Аби камін чи піч не доводилося часто чистити, насамперед слід уникати того, що призводить до прискореного засмічення димаря: спалювання сирих дров (особливо хвойних), старих меблів та інших матеріалів, що містять клей і домішки, а також через недостатнє утеплення димоходу (утворюється конденсат). Про це розповідає Телеграм-канал «Дача. Сад та город».
А як прочистити димар?
1) Перед розпалюванням дров або вугілля насипати гірку кам'яної солі (дві столові ложки). А після топки кинути кілька жмень шкаралупи волоських горіхів. Періодичність: раз на тиждень-два для профілактики чи частіше для інтенсивної прочистки.
2) Чищення картопляними лушпайками: піч розтоплюють, потім поміщають у вогонь картопляні лушпайки. Шкірку попередньо висушують, аби вона добре горіла в печі. Лушпайки складають у посудину за розміром відра та витримують кілька днів. Після цього лушпайки готові до вживання у вигляді засобу для чищення.
Не можна сказати, що цей народний спосіб є панацеєю від засмічення димаря, але він простий.
Також не викидайте лушпиння цибулі: 4 способи «вкласти» його для гарного результату.