З'єднання зеленого та чорного чаю активують білки іонних каналів у стінках кровоносних судин, і таким чином їх розслаблюють. Про результати такого дослідження науковців із Данії та США, опубліковані у журналі Cellular Physiology and Biochemistry, розповідає Prozoro.
Дослідники з Каліфорнійського університету в Ірвайні та Копенгагенського університету встановили, що два флавоноїдних з'єднання катехінового типу — епікатехінгаллат та епігаллокатехін-3-галлат, — які були виявлені в чаї, активували певний тип білка іонного каналу під назвою KCNQ5. Він дозволяє іонам калію дифундувати зі стінок кровоносних судин і в такий спосіб зменшує клітинну збудливість.
Дані сполуки містяться в рослині Camellia sinensis, з листя якої виробляють і чорний, і зелений чаї (які відрізняються лише за ступенем ферментації).
Оскільки KCNQ5 розташований у гладких м'язах, що вистилають кровоносні судини, його активація катехінами чаю сприяє розширенню кровоносних судин і зменшення кров'яного тиску. Це відкриття, вважають науковці, пояснює антигіпертензивні властивості чаю і може призвести до розробки нових препаратів зниження артеріального тиску.
Також ми розповідали про помилки при вимірюванні тиску: що може викривити результат.