Вчені Гарвардського університету констатують, що зменшити високий рівень холестерину можна за рахунок харчування – зменшити його концентрацію допомагають певні продукти. Деякі з них містять розчинну клітковину, яка пов’язує холестерин у системі травлення і виводить його з організму до того, як він потрапить у кровотік. Деякі містять поліненасичені жири, які безпосередньо знижують рівень ЛПНГ (ліпопротеїни низької щільності, так званий «поганий» холестерин). Окремі продукти містять рослинні сполуки стероли та станоли, які блокують засвоєння організмом холестерину.
Яблука. Вчені констатують, що «вживання двох цілих яблук зі шкіркою на день допомагає знизити рівень холестерину в крові та запобігти серцевому нападу або інсульту».
Яблука містять пектин, який прикріплюється до холестерину ЛПНЩ і виводить його з організму, коли неабсорбовані тверді речовини викидаються з кишківника. До того ж пектин у яблуках поряд з іншими типами клітковини є гарним джерелом їжі для здорових бактерій у кишечнику.
«Яблука, апельсини, морква, персики, виноград, полуниця, цитрусові – всі вони містять цей пектин, який є різновидом розчинної клітковини, яка знижує рівень ЛПНГ-холестерину», – пояснюють фахівці.
Квасоля. Свіжа зелена або сушена, квасоля особливо багата на розчинну клітковину, що допомагає знижувати високий холестерин. Її перетравлення вимагає часу, у результаті після їжі довше зберігається почуття ситості. Таким чином, квасоля є корисною їжею для тих, кому важливо знизити високий рівень холестерину, і для тих, кому необхідно худнути.