Догори
Дати відгук

Не поспішайте скидати зайві кілограми, радить лікар

Яка безпечна швидкість втрати ваги?

2 хв на прочитання18 Березня 2023, 07:36
Поділитись:

Вага вище норми провокує збій гормональної системи та збільшує ризик деяких захворювань: інфаркту міокарда, інсульту, цукрового діабету, тривоги, депресії. При цьому дуже швидке схуднення — стрес для організму, особливо якщо він відбувається не за рахунок жиру, а за рахунок м'язової маси. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Перша і найголовніша умова зниження ваги — це дефіцит калорій. Необхідно на регулярній основі споживати менше калорій, ніж витрачаєте — у середньому на 300-500 ккал. Дефіцит калорій можна створити двома способами: підвищенням витрати енергії (більше рухатися) та зменшенням споживання калорій (менше їсти).

На зниження ваги впливають кілька факторів. Наприклад, стать. Річ у тім, що у чоловіків фізіологічно більше м'язів і їхній метаболізм на 5-10 % вищий, ніж у жінок такого ж зросту. Що більший відсоток м'язів у тілі, то більше людина витрачає енергії у стані спокою. В результаті чоловіки спалюють на 10 % більше калорій. Також впливає і вік, тому що згодом відсоток м'язової маси в тілі зменшується, а отже, сповільнюється і метаболізм. У людей старше 70 років швидкість спалювання калорій у стані спокою може бути на 20-25 % нижчою, ніж у молодших людей. Також на втрату ваги впливає сон.

Від зміни й оптимізації харчування залежить 70 % успіху правильного зниження ваги, а від фізичної активності — 30 %.

Розрахувати здоровий дефіцит калорій і відслідковувати споживання неможливо «на око», необхідно користуватися фітнес-додатками (наприклад, FatSecret) і вести щоденник харчування. Це допоможе не втрачати вагу надто швидко, що є небезпечним для здоров'я. Наприклад, швидка втрата ваги збільшує ризик утворення каменів у жовчному міхурі та зневоднення, призводить до головного болю, дратівливості, втоми, запоров, випадання волосся, порушення менструального циклу та втрати м'язової маси.

Безпечна для здоров'я швидкість зниження ваги на тиждень — приблизно 1 % від ваги тіла (не більше 1,3 кг на тиждень). Якщо є ще й зайва рідина, то цифра на терезах може знижуватися ще швидше. У цьому графік втрати ваги не лінійний. В один період часу тіло худнутиме сильніше, в інший повільніше чи тимчасово не худнутиме взагалі.

Тимчасом «голодуючи — жиріють»: експерт зі схуднення розповів про три способи «розігнати метаболізм».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання5 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost