Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Недостатній сон може завдати довгострокової шкоди дітям: скільки їм потрібно спати, аби бути здоровими

Недостатній сон може завдати довгострокової шкоди дітям: скільки їм потрібно спати, аби бути здоровими

Чому Американська академія педіатрії закликає батьків прищеплювати дітям добрі звички сну.

2 хв на прочитання24 Серпня 2022, 00:36
Поділитись:

Науковці довели, що у дітей молодшого шкільного віку, які сплять менше 9 годин на добу, є значні відмінності у певних ділянках мозку, які відповідають за пам'ять, інтелект і благополуччя порівняно з тими, хто спить достатньо. Для цього висновку експерти Медичної школи Університету Меріленд проаналізували дані, отримані від більш ніж 8300 дітей віком від 9 до 10 років. Вони вивчили зображення МРТ, медичні записи та опитування, заповнені учасниками та їхніми батьками під час реєстрації та під час дворічного візиту у віці від 11 до 12 років. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Дослідники виявили, що у дітей, які спали менше 9 годин на добу, на початку дослідження було менше сірої речовини або менший об’єм у певних ділянках мозку, що відповідають за увагу, пам'ять і контроль гальмування, порівняно з тими, хто спав рекомендовані дев'ять-дванадцять годин. Відмінності збереглися і через 2 роки, тому науковці припускають, що недостатній сон може завдати довгострокової шкоди дітям.

Окрім того, відмінності в кількості сну корелювали з більш серйозними проблемами психічного здоров'я, такими як депресія, тривога й імпульсивна поведінка у тих, хто недосипав. Недостатній сон також був пов'язаний зі складнощами при вирішенні проблем і прийняттям рішень. Досі жодне дослідження не вивчало тривалий вплив недостатнього сну на нейрокогнітивний розвиток підлітків.

Американська академія педіатрії закликає батьків прищеплювати дітям добрі звички сну. Їхні поради включають: зробити достатній сон сімейним пріоритетом, дотримуватися регулярного режиму сну, заохочувати фізичну активність протягом дня, обмежувати час перед екраном і повністю вимикати екрани за годину до сну. Експерти рекомендують дітям віком від 6 до 12 років регулярно спати від 9 до 12 години на добу, щоб забезпечити оптимальне здоров'я.

Також ми розповідали, від яких напоїв краще відмовитися вже зараз, аби діти не почали хворіти у вересні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.