Догори
Дати відгук

Науковці довели, що чай вбиває коронавірус: деталі

Ці досліди несподівано показали, що чорний чай ефективно впливав на сам вірус: він майже повністю нейтралізував його частки.

3 хв на прочитання08 Грудня 2020, 11:10
Поділитись:

Біологи з'ясували, що біологічно активні речовини із зеленого чаю можуть нейтралізувати коронавірус нового типу і сповільнювати його розмноження в клітинах. Попередні результати їх експериментів опублікувала електронна наукова бібліотека bioRxiv.

Через те, що для створення нових ліків потрібно досить багато часу, з самого початку пандемії COVID-19 медики почали досліджувати, як на коронавірус нового типу діють вже існуючі противірусні препарати, інші ліки і різні біологічно активні речовини. Ці досліди показали, що деякі ліки, створені для боротьби з гепатитом С і лихоманкою Ебола, можуть уповільнити розмноження SARS-CoV-2.

Японські біологи під керівництвом професора Медичного університету префектури Кіото Осама Мазди знайшли ще одне джерело речовин, які можуть допомогти медикам в боротьбі з коронавірусною інфекцією. У ході свого дослідження вони перевіряли заяви фахівців японських чайних компаній про те, що чай може пригнічувати розмноження SARS-CoV-2.

Як відзначають вчені, в чаї міститься багато летючих речовин, багато з яких теоретично можуть взаємодіяти як з самими вірусами, так і проникати всередину клітин і змушувати їх активніше боротися із запаленнями і збудниками хвороби. Професор Мазда і його колеги перевірили цю гіпотезу на практиці. Для цього вони змішали один з одним екстракти чайного листя і розчин вірусу, а також обробили чаєм культури заражених клітин.

Ці досліди несподівано показали, що чорний чай ефективно впливав на сам вірус: він майже повністю нейтралізував його частки, тоді як деякі інші типи чаїв, в тому числі китайський ферментований чай улун і японський обсмажений зелений чай ходзітя, значно сповільнили проникнення частинок вірусу в здорові клітини.

Однак ці досліди ще нічого не говорять про те, як саме подібні речовини поводяться в організмі людини - чи контактують вони там з частинками вірусу і як ті на нього впливають.

Дослідники додатково перевірили, які компоненти зеленого і чорного чаю могли окремо заважати розмноженню SARS-CoV-2. Як виявилося, благотворна дію зеленого чаю була здебільшого пов'язана з  рослинною летючою речовиною з класу катехінів. У цього з'єднання є потужні протизапальні властивості, воно є в багатьох харчових добавках.

Чорний чай добре нейтралізував частки коронавірусу завдяки молекулам теазінензіну А (TSA) - летючого речовини з класу теафлавінів. Вонау великій кількості присутня в листі чаю і теж є антиоксидантом. Подальші досліди показали, що схожими властивостями володіли і деякі інші сполуки з цієї групи.

Згодом виявилося, що EGCG і TSA не давали частинкам вірусу з'єднуватися з поверхнею клітин і проникати всередину них. Вони заважали S-білку коронавірусу - ключовому білку, завдяки якому вірус потрапляє в здорові клітини, - з'єднуватися з рецепторами ACE2 на поверхні клітин - "вхідними воротами" для SARS-CoV-2. Біологи сподіваються, що подальші досліди допоможуть їм уточнити механізм дії цих летючих речовин на вірус і зрозуміти, як їх можна використовувати для боротьби з інфекцією.

Нагадаємо, раніше ми писали, що коронавірус мутував, і тепер погано піддається антитілам.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання37 хвилин тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання2 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання5 годин тому
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання12 годин тому