Догори
Дати відгук

Наїдатись на ніч і худнути: радить фітнес-тренер

Без руху людське тіло витрачає 70 % всієї їжі, яку ми споживаємо.

2 хв на прочитання02 Лютого 2022, 00:34
Вечеря Вечеря
Поділитись:

Чи нормально «заправляти» організм перед сном? На перший погляд, ні: вночі ми нікуди не йдемо і не їдемо, а спимо, тому спожита їжа не витрачається та відкладається про запас на боках та сідницях у вигляді жиpу. Проте фітнес-тренер Віктор Мандзяк пояснює, що насправді ми вночі "їдемо", тільки з трохи меншою швидкістю.

Він говорить, що ми витрачаємо енергію від спожитої їжі на роботу організму в стані спокою, при відсутності руху. Якщо заведена автівка, яка не рухається, вона витрачає трішки пального, то нерухоме людське тіло витрачає цілих 70 % всієї їжі, яку ми споживаємо. 10 % витрачається на перетравлення і засвоєння їжі, і тільки 20% — на фізичну активність.

«Вночі, після ситного «наївся на ніч» організм використовує спожиту їжу в порівнянні зі сніданком тільки на 20 % гірше. А може, й краще», — запевняє Віктор Мандзяк.

Він пропонує порахувати. Якщо ситний сніданок від обіду відділяє 4 години, то максимально пізню вечерю від сніданку — 8 годин. Припустимо, людина в світлу частину доби витрачає 100 ккал на годину. Якщо вона поснідає на 400 ккал, то за чотири години, коли настане обід, вона весь свій сніданок і витратить, «заїде на заправку з пустим баком», тобто ні зайвoї вaги, ні cхуднення. А якщо вона на ніч з’їсть тих же 400 ккал, то результат буде іншим. Оскільки під час сну ефективність спалювання калорій знижена на 20 %, то енерговитрати за годину під час сну становлять не 100 ккал на годину, а 80 (плюс енерговитрати під час сну в стані спокою знижені на 5 %, тому не 80, а 76 ккал. Таким чином за 8 годин сну людина витратить 608 ккал (76х8).

Отже, людина спожила 400 ккал, а витратила 608, компенсувавши нестачу — 208 ккал (608-400) — за рахунок жиру.

«Він сxуднув, хай йому грець! От чортяка, їв на ніч і cхуднув! Щоправда, не суттєво. Грам людського жиру — 7,5 ккал. Тому він схуднув на 28 г (208/7,5). Він їв перед сном і схуднув! Отже, можна їсти перед сном і не тільки не набрaти зайвогo, а ще й xуднути. Смачного!» — бажає Віктор Мандзяк.

Проте фітнес-тренер застерігає, що, на жаль, їмо ми не по 400 ккал за раз, і це також слід враховувати.

Також ми розповідали, коли найкраще лягти спати й що станеться, якщо цього не зробити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.