичні порожнисті трубки, в яких зростатимуть нові клітини. Проте наявні нервові провідники підходять лише для коротких розривів.

Науковці довго шукали нового матеріалу для регенерації нервів у разі великих травм, де важливий каркас. Фахівці двох медичних вузів у Відні й Оксфорді вперше спробували об'єднати два різні види шовку для медичних цілей: тутового шовкопряда Bombyx mori й австралійського павука. Перший сприяє зростанню здорових клітин та гарній регенерації, а другий відрізняється високою міцністю. На основі цих двох матеріалів створили трубку із провідником усередині. Стінки зробили з ниток шовкопрядів, порожнину трубки каналу заповнили павутиною, яка задає напрямок і виконує для нервових клітин роль поручнів.

Новинку вже випробували на щурах. Тваринам перерізали сідничний нерв — вийшов великий розрив завдовжки 1 см. Після операції нерви швидко звикли до шовкового провідника, стали рости по трубці вздовж ниток зі швидкістю приблизно 1,1 мм на добу і зрештою з'єдналися. Також дослідження показало, що для регенерації нервів важливі саме обидва види шовку в сукупності. Коли використовували тільки шовкові трубки, без ниток усередині, волокна росли повільніше і хаотичніше.

У медицині є синтетичні аналоги, але переваги натуральних матеріалів очевидні. Вони біорозкладаються, при тестуванні на тваринах практично не викликають імунної відповіді — тобто не розпізнаються організмом як чужорідні клітини. І в шовку немає дефіциту: від павука за один раз можна отримати до 10 м матеріалу — цього вистачить, щоб заповнити трубку діаметром 10 мм

Також ми розповідали про гімнастику для нервів: 5 простих засобів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.