Догори
Дати відгук

Названо корисний продукт, який допоможе обійтися без м’яса

Ще сочевиця корисна для людей з діабетом

5 хв на прочитання18 Січня 2023, 12:32
Поділитись:

Сочевиця дуже корисна для людей з діабетом, підвищеним артеріальним тиском і високим рівнем холестерину. Ця їжа багата білком і макроелементами. У той же час, на думку експертів, сочевиця шкідлива для людей, які страждають на подагру, оскільки містить пурин. Автор пояснює, коли можна їсти цей продукт.

Кому підходить сочевиця, а кому вона шкодить? Відповідь на це питання ви знайдете в нашій статті на додаток до докладної інформації про сімейство зернобобових, до якого належить сочевиця.

На думку німецького експерта в області харчування Ані Швінгель Екснер, сочевиця корисна для людей з діабетом, підвищеним артеріальним тиском і високим рівнем холестерину.

Як зазначає Екснер, сочевиця, як і більшість зернобобових, багата харчовими волокнами, що допомагають стабілізувати рівень цукру в крові, продовжити відчуття ситості і стимулювати травлення. Крім того, вона містить велику кількість вітамінів групи В і заліза.
Сочевиця багата білком. У сухому вигляді на нього припадає 20% продукту, а в приготованому – від 5 до 9%.

Поєднуючи сочевицю з крупами, цільнозерновим хлібом і макаронами, можете бути впевненими: ви постачаєте організм всіма необхідними для його нормального функціонування білковими елементами без будь-якої потреби в м’ясних і молочних продуктах. З цієї причини сочевиця є ключовим компонентом дієти вегетаріанців.

У той же час, за словами німецького експерта, сочевиця шкідлива для людей, які страждають на подагру, оскільки містить пурин. Вступаючи в організм, він перетворюється в сечову кислоту, що, в свою чергу, призводить до загострення проблем з подагрою.

Всесвітній день зернобобових

Щорічно 10 лютого світ відзначає Всесвітній день зернобобових, і в поточному році акцент був зроблений на заохоченні молоді у створенні стійких сільськогосподарських і продовольчих систем.

Організація Об’єднаних Націй на своєму веб-сайті зазначає: “зернобобові культури і бобові в цілому сприяють стійкості продовольчих систем, і є одним з основних елементів здорового харчування. Ці види є основою для диверсифікації сільськогосподарських виробничих систем, сприяючи вирішенню завдання щодо поліпшення виробництва. Зернобобові культури особливо важливі для стійкого рослинництва завдяки їх здатності фіксувати атмосферний азот і в деяких випадках покращувати оборот фосфору, сприяючи тим самим оптимізації використання поживних речовин в грунті і поліпшенню стану навколишнього середовища”.

Зі свого боку, Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) заявила: “зернобобові сприяють забезпеченню стійкості агропродовольчих систем з економічної, соціальної та екологічної точок зору. При цьому для успішного впровадження системи сільського господарства, заснованої на зернобобових культурах, в будь-якій стратегії центральне місце має відводитися молоді”.

“Молодому поколінню під силу об’єднати застосування традиційних методів ведення сільського господарства з новими технологіями, що допоможе зробити сільське господарство більш стійким і орієнтованим на поліпшення якості харчування. Молодь також може сприяти популяризації зернобобових, знаходячи нові можливості для розвитку своєї справи у всіх ланках виробничо-збутового ланцюжка ” – стверджує Продовольча і сільськогосподарська організація.

Що таке зернобобові?

Зернобобові культури-це бобові рослини, плоди яких збирають виключно з метою використання їх сухих зерен. За даними ФАО, найбільш поширеними видами зернобобових є квасоля, горох і сочевиця.

Зернобобові входять до складу страв кухонь усього світу, від середземноморського хумуса до традиційного англійського сніданку (тушковані боби) і Індійського дала (горох або сочевиця).

До них не відносяться культури, які збирають зеленими (наприклад, зелений горошок, стручкова квасоля), оскільки останні класифікуються як овочі. Також виключені культури, які використовуються в основному для вилучення масла (наприклад, соєві боби і арахіс), і бобові, які використовуються виключно для посіву (наприклад, насіння олеандра і люцерни).

Звичайні бобові культури включають всі види сушених бобів, такі як червона квасоля, лімська квасоля, біла квасоля і боби. До них також відносяться нут, сорт квасолі “чорне око” і горох, а також всі різновиди сочевиці.

Користь зернобобових

За даними ФАО, бобові містять мало жиру і не містять холестерин, що може сприяти зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань. У зернобобових культурах також мало натрію. Хлорид натрію, або кухонна сіль, сприяє підвищенню артеріального тиску, тому цього можна уникнути, вживаючи в їжу продукти з низьким вмістом натрію, наприклад, зернобобові.

Крім того, вони є важливим джерелом рослинного білка. Кількість білка в варених зернобобових можна підвищити, змішуючи їх з різними крупами, наприклад, рисом.

Зернобобові є хорошим джерелом заліза. Дефіцит останнього є однією з найбільш поширених ознак неповноцінного харчування і причиною анемії. Щоб поліпшити засвоєння заліза, рекомендується поєднувати бобові з продуктами, що містять вітамін С (наприклад, лимонний сік з каррі з сочевиці).

Зернобобові культури багаті калієм, який підтримує роботу серця, м’язів і грає важливу роль в травленні. Вони також багаті клітковиною, необхідною для підтримки здоров’я травної системи і зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Не варто забувати і про вміст в них високого рівня фолієвої кислоти, що відноситься до вітамінів групи В. Вони зустрічаються в багатьох продуктах харчування і вважаються незамінними для здорового функціонування нервової системи. Особливо важлива фолієва кислота під час вагітності для запобігання різних дефектів плода.

Зернобобові культури є доступним джерелом білка і мінералів для більшої частини сільського населення світу.

Вони мають низький глікемічний індекс, допомагають стабілізувати рівень цукру та інсуліну в крові, що робить їх підходящим продуктом для людей з діабетом і бажаючими контролювати свою вагу.

Зернобобові культури не містять глютен, завдяки чому ідеально підходять людям з його непереносимістю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
В українських школах розповідатимуть про права дитини
В українських школах розповідатимуть про права дитини
1 хв на прочитання37 хвилин тому
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитаннягодина тому
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання9 годин тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання10 годин тому
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора
Профілактика захворювань: регулярні медичні огляди та скринінгові тести для підтримки здоров'я
1 хв на прочитанняВчора
Двох мисливців запідозрили у зараженні пріонною хворобою від оленів
2 хв на прочитанняВчора
Науковці назвали найбільш імовірні причини наступної пандемії, яку очікують найближчим часом
4 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитання2 години тому
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
У річках Буковини підійметься вода до метра
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання4 години тому
На водоймах Одеської області встановлено 1 000 нерестових гнізд
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання6 годин тому
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання7 годин тому
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання8 годин тому
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитання9 годин тому