Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Не лише внесок у благополуччя суспільства, а й користь для здоров’я: сьогодні Всесвітній день донора крові

Не лише внесок у благополуччя суспільства, а й користь для здоров’я: сьогодні Всесвітній день донора крові

Процес здачі крові безпечний і займає лише 15-20 хвилин.

6 хв на прочитання14 Червня 2024, 11:14
Зображення: ЦГЗ Зображення: ЦГЗ
Поділитись:

Кожен третій житель планети бодай раз у житті потребує донорської крові — і це не лише недоношені діти, хворі на рак, жертви серйозних аварій та ЗСУ, перелік дуже довгий. Натомість за статистикою донорами крові є лише 5 % населення земної кулі. І навіть те, що одна доза донорської крові може врятувати аж три життя, а також те, що здавати кров можна не один раз за життя, не рятує ситуації. 14 червня відзначають Всесвітній день донора крові. Що слід знати про це?

Навіщо здавати кров?

Потреба в крові — як рідкісних, так і поширених груп — є завжди. В наших реаліях донація крові — це внесок у благополуччя нашого суспільства. Кров залишається ресурсом, необхідним завжди.

Але й сам донор має численні переваги від здачі крові:

  • Це стимулює гемопоез — утворення нових кров'яних клітин.
  • Знижується в'язкість крові та відповідно покращується стан серцево-судинної системи.
  • У донорів менший ризик серцевих нападів і інсультів.
  • Донори живуть довше: донації активують систему кровотворення й стимулюють імунітет, тому люди, які віддають свою кров на благо інших, і самі натомість отримують додаткові роки активного життя.
  • Одна донація спалює 650 калорій — чим не спосіб схуднути?
  • Усім донорам проводять безкоштовні аналізи. Таким чином можна дізнатися свою групу крові та рівень гемоглобіну, а також переконатися, що ви не маєте гепатиту, сифілісу, ВІЛ та інших інфекцій.
  • Як соціальний бонус донори отримують день відпочинку.

В організмі людини міститься в середньому близько 5 л кровi — 7 % від ваги тiла. Доза кроводачі цілком безпечна для здоров'я донора. Він віддає лише 450 мл кровi, причому втрачає лише рідку частину кровi — плазму, яка через 18-20 годин відновлюється. Пiсля здачі кровi у донора зберігається добре самопочуття, апетит і нормальна працездатність.

Загалом процес здачі крові безпечний і займає лише 15-20 хвилин.

Хто не може стати донором

Зазвичай кажуть, що донором крові може стати кожен. Проте існують як тимчасові, так і абсолютні протипокази до донації крові та її компонентів.

Зокрема не можуть ставати донорами крові люди з такими медичними протипоказаннями, як:

  1. Захворювання крові. Наприклад, гемофілія чи інші захворювання, які можуть спричинити складнощі з коагуляцією крові.
  2. Інфекційні захворювання. Наприклад, ВІЛ/СНІД, гепатит B або C. Донорство крові у таких випадках може призвести до передачі інфекції.
  3. Серцево-судинні захворювання. Особливо якщо вони включають серйозні порушення кровообігу чи небезпеку тромбоутворення.
  4. Анемія. Стан, коли рівень червоних кров'яних клітин або гемоглобіну занадто низький, що може погіршитися після втрати крові.
  5. Хронічні захворювання печінки. Наприклад, цироз або інші захворювання, які можуть впливати на якість крові.
  6. Хронічні захворювання нирок, надто у випадках, коли є проблеми з фільтрацією крові чи утворенням сечі.
  7. Історія вживання наркотиків, особливо в разі вживання внутрішньовенно, через що є ризик передачі інфекцій.
  8. Психічні розлади. Якщо психічний стан може призвести до ризику для самого донора чи отримувача крові.
  9. Вагітність або період лактації, принаймні в деяких випадках, залежно від умов і медичного стану.
  10. Вік. Мінімальний та максимальний вік можуть відрізнятися залежно від національних рекомендацій.

Як підготуватися до донації крові: прості, але важливі правила підготовки до донації

Їжа, спожита донором перед здачею крові, має надзвичайно важливе значення. Якщо у вас виявлять певні речовини в крові, то її просто не переллють пацієнтам. Лише один горішок, шматочок халви чи ще якийсь дрібний смаколик може все зіпсувати. Donor.ua розповідає, що можна та не можна вживати перед донацією.

Неправильне харчування впливає на якість крові, тому є протипоказанням до донорства. Це стосується не лише алкоголю чи відверто шкідливої їжі на кшталт фаст-фуду. Донори мають щодня отримувати певну кількість білків, жирів, заліза, мінеральних солей, пити достатньо рідини та дотримуватися належної калорійності раціону. Стежити за своїм харчуванням необхідно не лише напередодні процедури донації крові, а постійно.

Важливо: дотримання рекомендацій щодо здорового харчування обов'язкове! Найменші порушення в дієті можуть призвести до серйозної зміни якості крові та її компонентів. Від цього залежатиме якість наданої допомоги хворому. Результатом порушення донорської дієти може стати не просто зміна аналізу крові, а й ризик для життя іншої людини.

Що не рекомендують їсти перед донацією?

Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому варто відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:

  • молочні продукти та яйця — за добу до донації;
  • горіхи, фініки та банани — 24 год;
  • соління — 24 год;
  • ковбасні вироби — 36 год;
  • копчена, гостра, пряна та смажена їжа — 48 год;
  • буряк — 48 год;
  • чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади — 48 год;
  • алкоголь, енергетичні напої — 48 год;
  • чорниця — 72 год;
  • лікарські засоби — 24-72 год, щодо винятків краще порадитися з лікарем.

Окрім того, куріння — ворог здоров'я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. Утриматися від паління слід мінімум за дві години до донації та дві години після.

Небажано також перед здачею крові пити каву — принаймні протягом 4-5 годин. Оскільки кофеїн звужує судини, у донора може бути важче взяти необхідну кількість крові. Утриматися від кавування варто також протягом 12 годин після донації, оскільки кофеїн має сечогінний ефект, а для донора важливо підтримувати достатню кількість рідини в організмі, аби швидше та якісніше відновити кров.

Що рекомендують їсти перед процедурою?

Перелік рекомендованих продуктів набагато менший, але корисніший для здоров'я донора.

Порція напою обов'язкова безпосередньо перед здаванням крові з метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.

Легкий сніданок слід з'їсти за 2-3 год до процедури. Щоб уникнути непритомності та слабкості, у день донації варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з'їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м'ясо нежирних сортів. Проте деякі центри крові наполягають на відмові від м'яса та риби напередодні донації – слід уточнити цей момент на етапі планування кроводачі.

Упродовж дня після донації бажано уникати інтенсивних фізичних навантажень, керування автомобілем та іншою технікою, яка потребує підвищеної концентрації.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.