Регулярне вживання яєць може бути пов'язане з нижчим ризиком смертності від серцево-судинних захворювань серед людей похилого віку, йдеться в новому дослідженні, про це розповідає Euronews.
Дослідники з Університету Монаша в Австралії спостерігали за більш ніж 8700 дорослими у віці 70 років і більше.
У тих, хто повідомляв, що вживає від одного до шести яєць на тиждень, ризик смерті від будь-яких причин виявився на 15 % нижчим, ніж у тих, хто їв яйця двічі на місяць або рідше.
Згідно з результатами, опублікованими в журналі Nutrients, ризик смерті від серцево-судинних захворювань у них також був на 29 % нижчим.
Яйця є джерелом білка й основних поживних речовин, таких як вітаміни групи В, фолат, ненасичені жирні кислоти, жиророзчинні вітаміни (E, D, A та K), холін та численні мінерали.
Однак вживання яєць тривалий час вважалося небезпечним для людей із високим рівнем холестерину, який може призвести до закупорювання кровоносних судин, що підвищує ймовірність виникнення проблем із серцем чи інсультом.
Тому команда провела додаткове дослідження серед людей із клінічно діагностованим високим рівнем холестерину, який називається дисліпідемією.
«Ми виявили, що ризик смерті від ССЗ в учасників з дисліпідемією, які щотижня вживали яйця, був на 27 % нижчим, ніж у тих, хто вживав яйця рідко чи ніколи, що говорить про те, що в цій групі учасників наявність дисліпідемії не впливає на ризик, пов'язаний із вживанням яєць», — заявила Холлі Уайлд, викладача епідеміології та профілактичної медицини в Університеті Монаша.
Європейські рекомендації варіюються від країни до країни, але в огляді Американської асоціації серця, опублікованому в 2020 році, зроблено висновок, що здорові люди можуть без побоювання їсти сім яєць на тиждень.
Більше новин читайте на GreenPost.