Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Не буває правильних і неправильних подушок, є невірно підібрані: як вибрати подушку «під себе»

Не буває правильних і неправильних подушок, є невірно підібрані: як вибрати подушку «під себе»

Щоб було не лише корисно, а й зручно.

3 хв на прочитання16 Березня 2023, 00:18
Поділитись:

Про те, наскільки важливо мати повноцінний відпочинок під час сну, знають усі. Але мало хто думає про важливість такого аксесуару, як подушка. Як же вибрати подушку, щоб забезпечити собі та близьким здоровий і повноцінний сон? Лайфхаками ділиться Sleepshop.

Перше, що варто відзначити, — не буває правильних і неправильних подушок, є невірно підібрані. Кожна людина індивідуальна, і те, що підійде одній, для другої може виявитися неприйнятним.

Подушки відрізняються між собою формою, висотою, жорсткістю та типом наповнювача. При підборі цих параметрів потрібно керуватися такими факторами, як стать, вік, ширина плеча, жорсткість матраца, поза під час сну, якій віддається перевага.

Форма подушки. Подушки можуть мати класичну форму, тобто прямокутну/квадратну чи так звану анатомічну форму з підшийними валиками. Якщо ви спите на боці, то вам підійде подушка з валиками різної висоти, якщо на спині — класична форма. Квадратні подушки давно залишились у минулому. Фахівці-ортопеди в один голос заявляють, що подушка не повинна потрапляти під плечі. Вона повинна підтримувати голову та шийний відділ.

Висота подушки. Якщо ви волієте спати на боці, висота подушки повинна відповідати ширині плеча. Щоб дізнатися ширину свого плеча, за допомогою лінійки чи сантиметрової стрічки потрібно виміряти відрізок від основи шиї до плечової точки. Якщо людина спить на спині чи на животі, їй потрібна нижча подушка, ніж при сні на боці. Також подушка для чоловіка має бути вищою, ніж для жінки.

Для сну на спині підійдуть подушки заввишки 8-10 см.

Тим, хто вважає за краще спати на спині й на боці, рекомендуються подушки заввишки від 10-13 см.

Для тих, хто любить спати на боці, підійдуть подушки заввишки від 10-14 см.

Якщо ви спите на животі, вибирайте найнижчі моделі від 6 до 8 см.

Якщо матрац м'який, то подушка має бути нижчою, ніж при сні на твердішій поверхні.

Жорсткість подушки. Жорсткість подушки також визначається позою під час сну. Тим, хто звик спати на боці, потрібна жорстка подушка, яка добре підтримує голову та шию. Людям, яким зручніше спати на спині, можна вибрати подушку середньої жорсткості, а любителям спати на животі потрібна м'якша подушка.

Наповнювач подушки. Наповнювач і матеріал подушки — це найбільш важливий параметр, на який слід звернути увагу під час її вибору. Саме від їхніх властивостей повною мірою залежить підтримуюча здатність подушки, а також здатність забезпечувати правильне положення вашого хребта під час сну.

Найякіснішими наповнювачами є латекс, ортопедична піна, піна з пам'яттю форми, матеріал Taktile. Саме вони забезпечують гарну підтримку голови та мають чудові експлуатаційні характеристики більш тривалий час.

Подушки з пуху, пера, гречаного лушпиння, синтапону й інших м'яких наповнювачів меншою мірою підтримують шийний відділ хребта, оскільки мають властивість змінюватися. Крім того, такі подушки рекомендується змінювати 1 раз на півроку, тому що в них можуть утворюватися алергени та хвороботворні організми.

Проте не бійтеся того, що до подушки доведеться спочатку звикати: це нормальне явище, адже все незвичне і корисне організм спочатку може «зустріти багнетами». Зате потім вашій радості не буде межі: ви прокидатиметеся з легкістю та гарним настроєм.

Також ми розповідали про «подушку здорової людини» — що в ній має бути.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.