Науковці пояснили, які продукти забезпечать здорове серце
Медики порадили сердечникам виключити з раціону м'ясні страви
Американські науковці з Бостона довели, що вживання великої кількості рослинної їжі на кшталт ягід та зелених листових овочів уповільнює розвиток невиліковної серцевої недостатності, покращує серцеву функцію і когнітивне здоров'я. Повідомляє British Journal of Nutrition.
Серцева недостатність — невиліковна патологія в роботі серця, від якої у світі страждають понад 26 млн людей. Хвороба неухильно прогресує і рано чи пізно призводить до смерті, єдиним шансом на порятунок таких пацієнтів є пересадка серця. Однак захворювання можна уповільнити.
Результати дослідження показують, що скорочення в раціоні кількості продуктів з високим вмістом насичених жирів, а також тваринного походження покращує роботу серця та може знизити ризик розвитку старечого недоумства в майбутньому. У дослідженні взяли участь 2 512 осіб.
Раніше вегетаріанська дієта не раз називалася в якості більш корисного виду харчування для людини. Але у цьому харчуванні відсутнє лише м'ясо та страви з нього. Такі продукти як яйця, мед й молоко та страви з нього були в раціоні учасників дослідження.
Відзначимо, що популярна середземноморська дієта здебільшого складається з рослинних продуктів. Вона включає лише невелику кількість морепродуктів, які є цінними джерелами жирних кислот Омега-3. Крім того, в ній багато кисломолочних продуктів та меду.
Нагадаємо, лікар Комаровський розповів, як відрізнити сезонну алергію від симптомів ГРВІ.